MASOVNE GROBNICE PORED PALATE SADAMA HUSEINA: Pronađeno 1.700 tela! (VIDEO)

Masovna ubistva šiitskih vojnika smeštenih u nekadašnoj američkoj vojnoj bazi u blizini Tikrita postala su simbol brutalnosti i mržnje pripadnika Islamske države prema iračkoj šiitskoj većini

  • 1

Irački forenzičari započeli su danas iskopavanja na 12 lokacija za koje sumnjaju da su mesta na kojima se nalaze masovne grobnice 1.700 žrtava prošlogodišnje odmazde, koju su sproveli pripadnici Islamske države nad iračkim vojnicima.

STRAVA I UŽAS: Grob Sadama Huseina bukvalno sravnjen sa zemljom! (FOTO)

Masovna ubistva šiitskih vojnika smeštenih u nekadašnoj američkoj vojnoj bazi u blizini Tikrita postala su simbol brutalnosti i mržnje pripadnika Islamske države prema iračkoj šiitskoj većini, prenela je agencija Rojters. Inače, Titkrit je poznat po tome što je rodni grad Sadama Huseina.

Irački zvaničnici saopštili su da je danas iskopana prva masovna grobnica u kojoj je pronađeno najmanje 20 tela, a reč je o ostacima vojnika iz baze kod Tikrita.

Svedoci koji su preživeli masakr rekli su novinarima da su sunitski borci Islamske države žrtve ubijali mecima iz automatskih pušaka ili noževima.

Jedan od svedoka je irački vojnik koji je izbegao masakr, tako što se pravio da je mrtav. On je objasnio da su džihadisti odveli vojnike do palate, kako bi organizovali razmenu zarobljenika. Međutim, kada su stigli, vojnici su bili odvojeni u manje grupe, a zatim su likvidirani i zakopani u masovnim grobnicama. Vojnik je uspeo da preživi tako što su ga bacili u reku, a onda je plutao do nasipa i uspeo da preživi iako je bio ranjen.

Smatra se da je ubistvo iračkih vojnika najmasovniji pojedinačni zločin u toku decenijskog sektaškog sukoba u Iraku.

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA