SVI KOJI VOLE SRBIJU MORAJU OVO DA ZNAJU: Najbolje vino, rimski car i Mačvanske lile (FOTO)

- Slika Srbije ne sme i ne treba da bude samo slika glavnog grada. Naš je cilj da svaka opština i svaki grad Srbije imaju jednake šanse, rekla je Kori Udovički

  • 0

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je početkom godine iniciralo ideju o promociji lokalnih samouprava na nedeljnom nivou na jedinstven i zanimljiv način.

Namera im je da svaki grad i opština budu predstavljeni kako domaćoj, tako i stranoj javnosti i na ovaj način ih pozovu da posete i investiraju u Srbiju.

Cilj ove akcije  je između ostalog, da se na ovaj način podstakne kvalitetnija međuopštinska saradnja. Osnovna ideja je da sve JLS (jedinice lokalne samouprave) imaju jednake uslove za razvoj, a portal serbianpuzzle.rs koji se promoviše je jedan od načina da ministarstvo da svoj doprinos toj ideji.

- Slika Srbije ne sme i ne treba da bude samo slika glavnog grada. Naš je cilj da svaka opština i svaki grad Srbije imaju jednake šanse. Nadam se da ćete uživati zajedno sa nama u sklapanju slagalice naše Srbije - izjavila je Kori Udovički.

Foto: Mačva info Foto: Mačva info

Suština projekta je da se JLS predstave tematski, po danima, pri čemu svakom radnom danu u nedelji pripada druga tema: istorijat zgrade gradske uprave, znamenita ličnost, zašto investirati u taj kraj, kulturno dešavanje i recepti i jelo tog kraja.

Sajt je predstavljen domaćoj i inostranoj javnosti, privrednim komorama i turističkim organizacijama. Cilju da aktivnosti i karakteristike JLS budu vidljiviji i dostupniji doprinosi i paralelna stranica sajta na engleskom jeziku, kao i prisutnost na društvenim mrežama, Facebook i Twitter.

Ove nedelje su aktuelne opštine Sremska Mitrovica, Bogatić i Negotin.

 

Sremska Mitrovica

Dvanaestu godinu za redom, Sremska Mitrovica će početkom avgusta biti centar kulturnog zbivanja celog regiona – Folk Fest. Iskopine antičkog Sirmijuma ponovo će biti kulise folklornim društvima iz celog sveta, koji će nas svo bogatstvo različitosti, kao i lepotu i važnost očuvanja narodne tradicije i kulture.

Organizator ove manifestacije u Sremskoj Mitrovici je Centar za kulturu "Sirmijumart", pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica.

- Vlada Republike Srbije će pomoći svima koji žele da osnuju svoje kompanije i važno je da imamo gradove i opštine koji razumeju važnost i preduzetničke inicijative, kao što je to Sremska Mitrovica, koja aktivno radi na sprovođenju mera i politike Vlade Srbije - rekao je ministar privrede, Željko Sertić.

Prvi, jedan od najstarijih Mitrovčana, je kroz vojne počasti došao do prestola, tada najjačeg svetskog carstva, Rimske imperije. Marko Aurelije Prob, rođen je u Sirmijumu, sadašnjoj Sremskoj Mitrovici, 19.08.232. godine. Roditelji su mu bili obični građani, bez carskog porekla.

Ipak to mu nije smetalo da postane rimski car 276. godine. U svojoj vojničkoj karijeri zabeležio je brojne pobede, ali je isto tako ostao upamćen i kao plemenit vladar i vizionar.

 

Bogatić

Bogatić se može pohvaliti i turističkim potencijalima koji čine bogata kulturna tradicija i prirodni potencijali.

Foto: Mačva info Foto: Mačva info

Autentični etno-kompleksi, slikarska tradicija ovog kraja, skoro poluvekovno trajanje manifestacija kao što su popularne "Hajdučke večeri", i druga tradicionalna događanja "Boj na Dublju", "Hajdučka regata", "Slikarska kolonija", "Mačvanske lile", predstavljaju adute žitelja opštine Bogatić.

Obala reke Drine je idealan teren za rekreaciju, ribolov i razvoj turizma, uz ispunjenje osnovnog preduslova zdrave životne sredine. Uređene plaže, zabavni parkovi, ugostiteljski objekti, lov i ribolov, mogu da doprinesu razvoju turizma.

Manifestacija "Hajdučko veče" nastala je davne 1966. godine, inspirisana motivima iz romana "Hajduk Stanko" Janka Veselinovića. Iste godine prvi put je organizovano takmičenje za izbor hajdučkog harambaše.

Manifestacija se organizuje u Crnoj Bari, svake godine, prvog vikenda u avgustu, sa osnovnom idejom da se dočara život predaka, lepota nekadašnjeg života i starih običaja.

Program "Hajdučko veče" sadrži: takmičenje za izbor harambaše, Mačvansku svadbu, Hajdučku regatu, takmičenje lovaca i ribolovaca, izložbu radova sa likovne kolonije u Sovljaku, izbor najlepšeg fijakera, izložbe domaće radinosti, bogat kulturno-umetnički i zabavni program.

Još jedan zanimljiv događaj koji je karakterističan za opštinu Bogatić, a koji prethodi navedenim događajima jesu "Mačvanske lile".

Jedan od naših najboljih i najplodnijih pisaca, a potiče iz opštine Bogatić jeste Janko Veselinović. Janko Veselinović rođen je 01.05.1862. godine u Crnobarskom Salašu.

Za dvadesetak godina stvaralaštva, Janko je objavio 127 pripovedaka, dva romana, dva nezavršena romana i dva pozorišna komada, među kojima se izdvajaju roman "Hajduk Stanko", pozorišni komadi "Potera" i "Đido", "Slike iz seoskog života", "Poljsko cveće" i pripovetke "Rajske duše" i "Stari poznanici".

Foto: Mačva info Foto: Mačva info

Negotin

Moćna reka Dunav, koja spaja obale Srbije, Rumunije i Bugarske, predmet je brojnih projekata prekogranične saradnje. U Opštini Negotin realizovani su za izgradnju pešačkih i biciklističkih staza i prilaza turističkim destinacijama, edukaciju ruralnog stanovništva, opremanje seoskih domaćinstava turističkom etno opremom.

Svoje učešće u evropskom projektu "Dunavska strategija", Opština Negotin vidi kroz mogućnost za obnovu luke Prahovo, uređenje priobalja i plovnog puta, izgradnju turističkih kapaciteta, rešavanje ekoloških problema.

Za Negotinsku Krajinu, odnosno Opštinu Negotin, zanimljivo je da su primarne poljoprivredne grane, vinogradarstvo i vinarstvo, baza za razvoj vinskog turizma. Kompleks Negotinskih pivnica koji čine Rajačke, Rogljevske, Smedovačke i Štubičke, postao je nezaobilazna destinacija na turističkom (ali i hedonističkom) putu vina kroz Srbiju.

Negotinsko vino, koje je još početkom 20 veka osvajalo zlatna odličja na sajmovima vina u Parizu i Londonu, ali i pivnice, jedinstveni kameni podrumi za pravljenje i čuvanje vina, deo su tradicije vinarstva u Krajini i brend po kome se prepoznaje. To je i privuklo investitore iz Francuske i Engleske da u kompleksu Negotinskih pivnica otvore vinarije, a svoje vino plasiraju na inostranom tržištu.

Ono što je Vuk za srpski jezik, to je Mokranjac za srpsku muziku – najprecizniji je opis uloge, u istoriji srpske muzike, najznačajnijeg i najpoznatijeg srpskog kompozitora, Stevana Stojanovića Mokranjca rođenog 1856. godine, u Negotinu.

Kroz svoj bogat muzički opus, dosledno je negovao nacionalni muzički stil i to sa podjednakim žarom na polju svetovne i crkvene muzike. Tako je na temeljima narodne umetnosti stvorio muzička dela neprolazne vrednosti: Rukoveti – petnaest spletova pesama zasnovanih na folklornim motivima iz različitih delova Srbije, Bosne, Makedonije, Bugarske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA