SRBI SLAVE SVETOG PROKOPIJA: Slavni srpski grad je dobio ime po ovom svecu. Znate li koji je to grad?

U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence

  • 10

Danas se slavi spomen na stradanje svetog mučenika Prokopija Jerusalimskog, a malo je poznata činjenica da je srpski grad Prokuplje po njemu dobio ime.

U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir sv. Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, preneta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. veka.

U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Danas se izbegava kopanje, čak i sahranjivanje. Takođe se na nije kupalo. U starini su Srbi rudari smatrali ovog svetitelja svojim patronom. Smatra se i zastitnikom dece. Slavili su ga kamenoresci i bunardžije.

Crkva svetog Prokopija nalazi se u podnožju brda Hisar u najstarijem gradskom jezgru, svojom zapadnom stranom prislonjena na padinu brda. Građena krajem IX i pocetkom X veka, najstariji je i najvredniji crkveni (sakralni) objekat u gradu i jedan od najstarijih u celoj Srbiji.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

U vreme gradnje crkve Toplica se nalazila u sastavu Samuilove države, odnosno Ohridske episkopije. Njen prvobitni izgled delo je majstora makedonske škole, a specifičnost zidanja su svodovi i masivni stubovi koji nose lađu crkve, slično modelu crkve sv. Sofije ohridske.

Ovakvo naučno mišljenje izneli su čuveni francuski vizantolog Gabrijel Mije, koji je prvi ozbiljnije proučavao ovu građevinu, a sve to potvrdio i ruski vizantolog Okunjin. 

Naziv Crkva velikomučenika Prokopija počinje da se koristi u XIV veku, posle prenosa moštiju ovog sveca iz Niške episkopske crkve 1386 godine.

Za hrišćanske vernike značaj crkve sv. Prokopija veliki je i zbog činjenice da se u njoj nalaze i delovi moštiju svetog Đorđa, koji je zajedno sa Neanijem (sv. Prokopije) kao vojnik Dioklecijanove vojske stradao za hrišćansku veru.

Postoji više legendi i predanja o crkvi, izgradnji kao i o crkvenim zvonima koje ostaje da saznate prilikom posete i boravka ovoj svetinji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CCCC

    21. jul 2015 | 15:25

    Gvozdeni puk,Jug Bogdan i devet Jugovića, Toplica Milan i Kosančić Ivan a tu je živeo i Živojin Mišić dok ga nisu vratili u vojsku zbog početka rata.Dovoljno :-)

  • Lazarevicka i Vukasinovicka

    22. jul 2015 | 14:07

    Setili se za nas skroman grad prokuplje

  • Miroslav

    21. jul 2015 | 22:12

    Svo postovovanje ljudima tog vremena,koji su znali da cene ljude,drzavu,crkvu,porodicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA