Mađarska se zatvorila prema Srbiji, izbeglice ne odustaju (FOTO)

Mađarske vlasti saopštile su da su uhapsile 174 izbeglice zbog pokušaja ilegalnog ulaska u zemlju na južnoj granici sa Srbijom

  • 7

Nedaleko od graničnog prelaza Horgoš 1, na mađarskoj teritoriji, danas popodne je otvoren punkt za registraciju izbeglica, ali procedura teče veoma sporo, mađarske vlasti su propustile samo dve porodice sa decom.

MAĐARI NE PRESTAJU DA ŠOKIRAJU: Dižu ogradu i na granici s Rumunijom!

Ministar Aleksandar Vulin je posle razgovora sa mađarskim vlastima, rekao da izbeglice moraju da oslobode auto-put na tlu "ničije zemlje", a da će moći da uđu u Mađarsku, tek nakon registracije. Mnogi od njih odbijaju registraciju, rekao je Vulin i dodao da oni uvek mogu da budu vraćeni u prihvatne centre u Srbiji.

MIGRANTI ŠTRAJKUJU GLAĐU: Protest zbog Mađara, viču "Nemačka, Nemačka"!

Mađarske vlasti saopštile su da su uhapsile 174 izbeglice zbog pokušaja ilegalnog ulaska u zemlju na južnoj granici sa Srbijom.

POTPUNA BLOKADA: Horgoš zatvoren, Kelebija jedini otvoren prelaz!

Savetnik za bezbednost premijera Viktora Orbana, Ðerđ Bakondi rekao je da su vlasti uhvatile 45 ljudi u pokušaju da pređu južnu granicu, a 15 njih dublje u Mađarskoj. Oni se nalaze u policijskom pritvoru, a terete se da su počinili krivično dela prema novom mađarskom zakonu.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

U danu kada je zatvorena granica sa Srbijom, zvanična Mađarska je odlučila da izradi plan za postavljanje ograde na granicu sa Rumunijom, za slučaj da dođe do bilo kakve promene u migracionim rutama, saopštio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Rumunija je kritikovala taj plan Mađarske, a Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je da podizanje ograde između dve članice EU, koje su pri tome i strateški partneri, ne smatra poilitički korektnim, kao i da nije u skladu s evropskim duhom.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) ocenio je pojedine odredbe novih graničnih propisa u Madarskoj kao alarmantne, posebno u delu koji reguliše vreme potrebno za procenu tražilaca azila i njihovo vraćanje u Srbiju.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Predstavnik UNHCR za Mađarsku Erno Simon negativno ocenjuje i odluku Mađarske da Srbiju proglasi "sigurnom trećom zemljom" za vraćanje izbeglica, kao i krivično kažnjavanje tražilaca azila uhvaćenih da ilegalno prelaze granicu.

Izbeglice, koje na beogradskoj autobuskoj stanici planiraju put do Evrope, preko Mađarske, kažu da će čekati koliko god bude trebalo da se severna granica Srbije za njih otvori - dan, dva ili mesec,dva - svejedno im je jer, kako kažu, nemaju alternativu.

To isto Tanjugovom reporteru su rekle izbeglice, koje od ponoći čekaju prolaz ka Mađarskoj.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Predstavnica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Melisa Fleming, ocenila je da će posle pooštravanja mera za ulazak u Mađarsku, najverovatnije biti stvorene nove rute za izbeglice koje traže azil u EU. Prema njenim rečima hiljade migranata dnevno krenuće preko drugih zemalja, a UNHCR je spreman da dođe i pomogne drugim zemljama.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Pragu da je "neprihvatljivo" vraćati izbeglice u Srbiju i da jačanje kontrole na granicama zemalja Šengena stvara probleme Srbiji.

- Srbija nije sabirni centar - rekao je Dačić i dodao da "mi želimo da budemo deo rešenja, a ne kolateralna šteta". Prema njegovim rečima, Srbija ne može sama da se izbori sa time i narednih dana sigurno će biti razgovora sa Briselom i drugim članicama.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Hrvatski premijer Zoran Milanović očekuje da će izbeglice na svom putu prema zapadnoj Evropi nastaviti dosadašnjim putem kroz Mađarsku, koja im je samo "kanal" do Nemačke, nakon čega cće biti raspoređene po Evropi, uključujući i Hrvatsku. Milanović naglašava da izbeglice žele u Nemačku do te mere da im, čak, ni Austrija nije dovoljno dobra.

Mađarska pogranična policija danas je odbila da prihvati 14 sirijskih izbeglica koje su nedaleko od njene granice otkriveni u Sloveniji, uz argumentaciju da nema dokaza da su u Sloveniju ušli s mađarske teritorije.

Pregovori o njihovom prebacivanju u Mađarsku vođeni su oko jedan sat na slovenačko-mađarskom graničnom prelazu Dolga Vas, ali su završeni neuspešno, pa je slovenačka policija 14 muškaraca iz Sirije, starih od 23 do 40 godina, vratila u centar za privremeni smeštaj stranaca u Postojni.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Izbeglice u Sloveniji nisu zatražile azil ni međunarodnu zaštitu, ali sami nisu hteli da budu vraćeni u Mađarsku, jer žele preko Austrije u Nemačku, što je trenutno nemoguće.

EU je odbacila mogućnost da zemlje članice koje se protive obavezujućim kvotama za izbeglice, budu suočene sa smanjenjem pomoći iz fondova Unije.

Ideju o tome izneo je nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, pozivajući se na predsednka Evropske komisije Žan-Kloda Junkera. Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je takođe danas natuknuo kako bi EU mogla da iskoristi fondove pomoći kao sredstvo pritiska na članice koje ne prihvataju plan o raspodeli izbeglica.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Češki državni sekretar za EU Tomaš Prouza izjavio je da pretnje da će se države centralne Evrope suočiti sa smanjenjem sredstava iz fondova EU, ukoliko se protive obavezjućim kvotama, nemaju pravne osnove.

Nemačka policija je saopštila da je registrovala oko 2.000 novih izbeglica i uhapsila više od 43 trgovaca ljudima u Bavarskoj na jugu zemlje, od ponovnog uvođenja kontrola na granici sa Austrijom.

Kontrole koje je Nemačka uvela na granici sa Austrijom, usporile su protok izbeglica kroz tu državu, što je dovelo do kašnjenja i otkazivanja vozova blizu severozapadne granice Austrije.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Turska policija postavila barikade u blizini Jedrena, tridesetak kilometara od granice sa Grčkom i zaustavila nekoliko stotina ljudi, uglavnom Sirijaca, na putu prema zapadnoj turskoj granici sa Grčkom u njihovom pokušaju da dođu do Evrope, potencijalno otvarajući novi front u eskalaciji izbegličke krize.

Austrija je najavila da će uvesti graničnu kontrolu prema Mađarskoj od ponoći, o čemu je ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner obavestila Evropsku komisiju.

Kako je navedeno, nove mere mogle biti uvedene i u drugim austrijskim regionima u zavsinosti od broija izbeglica koje pokušjau da uđu u tu zemlju.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    15. septembar 2015 | 19:35

    Pametni ljudi....a ne kao naši.....da nemaju uši smejali bi se oko glave na sastancima...

  • W211

    15. septembar 2015 | 19:07

    Ameriko dođi i pokupi svoj produkt.

  • džordž

    16. septembar 2015 | 00:02

    zašto da ih puste,zna se kako se ulazi u svaku državu na normalan i civilizovan način..!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA