AKO SI SRBIN: Na ovo danas TREBA da budeš PONOSAN!

UNESKO je proglasio manastir Dečani za mesto svetske kulturne baštine 2004. godine, navodeći da su "njegove freske dragocen zapis o životu u XIV veku"

  • 6

Na današnji dan pre 11 godina, manastir Visoki Dečani uvršten je na listu svetske baštine UNESKO-a kao peti spomenik iz Srbije i Crne Gore!

SAVA JANJIĆ: Monasi nisu pisali grafite po manastiru Visoki Dečani!

Na listi UNESKO-a je ukupno 754 spomenika iz celog sveta, zbog čega treba dodatno da budemo ponosni na zadužbinu kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana.

UNESKO je proglasio manastir Dečani za mesto svetske kulturne baštine 2004. godine, navodeći da su "njegove freske jedno od najvrednijih primera tzv. renesanse Paleologa u Vizantijskom slikarstvu i dragocen zapis o životu u XIV veku".

BAJRAM REDŽEPI: Maloletnici pisali po Dečanima!

Printskrin: Youtube / NLOsrbija Printskrin: Youtube / NLOsrbija

Manastir Visoki Dečani nalazi se u jednoj udolini pored rečice Dečanska Bistrica jugozapadno od Peći, ispod planinskog masiva Prokletije.

Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.

Vanzemaljci na fresci u manastiru Visoki Dečani. Printskrin: Youtube / NLOsrbija Vanzemaljci na fresci u manastiru Visoki Dečani. Printskrin: Youtube / NLOsrbija

KITE SE TUĐIM: Albanci hteli da zapale manastir Dečani, sad tvrde da je njihov!

Glavni neimar bio je majstor Vito Kotoranin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    3. jul 2015 | 19:06

    Manastir prestavlja veliko kulturno bogastvo srpskog naroda. Morali bi ga mnogo bolje čuvati od islamskih fundamentalista. Jer unistavaju sve što ne pripada islamu. Kao što su skoro uništili neprocenjivo kulturno bogastvo iz predhristcanskog perioda u Iraku i Siriji. Da ne računamo dalju prošlost, kada su neprocenjivo kulturno nasledje uništili jer ne pripada islamu.

  • Anja

    3. jul 2015 | 14:54

    Svi u Srbiji treba da su ponosni zbog ovoga.

  • Zujan1

    3. jul 2015 | 11:31

    Ako si srbin neznaci automacki i da si pravoslavac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA