POČETAK KRAJA ISLAMSKE DRŽAVE: Kurdi zauzeli ključnu bazu koja je bila pod kontrolom džihadista!

Kurdski borci iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) zauzeli su bazu Liva (Brigada) 93 koja je značajna zbog svog položaja u blizini strateških puteva. Borci YPG i njihovi saveznici ušli su u delove susednog grada Ajn Ajsa, poslednjeg velikog naseljenog područja severno od sirijskog grada Rake, de fakto prestonice ekstremista

  • 4

Kurdski borci i njihovi saveznici zauzeli su ključnu bazu pod kontrolom Islamske države severno od sirijskog grada Rake, uporišta te džihadističke grupe, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

KAMERA MU JE BILA NA ŠLEMU, A ONDA GA JE POGODIO METAK: Džihadista snimio sopstvenu smrt! (VIDEO)

Kurdski borci iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) zauzeli su bazu Liva (Brigada) 93 u ponedeljak, navela je grupa za monitoring sa sedištem u Londonu.

Borci YPG i njihovi saveznici ušli su u delove susednog grada Ajn Ajsa, poslednjeg velikog naseljenog područja severno od Rake, de fakto prestonice ekstremista, dodaje se u saopštenju, preneo je AP.

- Linije odbrane IS potisnute su do kapija Rake - izjavio je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije, koja se za informacije oslanja na mrežu izvora na terenu.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Baza Liva značajna je zbog svog položaja u blizini strateških puteva koji povezuju Raku sa drugim ispostavama IS u provincijama Alepo na zapadu i Hasaka na istoku.

Estremisti IS zauzeli su ovu bazu od režimskih snaga prošlog leta.

Preuzimanje baze drugi je udarac koji su kurdski borci naneli ekstremistima IS u nedelju dana, posle zauzimanja grada Tal Abjada, na sirijskoj granici za Turskom.

Sirijska opservatorija je, takođe, saopštila da je najmanje 10 civila, među kojima dvoje dece, poginulo u vazdušnom napadu vladinih snaga na jednu džamiju u Alepu u ponedeljak, u kome su korišćene burad bombe.

Prema podacima organizacije za ljudska prava Amnesti internešenel, od burad-bombi, vrste improvizovanog eksplozivnog sredstva, poginulo je oko 3.000 civila u severnom Alepu prošle godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je u februaru izjavio da sirijsko vazduhoplovstvo ne koristi burad-bombe.

Režimske snage su otvorile ključni put snabdevanja blizu Palmire, koja se nalazi pod kontrolom džihadista, izvestio je u ponedeljak provladin dnevni list Al-Vatan.

Opservatorija je saopštila da se sirijska vojska sada nalazi na oko 10 kilometara od Palmire i da su snage predsednika Asada "proterale borce IS iz Bijarat al-Garbije tokom vikenda", naveo je AFP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    23. jun 2015 | 13:49

    Pa dosta su se i izivljavali. I Alah okrenuo glavu od njih.

  • Правда

    23. jun 2015 | 12:48

    Све их истребити до задњег , заједно са нашим шљамом који живи у Републици Српској

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA