TAČNO 16 GODINA KAKO NIJE SA NAMA: Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije!

Specijalni sud u Beogradu je za 16. i 17. april zakazao pripremno ročište u procesu protiv osumnjičenih za ovaj zločin

  • 0

NUNS i UNS su danas sa prijateljima Slavka Ćuruvije u Svetogorskoj ulici 35, na mestu gde je, na Vaskrs 1999. tokom NATO bombradovanja ubijen novinar, odali počast svom kolegi i pozvali nadležne da učine da se taj zločin u potpunosti rasvetli.

Sutra je 16 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

UNS je u saopštenju istakao da je do ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije došlo zahvaljujući dugogodišnjoj upornosti novinara i njegove porodice, a pre svega formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Optuženi za ubistvo Ćuruvije konačno pred sudom!

To udruženje je pozdravilo odluku Specijalnog suda u Beogradu da za 16. i 17. april zakaže pripremno ročište u procesu protiv osumnjičenih za ovaj zločin i utvrdi datum početka suđenja.

Potvrđena optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- Slavkov brat Jovan mi je iz bolničkog kreveta rekao: "Ja više nemam vremena i plašim se da neću dočekati pravdu". Ja se nadam da će je on dočekati. Ovo je ipak malo drugačiji dan nego prethodnih godina kada samo bili ovde - rekla je predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

Predsednik Nezvaisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović je istakao da je država učinila važan korak podizanjem optužnice za ubistvo Ćuruvije i da se očekuje da se dobiju odgovori na konkretna pitanja - ko su ubice, ali i ko su nalogodavci.

Foto: Tanjug Arhiva/AP/Peđa Milosavljević Foto: Tanjug Arhiva/AP/Peđa Milosavljević

- To je ne samo zakonska, već moralna obaveza prema porodici, žrtvi, društvu, ali i celokupnoj novinarskoj zajednici - rekao je Ivan Tasovac i istakao da je interes Vlade Srbije i Ministarsva kulture da slučaj ubistva Ćuruvije dobije sudski epilog, da počinioci budu kažnjeni i da se rasvetli politička pozadina ubistva.

Početkom marta ove godine Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice pripadnika nekadšnjeg Resora Državne bezbednosti (DB) kojom ih tereti za ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Tužilaštvo je optužilo tadašnjeg načelnika Resora DB Radomira Markovića, šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, glavnog obaveštajnog inspektora u Drugoj upravi Resora Ratka Romića i pripadnika rezervnog sastava tog resora Milana Kuraka.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdrzavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA