U ŠTA SVE VERUJE ISLAMSKA DRŽAVA: Sudariće se s armijom Rima u gradu Dabiku (FOTO)

- Osvojićemo vaš Rim, polomiti vaše krstove i porobiti vaše žene. A ako mi ne budemo stigli na vreme, onda će naša deca i deca naše dece to uraditi, i prodati vaše sinove kao robove na pijaci robova - rekao je portparol ISIS-a al-Adnani

  • 13

Islamska država je salafijska grupa, sekta unutar islama koja ima sopstvenu ekstremnu interpretaciju Kurana i šerijatskog zakona, promoviše i praktikuje versko nasilje i svakoga ko se sa njima ne slaže tretira kao nevernika i otpadnika od vere.

Njihova crna zastava, na kojoj se nalazi Muhamedov pečat u belom krugu sa natpisom "Nema Boga osim Alaha", predstavlja moćan simbolizam, smatraju stručnjaci, pošto pokazuje i muslimanima i ne-muslimanima da je cilj Islamske države da obnovi kalifat prvobitnog islama sa svim političkim, verskim i eshatološkim implikacijama koje takav poduhvat sa sobom nosi.

Dok neki za nastanak Islamske države kao ključnu stvar vide delovanje egipatskog Muslimanskog bratstva iz kasnih '20-ih godina prošlog veka, drugi smatraju da je vahabizam odigrao glavnu ulogu; vahabizam je inače radikalna interpretacija islama koju promoviše Saudijska Arabija, koju je i Hilari Klinton optužila da je dugo finansirala ISIS.

Islamska država dakle želi povratak ranim danima islama i odbija sve inovacije u religiji za koje smatra da kvare njen autentični duh. Zbog toga napada čak i kasnije kalifate, pre svega Otomansko carstvo, zbog odstupanja od "čiste" vere.

Printskrin: Youtube/News of the World Printskrin: Youtube/News of the World

Oni veruju da samo legitimni autoritet (dakle: kalifat) može da pokrene džihad i da prioritet nije napadanje ne-muslimanskih zemalja već čišćenje islamskog društva. Zbog toga palestinsku organizaciju Hamas, primera radi, vide kao otpadnike koji nemaju nikakav autoritet i smatraju da se prvo sa njima treba obračunati, pre obračunavanja sa Izraelom. Isto važi i za šiite, koje oni uopšte ne tretiraju kao muslimane već kao pagane.

Sledeći dakle doktrinu takfirizma, oni žele da pročiste svet ubijajući sve grešne muslimane, ali i grešne hrišćane i Jevreje; "dobre" hrišćane i Jevreje ne diraju dok god pokorno plaćaju taksu u islamu poznatu kao džizija i priznaju svoj potčinjeni položaj, što je sve određeno i Kuranom. Generalno gledano, u globalnom kalifatu samo će ove tri vere imati svoje mesto, ostale će biti uništene.

ISIS je obnovio i razapinjanje na krst (po Kuranu jedina kazna za nevernika koji neće da prihvati islamsku vlast) i ropstvo.

Printskrin: archive.org Printskrin: archive.org

- Osvojićemo vaš Rim, polomiti vaše krstove i porobiti vaše žene. A ako mi ne budemo stigli na vreme, onda će naša deca i deca naše dece to uraditi, i prodati vaše sinove kao robove na pijaci robova - rekao je portparol grupe al-Adnani.

Za razliku od Al-Kaide koja je fleksibilna razuđena organizacija, neki kažu i "prazna ljuštura", čiji je vođa Osama bin Laden svoje terorističko delovanje video kao prolog u kalifat čiju obnovu on lično neće doživeti, Islamska država je kalifat već proglasila sa velikim uspehom, što zahteva konkretnu teritoriju koju kontroliše.

Jedna od najbitnijih odlika njihove ideologije je apokaliptičnost. Zvanično, Islamska država pridaje veliku važnost sirijskom gradu Dabiku u blizini Alepa i granice sa Turskom; njihov glavni časopis se zove po tom gradu a njihovi pripadnici su ludo slavili kada su uz velike žrtve osvojili strateški nebitne ravnice u njegovoj blizini.

Prorok Muhamed na otomanskoj 17-vekovnoj kopiji minijature iz 13. veka. Foto: Wikipedia Commons/Der hungrige Hunne Prorok Muhamed na otomanskoj 17-vekovnoj kopiji minijature iz 13. veka. Foto: Wikipedia Commons/Der hungrige Hunne

Zašto? Zato što je prorok Muhamed rekao da će se na tom mestu utaboriti armije Rima, i da će se na tom mestu sudariti islamska vojska sa njihovom, i da će tu odneti veličanstvenu pobedu.

Kada se to dogodi, počinje odbrojavanje do apokalipse koja će doći tako što će, neki od njih veruju, kalifat poharati Istanbul, ali potom biti pobeđen od strane vojske koju će predvoditi anti-Mesija koji će doći iz istočnog Irana. Kada ostane svega nekoliko hiljada džihadista u Jerusalimu, sa neba će sići Isus (kao drugi najpoštovaniji prorok u islamu) i odvesti muslimane do pobede.

Ne zna se međutim šta je Rim danas, da li Zapad, da li Turska kao teritorijalna naslednica Istočnog rimskog carstva, odnosno Vizantije. Verovatno Zapad.

Foto: Tanjug/AP/Raqqa Media Center Foto: Tanjug/AP/Raqqa Media Center

Postoji još jedna stvar na koju ukazuju stručnjaci: sada kada je proglašen kalifat, ne može biti mira dok ceo svet ne bude pod kapom islama. To je logika koju će svakako slediti Islamska država.

Moguće je kratkotrajno primirje, koje neće trajati duže od deset godina, ali prihvatanje bilo kakve granice je anatema, pošto je to i sam prorok rekao. Ako kalif prihvati neku granicu, odstupiće od vere i biće zamenjen. Ako prizna bilo koju državu, odstupiće od vere. Ne sme ni jednog ambasadora bilo gde da pošalje.

Ne mora protiv svih neprijatelja odjednom da ratuje, ali mora da ide u džihad barem jednom godišnje. Ne sme da miruje, ili će upasti u greh.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA