(UŽIVO) NJIHOVA SUDBINA JE NEIZVESNA: Ovako je sada na granici Srbije i Mađarske, migranti čekaju na "ničijoj zemlji"!

Izbeglice, koje žele da se vrate u Srbiju to ne mogu da učine preko zvaničnog prelaza, već ih policija upućuje da to učine na drugom mestu duž granice

  • 4

Na zvaničnom prelazu Horgoš, ka Mađarskoj, trenutno se nalazi hiljadu izbeglica sa Bliskog istoka, čija je sudbina i dalje potpuno neizvesna, javio je repoter Tanjuga sa lica mesta.

HVALA TI, SRBIJO: Stotine migranata na Horgošu skandira Mađarima da ih puste i otvore kapiju! (FOTO)

Prema nezvaničnim informacijama mađarske vlasti bi trebalo granicu da otvore 48 sati po zatvaranju, što znači da bi za izbeglice, koje se nalaze na ovom graničom prelazu to bilo sutra ujutru, a da bi otvaranje prelaza Horgoš 2 moglo da usledi već nakon ponoći.

Inače, izbeglice se nalaze na "ničijoj zemlji", na i oko auto-puta gde je razapeto oko stotinak šatora. Punkt za registraciju izbeglica, koji su juče otvorile mađarske vlasti, i danas radi. Ispred je manja grupa ljudi koja čeka na registraciju, ali je to procedura koja se, kažu, odvija veoma sporo.

Izbeglice, koje žele da se vrate u Srbiju to ne mogu da učine preko zvaničnog prelaza, već ih policija upućuje da to učine na drugom mestu duž granice.

Ova beba ima 4 dana, spava na granici Srbije i Mađarske, a Evropa ne zna šta da radi sa njom (VIDEO)

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Prvog dana primene oštrijih zakona o nelagalnom prelasku granice, u Mađarsku je juče ilegalno ušlo samo 367 izbeglica i svi su uhapšeni, saopštila je danas mađarska policija.

Sudski postupak biće pokrenut protiv njih 316 zbog oštećenja zaštitne žičane ograde podignutoj na granici sa Srbijom, a ostalih 51 osoba biće optužena za nelegalan ulazak u Mađarsku.

Ove godine je kroz Mađarsku prošlo više od 200.000 izbeglica, od kojih većina želi da dođe u Nemačku. Samo u ponedeljak, rekordan broj od 9.308 izbeglica ušao je u Mađarsku, preneo je AFP.

Prema novom zakonu u Mađarskoj, za ilegalan prelazak granice zaprećena je kazna zatvora do tri godine zatvora. Ta kazna može biti povećana na pet godina ukoliko počinioci pri tom oštete žičanu ogradu visoku četiri metra, koja je još u izgradnji duž 175 kilometara dugačke granice prema Srbiji.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Mađarska planira da žičanu ogradu, zbog izbeglica, postavi i na granici sa Rumunijom. Te namere kritikovale su grupe za zaštitu ljudskih prava kao i Savet Evrope.

Mađarske vlasti i humanitarne organizacije uspele su da spreče humanitarnu katastrofu u pograničnom srpsko-mađarskom prostoru u poslednjih nekoliko dana, izjavio je danas ministar za ljudske resusrse Vlade Mađarske Zoltan Balog.

Balog je na konferenciji za novinare rekao da će Vlada Mađarske sa 200 miliona forinti podržati Crveni krst Mađarske, Ekumensku organizaciju i Mađarski malteški servis koji su zajedno sa sestrinskim organizacijama u Srbiji prethodnih dana pomagale izbeglicama na granici. Kako prenosi državna televizija M1, Balog je kao njihov zajednički zadatak označio sprovođenje zakona uz zaštitu tražilaca azila, pogotovo dece.

Pratite uživo:

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ing.Miloš Đonović

    16. septembar 2015 | 15:29

    To što je uradila Mađarska je za svaku osudu i može biti predmet jedne rezolucije koja ima mjesto u Ujed.nacijama.

  • stole

    16. septembar 2015 | 20:34

    ing.Miloš Đonović pa ko ti brani da jih ti lino primis u svoje dvoriste pa da jih hranis.KO TI BRANI !

  • ing.Milos Djonovic

    22. januar 2017 | 07:15

    Od Vas bi se ocekivalo malo vise pameti.Vlada Madarske se soodgovorna za izbjeglicku krizu jer je u At.paktu koji se je obrusio na rezim u Damasku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA