EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO HOĆETE DA OTKAŽETE LETOVANJE U TUNISU: Turističke agencije nude ove 4 opcije!

Ako ste ove godine planirali da letujete u Tunisu, pa se onda predomislili, evo kako možete da "spasite svoje leto"

  • 0

Teroristički napad u kom je pre tri dana stradalo 40 ljudi uterao je strah u kosti svima koji su ikad i pomislili da svoj odmor provedu na ovoj turističkoj destinaciji, a kamoli već uplatili svoje letovanje tamo. Na svu sreću, ne morate da rizikujete svoj život da vaš novac ne bi propao - na raspolaganju vam stoji nekoliko drugih varijanti.

POČELA JE PUCNJAVA, VIDEO SAM MRTVO TELO: Jeziva ispovest malog Vukašina koji je preživeo masakr u Tunisu! (FOTO) (VIDEO)

Kako kažu u jednoj od beogradskih turističkih agencija, putnicima koji su već uplatili makar deo aranžmana u Tunisu, novac može biti vraćen prema opštim uslovima putovanja, ali to je poslednja opcija koju im oni preporučuju.

Osim povraćaja određenog procenta novca, u zavisnosti od toga koliko dana je ostalo do početka putovanja, (dok ostatak uplate zadržava agencija), putnici mogu odložiti svoje putovanje za neki drugi termin.

Ukoliko im ovo  ne odgovara, oni mogu izabrati i neku drugu destinaciju, u istom terminu, a ako u ponudi agencije preko koje su želeli da idu na put ona ne postoji - treba samo da nađu onu koja u svom programu ima i to odredište.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Nakon toga, agencija u kojoj su uplatili svoj aranžman i ona sa čijim aranžmanom prethodni žele da zamene, obavestiće ih o proceduri, koja se svodi na "prebijanje" duga.

SMRT TERORISTE iz Tunisa uhvaćena na video snimku! (VIDEO)

Ukoliko se ipak odlučite za povraćaj novca, imajte na umu da u slučaju otkaza ugovora, primera radi 19 do 15 dana pre putovanja, agencija zadržava 40 odsto ukupne cene putovanja, dok je taj procenat za period između 29 i 20 dana pre polaska u Tunis - 20 odsto.

Postoje slučajevi u kojima je putnik organizatoru dužan da naknadi samo učinjene troškove, kao što je, recimo, iznenadna bolest putnika ili smrt člana porodice.

Foto: Tanjug/AP/Jawhara FM Foto: Tanjug/AP/Jawhara FM

Slučajevi lokalnih terorističkih napada, međutim, ne smatraju se ovakvim opravdanim razlozima za otkaz putovanja.

Prema rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandra Seničića, na dan terorističkog napada u Susu, u Tunis je trebalo da putuje 160-170 gostiju, ali je otputovalo samo njih 40.

OVIH 12 GRADOVA SU SLEDEĆI NA UDARU TERORISTA: Da li je među njima i Beograd?

Turistima koji su se ipak odlučili da otputuju u Tunis savetuje se da se bez preke potrebe ne priključuju velikim skupovima, manifestacijama ili okupljanjima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Savetuje se, takođe, i da turisti budu oprezniji prilikom svih događaja u hotelu ili van hotela i da uvek budu u kontaktu sa predstavnikom turističke agencije, upozorio je direktor YUTA.

Inače, srpske turističke agencije ne nude aranžmane u kompleksu u kom se dogodio teroristički napad, jer jedan od najskupljih hotela na obali nije u ponudama domaćih agencija.

- On se može naći kod nekih agencija, ali samo kao individualni aranžman, dakle, ne u sklopu paket aranžmana - rekao je Seničić i dodao da u trenutku napada u hotelu nije bilo srpskih turista.

Grupa od 50 turista iz Srbije koji su letovali u Tunisu, sletela je juče nešto pre 12 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA