MAJKA SPALILA DETE, OTAC BACIO ĆERKU S TREĆEG SPRATA: Ovo su najmonstruoznija ubistva BEBA u SRBIJI!

U većini slučajeva kazne za ova krivična dela nisu još uvek pravosnažno donesene, a brojna ubistva koja su počinile majke su kvalifikovana kao čedomorstvo, za šta je u Srbiji kazna od šest meseci do pet godina

  • 11

Srbiju je uzdrmala vest da je u Urgentni centar primljena beba D. M. s teškim telesnim povredama, koje joj je naneo otac Kurteši K. (25).

Nažalost, beba nije uspela da se izbori za svoj život, pa je preminula rano jutros u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

ČEDOMORSTVO, NOVI SRPSKI FENOMEN: Od početka 2013. ubijeno sedam beba!

Komšije su sinoć čule plač bebe, vapaje i zapomaganje majke Gordane (36), a kada su videli u kakvom stanju se dete nalazi, prvi komšija je odmah reagovao i odveo ih u bolnicu gde su bebi konstatovane povrede jetre i slezine, prelom čeone kosti i obostrani prelomi slepoočnih kostiju.

Koliko može da robija roditelj za zlostavljanje deteta?

Majka je optužila oca da je pretukao bebu, a on je rekao kako se s detetom samo igrao tako što ga je bacao uvis, ali mu je u jednom momentu ispala iz ruku i pala na pod.

Njemu je kasnije određen pritvor do 48 sati i dignuta je krivična prijava radi nasilja u porodici sa smrtnim ishodom, ali će prema nalogu Višeg javnog tužilaštva biti prekvalifikovano krivično delo na teško ubistvo.

Foto-ilustracija: Profimedia/Peter Bánoš - ČIF Foto-ilustracija: Profimedia/Peter Bánoš - ČIF

Ipak, na veliku žalost, ovo nije prvi put da Srbiju potresa ovako stravičan zločin.

Početkom godine smo bili svedoci tragedije u kojoj je otac bacio svoju petnaestomesečnu bebu sa trećeg sprata stambene zgrade u centru Beograda. Borislav Zornić je monstruozni zločin počinio nakon žestoke svaće sa suprugom Biljanom. Zatim je kroz galamu i histeriju pokupio iz kreveca ćerku Nataliju, koja je tek stigla iz porodilišta, i kroz prozor je bacio na pločnik ispred zgrade. Beba je na mestu ostala mrtva, a protiv oca je dignuta krivična prijava.

Kako je objavljeno u mnogim medijima nakon tragedije, Borisav, koji je lečeni psihijatrijski bolesnik, rekao je da je "bebu ubio jer mu vera ne dozvoljava da ima troje dece".

U decembru 2014. godine, u okolini Čačka je pronađena tek rođena beba koja je bačena u poljski toalet jednog domaćinstva u Preljini. Za ovaj zločin je osumnjičena I. O. (37), koja nije uhapšena jer je u pitanju krivično delo "ubistvo deteta pri porođaju", za šta je zaprećena zatvorska kazna manja od pet godina.

Iako su nalazi pokazali da je rukama udavila bebu, ima i olakšavajućih okolnosti, jer je ženama smanjena uračunljivost prilikom porođaja. Inspektori su nakon saslušanja otkrili da je čedomorka pokušala da sakrije trudnoću, kako od komšiliuka, tako i od svog supruga.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Devetnaestogodišnja M. H. iz Subotice je osuđena na godinu dana kućnog pritvora zbog ubistva svog tek rođenog deteta. Krivično delo je priznala 2014. godine, a počinila ga je godinu dana ranije.

Telo njenog novorođenčeta je u septembru 2013. godine pronađeno u kontejneru za smeće.

Godine 2013. Kruševljanka A. J. (35) je osumnjičena za dvostruko čedomorstvo. Naime, ona je u kući svog oca Dobrice, u selu Crkvina, svoje dve bebe nakon porođaja čuvala u kutiji od ormana, a zatim ih je umotavala u kesu i zakopavala u odvojene plitke rupe u zadnjem delu dvorišta. Kasnije je smeštena u Žensko odeljenje Specijalne psihijatrijske bolnice Gornja Toponica kod Niša.

Godinu dana ranije, D. S. (38) iz pirotskog sela Poljska Ržana, Više javno tužilaštvo u Pirotu je podiglo optužnicu zbog osnovane sumnje da je počinila ubistvo novorođenčeta neutvrđenog pola. Ona je prikrivala trudnoću i porodila se u kupatilu, ali je novorođenče odmah udavila u klozetskoj šolji.

Zatim je bebu zavila u čaršav, pa spalila u peći jer je mislila da će na taj način zločin ostati neotkriven.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Iste godine, bebu od četrdesetak dana je ubila majka Slađana Jovanović, koja je tada imala 26 godina. Ona je svog sina nožem nekoliko puta ubola. Odmah je uhapšena, ali se i ovo ubistvo okarakterisalo kao čedomorstvo.

Ovo su samo neki od monstruoznih zločina koji su potresli našu zemlju u poslednjih par godina. Za veliki broj ovakvih dela još uvek nije donesena pravosnažna presuda.

U svetu, ali i kod nas, zabeleženo je dosta slučajeva čedomorstava, ali i nanošenja teških telesnih povreda.

U večini slučajeva su ona počinjena od strane majki, koje su bile u stanju rastrojstva, odnosno patile su od postporođajne depresije.

Kazna za čedomorstvo u Srbiji je predodređena na kaznu zatvora od šest meseci do pet godina, dok je u evropskom zakonodavstvu ta kazna nešto stroža, pa se tako pripisuje ubistvo iz nehata, a švedski i holandski zakoni izriču kaznu zatvora do šest godina.

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dexter

    18. jun 2015 | 13:05

    Čedomorstvo? Ovo su ubistva prvog stepena! Ta deca jadna nemaju mogucnost ni da se brane!

  • Lana

    19. jun 2015 | 07:23

    Ovo nije normalno sta se dešava. Veće zlo u životu nisam vidjela nit čula... Bože sacuvaj!

  • MIROSLAVA

    18. jun 2015 | 14:42

    Pa zar ovo nije crveni alarm da nam je krivicni zakon los da je supalj ko svajcarski sir.Za ubistvo 12 meseci pa prst na celo da li je to u redu ili bolje da se zapitamo da li je to normalno.Koliko vremena treba nasim skupstinarima da usvoje Tijanin zakon kao dopunu-amandman tamo nekog clana KZ.Sramota.Citam gornji tekst i ne mogu da verujem kakve su kazne za ubistvo dece dobili monstrumi.Kakve veze ima koliko ima godina on ili ona su ubili to su ubice.Ako je ubio-la sa 17-18 god.opet ce uraditi i da 30.Zakonodavci dozovi te se pameti papir i olovku u ruke i HITNO menjajte Zakon ili ce sve otici do djavola.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA