Evo kako se u SRBIJI kopa NAJBOLJE ZLATO i koliko smo od njega zaradili! (FOTO)

- Pozitivni finansijski rezultati iz tekućeg poslovanja, završetak izgradnje topionice i fabrike sumporne kiseline i izuzetna društvena odgovornost karakterišu poslovanje RTB-a Bor između dva Dana rudara - rekao je Blagoje Spaskovski generalni direktor RTB Bor

  • 3

Prošla poslovna godina bila je izuzetno uspešna, tačnije jedna je od uspešnijih od osnivanja kompanije RTB Bor do danas. Finansijski rezultati iz tekućeg poslovanja su pozitivni, završene su izgradnje novih topionica i fabrike sumporne kiseline kao najveći investicioni objekat u Srbiji i južnoj Evropi, a RTB Bor je dokazao izuzetnu društvenu odgovornost.

Ovo se naročito odnosi na poplave u kojima se odustalo od brzog ispumpavanja vode s površinskih kopova i činjenici da je RTB Bor pozajmio pumpe Kolubari kako bi što pre počela proizvodnja uglja za termoelektrane i za grejanje stanovništva.

U SRBIJI SE KOPA NAJBOLJE ZLATO: Kako smo ZARADILI više od milijardu dolara! (FOTO)

Kada je reč o društvenoj odgovornosti, ne smemo zaboraviti i uređenje grada i sela u opštini Bor i prošle i prethodnih godina.

Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor Blagoje Spaskovski je upravo na ovaj način opisao i počeo tradicionalnu šestoavgustovsku konferenciju za novinare povodom obeležavanja Dana rudara Srbije i Dana kompanije koja postoji već 112 godina.

Konferenciji su, osim članova menadžmenta Basena, prisustvovali i sajt-menadžer finskog "Ototeka" Toni Korkan i sajt-menadžer kanadskog "SNC Lavalina" Adel Šidijak.

- Tokom 2014. godine imali smo otežanu proizvodnju. Zbog velikih poplava u maju i avgustu imali smo dva velika prekida proizvodnje na svim kopovima i treći zimi zbog velike hladnoće i leda koji su doveli do prekida snabdevanja električnom energijom. Tada smo spasili jamu i brzo osposobili površinske kopove "Veliki Krivelj" i "Cerovo", ali je Rudnik bakra Majdanpek čak sedam meseci imao otežanu proizvodnju - rekao je Spaskovski.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Svi ovi nepredviđeni problemi zbog elementarnih nepogoda uticali su i na proizvodnju i na finansijske rezultate.

- Ostvarili smo pozitivne finansijske rezultate iz tekućeg poslovanja. Završili smo godinu s dva miliona dinara u plusu, a ako ovo uporedimo s 2008. godinom, 2014. je data ista količina rudarskih iskopina, 36,1 odsto više bakra, 25,1 odsto više katodnog bakra, 63 kilograma više zlata, ali je cena bakra bila 22,2 procenta manja i zlata skoro 20 procenta manja nego 2008. Mi smo 2008. završili s gubitkom od 48 miliona dolara, a 2014. prešli nulu za dva milion dinara. Izgubili smo čistih 4.500 tona bakra. Pokrili sve troškove, a nismo dali 4.500 tona bakra. Po toj ceni ostvareni prihod, a time i dobit, manji je za 30 i nešto miliona dolara - ispričao je Spaskovski.

Generalni direktor Basena zadovoljan je završetkom nove topionice i fabrike sumporne kiseline, jer je smanjeno zagađenje iznad Bora i okoline i poboljšani su finanijski efekti koji će, kako je naglasio, biti još bolji u narednom periodu.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

- Bili smo hrabri jer smo izgradnju topionice i fabrike sumporne kiseline počeli u vreme ekonomske krize. Ali, preovladala je društvena odgovornost i prema gradu i prema selima da se smanji aerozagađenje. Kada smo bili u krizi, došla je neophodna pomoć Vlade Republike Srbije sa 30 miliona evra i uspeli smo da završimo projekat. Tehnologija je vrhunska, deset puta je bolja od one koju smo decenijama koristili i potpuno sam zadovoljan kako napreduje njeno uhodavanje - ispričao je Spaskovski i zamolio žitelje Bora i okolnih sela za strpljenje dok se tehnološki proces uboda kako bi se povećala proizvodnja i smanjilo aerozagađenje.

- U svetu je ova tehnologija zastupljena sa 54 procenta, što znači da je najbolja i da nismo napravili grešku.

Blagoje Spaskovski je pohvalio i domaće i strane učesnike u izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline za sve što su uradili. Poebnu zahvalnost uputio je i Vladi Republike Srbije koja je podržala projekat kada je bilo najteže.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

- Nova topionica i fabrika sumporne kiseline donose dohodak i spasavaju od aerozagađenja žitelje Bora i okolnih sela. Ali, nismo na vreme razvijali rudarstvo i zato kupujemo koncentrat za preradu. Imamo milijardu i 341 milion tona overenih rezervi rude i biće je još više jer je velika koncentracija istraživača u Srbiji, pogotovo u okolini Bora - rekao je Spaskovski, pa dodao:

- Do sada smo u novoj topionici preradili 113 hiljada tona domaćeg i 21.500 tona uvoznog koncentra bakra. Već sada dnevno proizvodimo od 150 do 330 tona anoda i hiljadu tona sumporne kiseline. Kupujemo najčistiji koncentrat i zato imamo najmanju zaradu. Prerađuejmo toliko kvalitetan i domaći i uvozni koncentrat bakra da možemo da zaustavimo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje smo sami izgradili uloživši minimalna sredstva od 1,3 miliona evra.

- Nova fleš-peć, koju je RTB kupio od "Ototeka", funkcioniše onako kako je predviđen projektom i daje dobre rezultate. "Ototekova" fleš-smelting tehnologija je najbolja i RTB je bio mudar da je kupi. Ovo su složeni projektu sa milionima različitih komponenti. Svi koji su bili uključeni dali su sve od sebe. Ali, tu nije kraj. Na osnovu zasebnog ugovora o licenci, ova investicija nije jednokratna i dobar je okvir za svaku buduću saradnju. I za pet godina RTB će moći da kaže da ima najmoderniju tehnologiju - ocenio je sajt-menadžer "Ototeka" Toni Korkan.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

- "SNC Lavalin" je od samog početka bio posvećen završetku projekta i uspešno smo izgradili novu topionicu i fabriku sumporne kiseline. Blizu smo toga da do kraja ove godine dovedemo tehnologiju na maksimum. Približavamo se dostizanju punog kapaciteta i sigurni smo da će RTB to održati. "SNC Lavalin" je posvećen tome da pomogne RTB-u i narednih godina jer želimo da ova fabrika postane referentna za nas i da ovde dovodimo naše buduće poslovne partnere - rekao je sajt-menadžer "SNC Lavalina" Adel Šidljak.

Na kraju konferencije za novinare Blagoje Spaskovski je građanima Bora i Majdanpeka čestitao 6. avgust, Dan rudara Srbije i Dan kompanije sledećim rečima:

- Želim srećan praznik građanima Bora i Majdanpeka, posebno radnicima Rudarsko-topioničarskog basena Bor, da imaju veće prihode, nova radna mesta i bolje uslove za život u celom timočkom regionu i Srbiji.

(D. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    6. avgust 2015 | 19:03

    Imate na internetu listu objekata i preduzeca koje je u BIVSOJ Jugoslaviji izgradio ili finansirao RTB Bor, sto pokazuje koliko je to velika i ozbiljna kompanija. Preko 5000 porodica zivi od rudnika, ceo Bor i region istocne Srbije zavisi od rudnika, zlatne rezerve drzave zavise od rudnika a sve to uspesno vuce Blagoje. Jedva cekam da se uhoda nova topionica i da se zapuse usta svim nevernim tomama a da borani ponovo udisu cist vazduh.

  • sladja

    6. avgust 2015 | 21:30

    zaista RTB je velika i ozbiljna kompanija koja je veoma značajna za Srbiju, ali i za građane Bora koji najviše trpe zbog njenog poslovanja , nadam se da će vazduh biti čistiji a Borani što više uposleni kako i zaslužuju.

  • Rudar

    6. avgust 2015 | 19:09

    Ima puno rudnika u Srbiji ali samo u nekoliko, radnici i rudari zaradjuju i zive dostojanstveno. Drago mi je da je to slucaj u Boru. Hvala Soso.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA