ZAGREB TRAŽI DA IM VRATIMO MAJKU HRVATA: Trenutno se nalazi ispred Belog dvora, ali... (FOTO)

Hrvati očekuju pomoć od Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, kako bi skulpturu velikog vajara i arhitekte preneli iz Beograda u Split

  • 56
Majka Hrvata, skulptura Ivana Meštrovića. Foto: Wikipedia/SpeedyGonsales Majka Hrvata, skulptura Ivana Meštrovića. Foto: Wikipedia/SpeedyGonsales

Skulptura Ivana Meštrovića "Povijest Hrvatske", poznata i pod imenom "Majka Hrvata", mogla bi uskoro da promeni mesto prebivališta. Naime, ovaj rad koji se nalazi ispred Belog dvora u Beogradu, možda će biti premešten u Hrvatsku, jer je gradonačelnica Knina Josipa Rimac, najavila da će Hrvatska tražiti od srpskih vlasti da vrate skulpturu jer nije plaćena!

Rimac je rekla da će to biti prvi potez Knina nakon petog avgusta i proslave godišnjice operacije "Oluja", a da će Hrvatima u tome pomoći  Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, prenosi zagrebački nedeljnik „Globus”.

U tekstu „Povijesni misterij – kako je Meštrović `Majku Hrvata` prodao Srbima” napominje se i to da se lik Meštrovićeve majke, uklesan u skulpturu, odnedavno nalazi i na biometrijskim ispravama hrvatskih građana.

OTKRIVAMO: Šta je Tesla pisao Ivanu Meštroviću (FOTO)

Osim navedenog razloga, Hrvati kažu da je Meštrovićeva poslednja želja bila da se poznata skulptura vrati Hrvatskoj.  U tekstu piše i da je u monografiji Ivana Meštrovića navedeno da je kralj Aleksandar Karađorđević skulpturu platio, a potom se citiraju delovi iz pisama Ivana Meštrovića Mihovilu Abramiću, tadašnjem direktoru Arheološkog muzeja u Splitu, iz 1953, gde vajar preporučuje direktoru da se zauzme da se skulptura iz Beograda prenese u Split. Ta pisma objavio je i Duško Kečkemet, autor najopsežnije monografije o Ivanu Meštroviću.

Evo šta piše u pismu:

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

- Vi se sećate da sam bio u svoje vreme izradio jednu sedeću figuru s jednim fragmentom na krilu koju sam nazvao ’Hrvatska povijest’. Ta je stvar imala doći u Muzej hrvatskih starina koga su trebale u Kninu podići Savska i primorska banovina, no kada je ta ideja propala ova stvar je svršila u vili kralja Aleksandra na Dedinju. Sada kad će se napokon taj muzej ostvariti u Splitu, ja držim da ova skulptura prvenstveno spada u Muzej hrvatskih starina u Splitu, i da se smesti negde na ulazu u Muzej”.

U pismu piše i da je kralj Aleksandar Karađorđević saznao za ovu figuru, izjavio je da mu se kip vanredno dopada i da bi želeo da ga kupi.

CRNOGORCI U PANICI: Moraće SRPSKOM KRALJU da vrate pola države! Šokiraće vas kada vidite šta je sve u vlasništvu Karađorđevića

- Kad sam mu objasnio da za koju je svrhu napravljen, on je izjavio da ga želi privremeno postaviti u poseban paviljončić kraj svoje vile na Dedinju, a kad se muzej napravi, da će ga onda pokloniti muzeju. Sa Aleksandrom se doskora desilo šta se desilo, a figura u mramoru ostala je na Dedinju, a ja joj ne znam dalju sudbinu - piše u pismu Ivana Meštrovića.

Iz Belog dvora kažu da se jedino pitanje u vezi sa ovim slučajem odnosi na problem same inicijative iz Hrvatske da to nekome treba da se vrati.

– Kome da se vrati i zašto? Skulptura je plaćena novcem kralja Aleksandra Karađorđevića – kažu u Dvoru.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sek ion the road

    9. avgust 2015 | 21:52

    haha hahahah nije placena.. haha daceno vam kip Seselja ...bolji je od majke rvata koja je sad blazena / u drugom stanju / hahahah

  • Jeca

    9. avgust 2015 | 21:48

    Oni i Teslu svojataju,kakva nacija koja nema ni genijalce.brukaaaa,kazna bozija

  • Miki

    9. avgust 2015 | 21:51

    Sledece fantasticne price od strane Hrvata. Mestrovic je od Srbije dobro naplatio mauzolej neznanom junaku i pobednika na Kalemegdanu. Klasika prvo pokloni pa posle vracaj. Cista Hrvatska ujudurma ako se vrati ta statua sledece je da isporucimo i ostale Mestroviceve spomenike. Nasa vlada mesto da krene istim putem i trazi nase oni ce da cute.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA