KOLINDA: Gotovina i Markač biće savetnici Veća za domovinsku bezbednost!

- Želela sam da se i general Gotovina uključi u rad ovog važnog Veća za domovinsku bezbednost, mi smo i prijatelji dugi niz godina - izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović

  • 25

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će Ante Gotovina i Mladen Markač biti deo savetodavnog tela Veća za domovinsku bezbednost.

Kitarović je, u intervjuu za "Večernji list" rekla da će to Veće biti važno za promenu strategije nacionalne bezbednosti, kao i za budući razvoj oružanih snaga Hrvatske.

- Želela sam da se i general Gotovina uključi u rad ovog važnog Veća za domovinsku bezbednost, mi smo i prijatelji dugi niz godina. Drago mi je da su on i general Markač pristali da učestvuju i da su prepoznali pozitivnu vrednost moje namere i zadatke tog Veća - kazala je Kitarović.

U Veću će biti "10 do 15 najiskusnijih hrvatskih generala, obaveštajnih i drugih stručnjaka", dodala je ona.

Foto: sense-agency.com Foto: sense-agency.com

"Večernji list" navodi da će u Veću biti i Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsednika i osnivača HDZ, stranke hrvatske predsednice.

Haški tribunal je u novembru 2012. godine izrekao oslobađajuću pravosnažnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Gotovina je u prvostepenom postupku 15. aprila 2011. osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a preostali član hrvatske "trojke", general Ivan Čermak, oslobođen je krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Žalbeno veće Tribunala je u oslobađajućoj presudi navelo da nema dokaza da je postojao udruženi zločinacki poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili pretnjom sile.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    5. april 2015 | 09:42

    Bivsi konobari i kuvari najveci strucnjaci u Hrvatskoj.

  • sudija

    5. april 2015 | 09:44

    I sve to bez obzira na transkripte sa Brijona. Taj sud moze da sudi samo djeci u vrticu kad se podzapaju.

  • Heroes

    5. april 2015 | 10:54

    Nije Gotovina dobio rat u Krajini nego politika,tako da ne znam sto bi se divio nekom kada su hrvatski politicari imali podrsku izvana, a nasi politicari su isli glavom kroz zid I na kraju zavrsilo kako je zavrsilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA