• 0

Želite da budete javni beležnik Srbije? Evo kako to možete učiniti!

Potrebno je da imatediplomu pravnog fakulteta u Srbiji ili da ste nostrifikovali diplomu pravnog fakulteta stečenu izvan Srbije, položili pravosudni ispit i ispit za javnog beležnika i da imate najmanje pet godina radnog iskustva u pravnoj struci!

  • 0

Izvršni odbor Javnobeležničke komore Republike Srbije raspisao je javni konkurs za imenovanje javnih beležnika u skladu s rešenjem Ministarstva pravde broj 111-00-2/2015-22 od 23. aprila 2015. Konkurs je otvoren do 25. maja 2015. godine.

Za javnog beležnika može biti imenovano lice koje ispunjava sledeće uslove: da je državljanin Republike Srbije, da je poslovno sposobno i da ima opštu zdravstvenu sposobnost, da ima diplomu pravnog fakulteta u Srbiji ili da je nostrifikovalo diplomu pravnog fakulteta stečenu izvan Srbije, da je položilo pravosudni ispit i ispit za javnog beležnika i da ima najmanje pet godina radnog iskustva u pravnoj struci posle položenog pravosudnog ispita.

Između ostalog, uslov je da je kandidat dostojan javnog poverenja za obavljanje poslova javnog beležništva, da govori, piše i čita srpski jezik, a na područjima one jedinice lokalne samouprave gde je u službenoj upotrebi i jezik manjine da poznaje i jezik te manjine ili da priloži sporazum o saradnji sa sudskim prevodiocem za jezik te manjine.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Neophodno je da kandidat ima ili da može dokazati da će obezbediti odgovarajuće prostorije i opremu za obavljanje delatnosti javnog beležnika.

Kandidat koji bude izabran za javnog beležnika mora imati prebivalište na dan polaganja zakletve na području opštine, odnosno grada koji je u odluci o imenovanju određen kao njegovo službeno sedište, a ako je u odluci o imenovanju javnog beležnika kao njegovo službeno sedište određena gradska opština, javni beležnik mora imati prebivalište na dan polaganja zakletve na području grada kojem pripada ta gradska opština.

Na konkurs za imenovanje za javnog beležnika podnosi se prijava na obrascu koji se preuzima sa internet stranice Javnobeležničke komore Srbije www.beleznik.org.

Prijava na konkurs za imenovanje javnih beležnika sa dokazima dostavlja se u roku od 30 dana od dana objavljivanja ovog konkursa u „Službenom glasniku Republike Srbijeˮ na adresu: Javnobeležnička komora Srbije, Beograd, Cara Lazara br.12, sa naznakom „Prijava na konkurs za imenovanje javnog beležnika“.

 

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima