• 5

IZGUBILI 182 MILIJARDE DOLARA: Zbog kraha berze "siromašniji" su Zakerberg, Gejts, Bafet. Evo bez koliko novca su ostali!

Najveći nedeljni gubitak pretrpeo je investitor Voren Bafet, koji je ostao bez 3,6 milijardi dolara, a među milijarderima koji su izgubili pozamašne sume su izvršni direktor Amazona Džef Bezos, Leri Pejdž i Sergej Bin iz Gugla, meksički bos u oblasti telekomunikacija Karlos Slim i osnivač Majkrosofta Bil Gejts

  • 5

Slabljenje poverenja na svetskim berzama "oslabilo" je bogatstvo vodećih svetskih milijardera za 182 milijarde dolara prošle nedelje, a samo u petak industrijski indeks Dau Džons je na Vosltritu zabeležio najveći ovogodišnji pad, veći od 500 poena.

AZIJSKA BERZA NA RUBU PROPASTI? Ulagači se povlače s tržišta, preti nam ekonomski krah!

Osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, izgubio je oko 1,9 milijardi dolara pa je njegovo ukupno bogatstvo palo na 37,8 milijardi dolara, prenosi britanski list Independent.

Najveći nedeljni gubitak pretrpeo je investitor Voren Bafet, koji je ostao bez 3,6 milijardi dolara, a među milijarderima koji su izgubili pozamašne sume su izvršni direktor Amazona Džef Bezos, Leri Pejdž i Sergej Bin iz Gugla, meksički bos u oblasti telekomunikacija Karlos Slim i osnivač Majkrosofta Bil Gejts, koji su svi rangirani na "Blumbergovom" indeksu milijardera koji je evidentirao najveći pad od septembra 2014.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

- Tako slaba nedelja deluje zaista loše, ali ako se odmaknete korak i sagledate širu sliku, videćete da to nije nikakva katastrofa. Za njih (milijardere), to je tek frakcija procenta, iako su 182 milijarde dolara velika cifra - rekao je za "Blumberg" direktor sektora za investiciono savetovanje u američkoj kompaniji Aspirijant, Džon Kolins.

Najveći dnevni berzanski pad zabeležen je u petak, kao rezultat zabrinutosti u pogledu usporavanja rasta kineske privrede. Investitore je iznenadila ovomesečna devalvacija juana i izveštaj zvaničnog Pekinga koji je pokazao da je prerađivačka aktivnost smanjena. Kretanju berzanskih indeksa nizbrdo doprinele su i vesti iz naftnog sektora, u kom su cene "crnog zlata" nastavile da tonu.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

U svetlu najvećeg nedeljnog pada od 1986. godine, niske cene nafte nanele su gubitke od 15,2 milijarde dolara milijarderima iz energetskog sektora.

Vrednost akcija na svetskim berzama je od 11. avgusta, kada je Kina iznenadila tržišta i devalvirala juan, smanjena za više od pet biliona dolara, a akcije na kineskim berzama nastavile su da padaju i danas, pokrenuvši novi talas koji je oborio deonice na globalnim tržištima.

Cene sirovina su danas dramatično potonule, a američka "laka" nafta spustila se ispod 40 dolara za barel u svetlu strahovanja u vezi sa usporavanjem kineske privrede, koje je podstaklo investitore da se okrenu sigurnijim investicijama poput zlata.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Tanja

    Bar da su ih podijelili sirotinji! Sebicne cicije,

  • Darko

    Ajmo se ljudi organizovati i pomoci ljudima! Bar svi znamo kako je izgubiti na berzi...

  • Brasa

    Uh sto mi nesto zao...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima