PONIŠTAVAJU SE DOKTORATI? Pod lupom na stotine njih sa Univerziteta u Beogradu!

Udruženje za borbu protiv korupcije "Obruč", poslalo je pismo rektoru Beogradskog Univerziteta Vladimiru Bumbaševiću, u kom su zatražili da se ispitaju pojedini doktorati

  • 7

Mnogi profesori, koji su redovni na Univerzitetu u Beogradu nisu objavili nijedan naučni rad u časopisu "Social sciences citation index" (SCI), a bili su mentori na mnogim izradama doktorskih radova.

 

Zbog toga će na stotine doktorata biti poništeno, objavili su beogradski mediji.

 

Rektoru Univerziteta u Beogradu Vladimiru Bumbašireviću, upućeno je pismo od strane Udruženja za borbu protiv korupcije "Obruč", koje je nastalo na inicijativu Verice Barać, u kom piše da zahtevaju da se takvi slučajevi provere, posebno na doktorskim studijama društvenih nauka, kako bi se poštovao Zakon o visokom školstvu i Kriterijum za sticanje zvanja nastavnika na Univerzitetu u Beogradu.

 

Iz Ministarstva prosvete je rečeno da je Konfekcija univerziteta Srbije, prema važećem zakonu ta koja uređuje minimalan kriterijum za izbor nastavnika u zvanja, ali da to nisu učinili.

 

Kako kažu, strategijom razvoja obrazovanja od 2020. godine, ova oblast će biti uređena.

 

Inače, odlukom Vlade Srbije, u školskoj 2015/02016. godine, Univerzitut u Beogradu će imati isti broj mesta na budžetskim mestima na osnovnim studijama i još 200 studenata na doktorskim studijama, poručeno je na sednici Senata Univerziteta u Beogradu, ali će biti ogromno smanjenje na Filozofskom fakultetu, gde će broj studenata na master studijama biti manji za 250 mesta, dok na Učiteljskom za 100.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samoJA

    11. jun 2015 | 10:15

    Sta stotinak? Mislite stotinak hiljada!!!

  • Еуклид

    11. jun 2015 | 10:27

    Нема шансе да би се код нас лажирали докторати. Ма ни магистратуре,ни дипломе. Све поштено. Ни партијска припадност ништа не значи јер се строго поштује само знање. Онај ко зна,може и у познијим годинама да заврши студије,никакве протекције ту нема иако је можда и политичар. Универзитетски професори су непоткупљиви,и као у многим сферама друштва ту не постоји мито,корупција,непотизам и сл. Мора да је ово нека ујдурма против оних који су поштено стекли своје дипломе.

  • šole

    11. jun 2015 | 10:11

    Ma ukinite fakultete. Mi visoko obrazovani samo smetamo u ovoj zemlji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA