KOLINDA KAO TUĐMAN: Besni na Milanovića jer nije došao na sastanak!

Hrvatski premijer se nije pojavio na sastanku na koji ga je pozvala Grabar-Kitarović, a nije ni javio da neće doći, što je predsednicu izuzetno naljutilo

  • 14

Ni predsednik i SDP-a Zoran Milanović niti bilo ko drugi iz SDP-a nisu se pojavili u utorak u predsedničkoj palati na sastanku sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Sastanak je bio predviđen za 9 sati, ali još juče iz izvora bliskih Milanoviću Hini je potvrđeno da na njega niko iz SDP-a neće doći.

HRVATSKA PODRŽAVA KOSOVO: Evo šta je predsednica Kolinda rekla Tačiju!

Kolinda Grabar-Kitarović u 10 se obratila medijima i napala Milanovića. Ocenila je kako je premijer Zoran Milanović svojim nedolaskom na sastanak na Pantovčak u pitanje doveo državne institucije i volju građana i poručila mu je da interese države stavi ispred ličnih.

- Ovakvo postupanje predsednika Vlade u normalnim civilizovanim državama, da se uopšte ne odaziva pozivu predsednice Republike, sasvim je nezamislivo. Time Milanović dovodi u pitanje institucije države kao i volju građana - rekla je Grabar-Kitarović nakon što ni Milanović niti bilo ko drugi iz SDP-a nije došao na Pantovčak.

Foto: AP/Tanjug/Lana Slivar Dominic Foto: AP/Tanjug/Lana Slivar Dominic

Inače, Grabar-Kitarović je Milanovića pozvala kao predsednika stranke, a ne Vlade.

- Gospodinu Milanoviću poručujem da interese države stavi ispred vlastitih interesa i da počne da obavlja odgovorno dužnost predsednika Vlade prema svim građanima Hrvatske - dodala je predsednica.

Građanima je, ipak, poručila da će "i dalje raditi u njihovom interesu kao predsednica svih građana", da će "i dalje brinuti o ekonomskom i socijalnom stanju države".

- Nikome, ni jednom pojedincu neću dopustiti da iz vlastitog hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske i smer u kojem država ide. Verujem u ovu zemlju, u sve građane, verujem da Hrvatska može i mora bolje - poručila je Grabar-Kitarović građanima.

Foto: Profimedia/Press Association Foto: Profimedia/Press Association

Podsetila je da je Milanovića kao premijera pozvala na Pantovčak odmah prvih dana po stupanju na dužnost predsednice Republike, a na današnji sastanak kao predsednika SDP-a.

Ali, rekla je, Milanović nije došao, niti je iko od njegovih saradnika nazvao i izvinio se za njegov nedolazak ili zatražio neki drugi termin.

- Mogu samo zamisliti zašto nije došao, a od dva razloga, ne znam koji je gori. Što se tiče razloga nedolaska mogu samo zamisliti da mu je ili lična sujeta sprečila da normalno, odgovorno i uljudno obavlja svoje državničke dužnosti ili pak da Milanović nema šta da kaže na ovom sastanku o izlasku iz krize. Ne znam šta je gore - kazala je Grabar-Kitarović.

Žalosno je, dodaje predsednica, da ćemo kao država uskoro iz Brisela ponovno slušati ocene o vrlo lošem ekonomskom stanju u državi, a da mi međusobno nismo u stanju o tome da razgovaramo i zajednički da tražimo izlazak iz krize.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

- Jer to je jedina motivacija zašto želim razgovarati s njim kao i sa ostalim akterima političkog procesa, političkim strankama, ali i poslodavcima i sindikatima i drugima - naglasila je Grabar-Kitarović.

Podsetimo, predsednica republike na razgovor o bitnim društvenim pitanjima pozvala je čelnike svih parlamentarnih stranaka, kao i predstavnike sindikata i poslodavaca. Ona je rekla da kroz te susrete želi da postigne konsenzus i zajedništvo svih faktora u društvu zbog sveukupne teške situacije u kojoj se Hrvatska nalazi.

Tim sastancima, ističu u njenoj kancelariji, želi da učvrsti osnove društvene stabilnosti, kako bi se kreirao okvir za što povoljniji razvoj svih segmenata društva i ekonomije.

Grabar-Kitarović je poziv Milanoviću uputila krajem prošle nedelje. Najave da Milanović neće ići na Pantovčak juče je u Karlovcu novinarima komentarisala predsednica, izjavivši da Milanoviću treba "dati šansu da se urazumi". U razgovoru za Hrvatski radio tu je njenu izjavu nekorektnom ocenio predsednik Sabora i predsednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko, rekavši da na sastanak sa Grabar-Kitarović iz SDP-a ne bi smeo da ide niko drugi osim predsednika stranke.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ranije je potvrdio da će "s veseljem otići na sastanak sa predsednicom na Pantovčaku".

Grabar-Kitarović u idućim danima bi trebala da primi i predstavnike ostalih parlamentarnih stranaka. Tako je poziv za sastanak u sredu upućen HNS-u i HDSSB-u, a iz Kancelarije predsednice je potvrđeno da će uslediti i pozivi laburistima i SDSS-u za sastanke sledeće nedelje.

Tema razgovora je stanje u zemlji, a hrvatska predsednica od parlamentarnih stranaka želi da čuje njihovo viđenje stanja u državi, kao i ideje za društveni i ekonomski oporavak zemlje.

Za komentar pozivanja stranačkih šefova na Pantovčak i današnjih izjava Grabar-Kitarović usmerenih prema premijeru Milanoviću, portal Index obratio se političkom analitičaru Žarku Puhovskom.

Puhovski je za Index istakao kako Kolinda nema pravo da poziva stranačke šefove na "audijenciju ili raport", dodajući kako se čini da Grabar-Kitarović "svoju funkciju tumači u stilu Tuđmana, a ne aktuelne situacije".

(Telegraf.rs / Izvor:index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA