NATO POHVALIO MAKEDONCE: Ohrabruje vaša reakcija u Kumanovu!

- Nažalost, nekoliko života je izgubljeno, ali je policija dokazala da je sposobna da se izbori sa situacijom - rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u sedištu NATO u Briselu

  • 28

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da se makedonska policija uspešno izborila sa terorističkim napadom u toj zemlji, dok Ban Ki-Mun poziva na smirivanje strasti i pažljive izjave.

INVAZIJA TERORISTA NA MAKEDONIJU: Najpotresnije fotke novog rata na Balkanu (FOTO)

- Nažalost, nekoliko života je izgubljeno, ali je policija dokazala da je sposobna da se izbori sa situacijom - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sedištu NATO u Briselu.

On je dodao da će na sastanku šefova diplomatija NATO članica i partnera, koji će se održati tokom nedelje u Antaliji, biti reči i o incidentu u Kumanovu, prenosi agencija MIA.

OVA UPLAKANA DEVOJČICA JE SIMBOL POKOLJA U KUMANOVU: Šta mislite, da li je Albanka ili Makedonka?

Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

Stoltenberg je najavio da će se ove nedelje u Antaliji održati sastanak šefova diplomatija država članica NATO i partnera Alijanse i potvrdio da će se tom prilikom razgovarati, između ostalog, i o događajima u Kumanovu.

- Očekujem da će (to pitanje) biti spomenuto pred ministrima spoljnih poslova kada budemo razgovarali o izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan, odnosno Makedonija - rekao je Stoltenberg i uputio izraze saučešća porodicama koje su izgubile svoje voljene u sukobima u Makedoniji.

GAREŽ I IZREŠETANE KUĆE: Ovako izgleda Kumanovo posle krvavog obračuna (FOTO)

On je dodao da ga ohrabruje činjenica da su svi politički lideri jasno osudili nasilje i pozvali na smirenost kako bi se izbegla eskalacija situacije.

Stoltenberg je istakao da NATO pažljivo prati situaciju u Makedoniji i dodao kako očekuje da NATO zvaničnici budu informisani o razvoju situacije u zemlji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

DA LI JE TETOVO NOVO KUMANOVO: Helikopteri nadleću grad, policajci su svuda, stanovnici u strahu!

Smatram da je važno održavati bliske odnose sa Skopljem i Prištinom. Pored toga, pozivam na pokretanje transparentne istrage o tome šta se desilo i kako je to moglo da se desi, kako bismo mogli da uradimo sve što je u našoj moći da sprečimo da se slični događaji ponove, kao i da bismo sprečili nasilje i nastavili da sarađujemo sa Makedonijom u okviru Akcionog plana za članstvo koji smo uspostavili i sa čijom primenom nastavljamo - zaključio je Stoltenberg.

Iz Evropske komisije došlo je danas jedno saopštenje na liniji ovog iz UN.

Foto: AP/Tanjug, flickr/Nicolas Raymond/Chapendra Foto: AP/Tanjug, flickr/Nicolas Raymond/Chapendra

- Duboko žalimo zbog života koji su izgubljeni u operaciji u Kumanovu. Legitimni politički predstavnici ovde i u regionu su prethodnog dana osudili nasilje. Važno je da ovo nastave da čine i ostanu posvećeni mirnom političkom diskursu. Stoga verujemo da je oružana grupa u Kumanovu izolovan fenomen. Nadamo se i da će ovo navesti lidere u zemlji na saradnju te da će se uključiti u ozbiljan dijalog o svim problemima sa kojima je zemlja suočena, prvenstveno u pogledu dugotrajne političke krize i neodložnih reformi koje moraju biti sprovedene kako bi zemlja ostvarila napredak na evropskom putu - stoji u saoštenju za medije Maje Kocijančić, portparolke Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju.

(Telegraf.rs / Izvor: Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicha

    11. maj 2015 | 20:20

    Đubrad licemerna natovska.Prvo ga ubijete a potom mu plačete na grobu.

  • Pera Kojot #1

    11. maj 2015 | 20:20

    Kakvi licemeri, ma nisu ni to vec "licumuri"! Sve su to oni I zakuvali Makedoncima, samo da je ovo kraj!

  • sasa

    11. maj 2015 | 20:30

    Sta kaze; "Ali je policija uspela da se izbori sa situacijom?". Taman posla da pulene nazovu teroristima. Ne, desila se situacija!? Igrala se deca, i onda je poginulo 8 policajaca na duznosti!!! Strasno, ali strasno kako se ponasaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA