Kao u doba neolita: Posejali žito koristeći plug i narodne obrede! (FOTO)

Pored radnika prokupačkog Muzeja u svemu su učestvovali i učenici Tehničke, Poljoprivredne i Gimnazije u Prokuplju

  • 0

Na neolitskom nalazištu Pločnik kod Prokuplja, koje potvrđuje da je 7. 000 pre nove ere ova terotorija bila centar metalurgije u Evropi, posejano je žito na način kako se to radilo u praistoriji. Tokom godine ceo proces dobijanja neolitskog hleba biće rekonstruisan, a cilj je da se u praksi oživi doba neolita.

Direktor prokupačkog Narodnog muzeja "Toplice" koji se stara o Pločniku Julka Kuzmanović Cvetković kaže da je reč o projektu "Od zrna do pogače" i koji ima za cilj da se isprati proces vegetacije u praistoriji.

Počela izgradnja Centra za proučavanje neolita Balkana (FOTO)

- Žito smo zasejali na samom lokalitetu na površini od jednog ara. Proces je potpuno autentičan jer smo zemlju obradili drvenim plugom i ispoštovali sve obrede koji su se koristile u vreme neolita. Tokom ove godine ćemo pratiti rast pšenice, žeti je, mleti i peći, kada za to dođe vreme, hleb od tog žita.Cilj je da oživimo praistorijski oblik života na ovom nalazištu - kaže Julka Kuzmanović- Cvetković.

U procesu pored radnika prokupačkog Muzeja učestvovali su i učenici Tehničke, Poljoprivredne i Gimnazije u Prokuplju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U realizaciji projekta pored prokupačkog Muzeja učestvuje i Turistička organizacija Prokuplja, Poljoprivredna škola, meštani sela Pločnik i kuršumlijsko preduzeće A.D. "Planinka".

Neolitsko nalazište Pločnik, koje je prvi put otkriveno 1927. godine, a na njemu se ozbiljnije radilo poslednjih godina. Arheološkim iskopavanjima i proučavanjem pronađenih predmeta naučno je potvrđeno da je metalurgija na ovom prostoru bila razvijena još 7. 000 godina pre nove ere i da je centar obrade bakra tada bio upravo Pločnik. Na nalazištu je obnovljeno pet kuća, a 2013. godine prvi put se ekperimentalno topio bakar kao što se to radilo u doba neolita. Svi predmeti na ovom nalazištu, kao i oprema za kuće iz doba neolita su autentične kopije od prirodnih materijala. Prvi put nalazište je otvoreno za turiste prošle godine, kada ga je posetilo 850 zainteresovanih.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

 

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA