DRAMATIČNE SLIKE: Ovo su najužasniji prizori borbe migranata dok su probijali kordon! (FOTO) (VIDEO)

U borbi sa makedonskom policijom mnogi imigranti su povređeni, deca su razvodjena od roditelja, trudnice su padale u nesvest, ali mnogi su uspeli da pređu granicu

  • 14

Hiljade migranata probile su policijski kordon i ušle su u Makedoniju iz Grčke kod Đevđelije.

VOZ NADE: Azilanti na putu ka Beogradu (FOTO)

Nastao je potpuni haos, a makedonski organi reda su, da bi održali privid mira, na masu ispalili šok bombe.

U tim događajima mnogi imigranti su povređeni, deca su razvodjena od roditelja, trudnice su padale u nesvest, ali mnogi su uspeli da pređu granicu.

POLICIJA BACILA ŠOK BOMBE NA MIGRANTE: Haos na graničnom prelazu u Makedoniji! (VIDEO)

Portparol MUP-a Makedonije Ivo Kotevski rekao je ranije danas Tanjugu da će svi migrant, koji se sada nalaze na ničijoj teritoriji, između Makedonije i Grčke, biti propušteni, a da policija samo vodi računa da to bude u grupama kako bi se izbegao stampedo.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tada su mnoge žene, od kojih su neke bile trudne, pale na zemlju zajedno sa decom. Neki od njih su pali u nesvest, javlja dopisnik AP-a s lica mesta.

U Đevđeliji od jutros pljušti kiša, a Železnička stanica u tom makedonskom gradu, uz samu granicu sa Grčkom, kao i proteklih dana puna je izbeglica, koji čekaju da vozovima budu transportovani do Tabanovaca, odnosno Srbije.

Hladno vreme, kiša i vetar su dodatno povećali dramu izbeglica.

- Na ničijoj zemlji, gde je u ovom trenutku oko hiljadu izbeglica, među kojima je mnogo dece, situacija je veoma teška, što dodatno pojačava nervozu migranata koji se nalaze u blatu i okruženi velikom količinomđubreta - javlja reporter Tanjuga sa lica mesta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Iz Đeveđelije put Srbije jutros je otišlo četiri vagona puna izbeglica koji su, pošto su se domogli prevoza i mogućnosti da napuste Makedoniju, vidno srećni, javila je ekipa Tanjuga sa lica mesta.

Migranti na lokalnim česmama na i oko Železničke staice u Đevđeliji pokušavaju da se okupaju i operu odeću, nakon dugog putovanja.

Policija novinarima ne dozvoljava razgovor sa migrantima, koji pak traže da novinari ugase kamere i prestanu da ih snimaju jer, kako kažu, nisu životinje.

Izbeglice su prljave, izmučene, od policije traže da ih propuste, a od novinara pomoć i zaštitu. Najčešće se čuje dečji plač.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Plaču mala deca, dok ona starija na engleskom ponavljaju: Gospodine, pustite nas da pređemo.

U neposrednoj blizini i oko same stanice razapete su metalne tende i nastrešnice, koje služe kao improvizovani prihvatni centri. Njih ima i na peronu.

Tu se migrantima pruža prva pomoć sa obzirom na to da oni najčešće imaju rane po nogama od dugog i napornog hodanja, ali ima i napada epilepsije zbog stresa i stanja kolapsa od umora, rekao je Tanjugu Slobodan Mitrović iz Crvenog krsta Makedonije.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kumanovo mkd

    22. avgust 2015 | 23:57

    svima ce da se pruzi pomoc, svi cu da prodju, jadan narod, ali primeti se da kodnjih nema kulture, sto nepuste prvo zene deca i familije da ih policija preuzme, guraju se mladici i udaraju nasu policiju, receno je sa strane vlade da ce svi da dobiju priliku da prodju da idu dalje, a pitam se gde je EU u ovom slucaju, gde su vojni transportni avioni od strana NATO da sleti u ohrid i preuzme par hiljada izbeglica i prenese u njihove zemlje, gde je paricna pomoc makedoniji sto imamo trosak veliki za NE NAS NAROD?? EU IMA para za pomoc GRCKE njihove Banke za Sve Parade sta traze da se odrze a u svetu sada pokazivaju kako su makedonci brutalni i nepustaju narod da udje, sto ih oni ne prime? pitam se i cekam kakva ce hrvatska reakcija da bude kad krenu kon HR GRANICE, madjari izgradise zid Niko se ne Buni, turci grade Zid niko se ne Buni a mi kad branimo svoje i zelimo mir i red u nasok drzavi TADA SMO MONSTRUMI

  • Kalimero

    22. avgust 2015 | 21:04

    Užas!

  • Rasa

    22. avgust 2015 | 23:33

    Zlo zlo zlo...zalosno dokle vise neduzan narod jadna deca koja ovako pate i zive...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA