MAĐARSKA ZATVORILA VAZDUŠNI PROSTOR: Policija propušta manje grupe izbeglica (FOTO)

Zatvaranje, koje ostaje na snazi do daljnjeg, ne utiče na redovne međunarodne putničke letove, dodaje se u saopštenju. Niz prugu kreću se kolone izbeglica, duž ograde i dolaze do prelaza "Horgoš 2", gde ih policija polako propušta

  • 2

Mađarska je zatvorila svoj vazdušni prostor u širini 20 kilometara od srpske granice i do visine od 1.350 metara, saopštila je večeras Agencija za nacionalni transport.

 

BODLJIKAVA ŽICA, HELIKOPTERI I KONJICA: Mađari zatvorili pružni prolaz na granici sa Srbijom (FOTO)

 

Zatvaranje je stupilo na snagu u ponoć 10. septembra i ima za cilj da osigura policiji, vojsci i hitnoj medicinskoj pomoći da mogu bezbedno da koriste vazdušni prostor za obavljanje dužnosti, koje su u vezi sa upravljanjem migrantskom krizom, navodi se u saopštenju.

 

Zatvaranje, koje ostaje na snazi do daljnjega, ne utiče na redovne međunarodne putničke letove, dodaje se u saopštenju, koje prenosi Rojters.

 

Na zvaničnom graničnom prelazu "Horgoš 2", sa kog je policija večeras u organizovanim grupama propustila veliki broj migranata, trenutno je mirno i na trenutke potpuno prazno, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta. Svega tri sata pre stupanja na snagu mađarskog zakona kojim se pooštravaju uslovi za ulazak migranata u ovu susednu zemlju, na ovom zvaničnom graničnom prelazu se samo sporadično mogu videti manje grupe izbeglica koje policija pušta da prođu.

 

Mađarska policija počela je danas, nešto pre 18 sati, da propušta manje grupe izbeglica preko zvaničnog graničnog prelaza "Horgoš 2", javlja Tanjugov izveštač s lica mesta.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

MAĐARSKI OBRUČ: Orban poslao nekoliko stotina novih policajaca na granicu sa Srbijom

 

Niz prugu kreću se kolone izbeglica, duž ograde i dolaze do prelaza "Horgoš 2", gde ih policija polako propušta.

 

Mađarska je prethodno, tokom popodneva, zatvorila pružni prolaz Horgoš-Segedin, kod mesta Reska, na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbeglice sa Bliskog istoka najčešće koristile za ulazak u tu zemlju. Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, postavljena je bodljikava žica.

 

Policija je te mere uvela pre nego što će u Mađarskoj u ponoć stupiti na snagu paket amandmana kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen 4. septembra.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Dan uoči najavljene primene pooštrenih mera na mađarsko-srpskoj granici, kod mesta Reskea, raspoređeno je jutros pet kamiona vojnika i oklopnih vozila Hamer, javila je državna televizija M1.

 

I AUSTRIJA UVODI KONTROLU: Evropa polako zatvara granice!

 

Premijer Mađarske Viktor Orban očekuje da će od ponoći, kada na snagu stupe novi, strožiji propisi, veliki broj zahteva za azil biti odbijen, prenela je mađarska televizija TV2.

 

- Ako se neko deklariše kao izbeglica, pošto nije podneo zahtev za azil u Srbiji, njegov zahtev će biti odbijen u Mađarskoj, pošto je Srbija bezbedna zemlja - dodao je Orban prenosi MTI.

 

NEMAČKA UKINULA ŠENGEN: Kontrola na granici, mobilisano na stotine policajaca!

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

On je takođe naveo da su veće šanse da njegova vlada proglasi krizno stanje nego da to ne učini, u svetlu očekivanog većeg broja izbeglica, koje pokušavaju da uđu u Mađarsku pre nego što na snagu stupi izmenjeni, strožiji zakon o državnoj granici, prenosi Rojters.

 

Premijer Mađarske je rekao da nikakvi kampovi za izbeglice neće biti formirani u Mađarskoj, prenosi agencija MTI.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

- Granica nije hermetički zatvorena, ali mi samo sprovodimo zakone koji su svakako bili na snazi - rekao je Orban, dodajući da ni do sada nije bio dozvoljen prelazak granice van zvaničnih prelaza.

 

Novine koje nove mere podrazumevaju su i učešće vojske u kontroli granice, krivično gonjenje onih koji su je ilegalno prešli, kao i ubrzani procesi razmatranja zahteva za azil.

 

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA