KOLINDA O REAKCIJI HRVATSKE NA IZBEGLIČKU KRIZU: Vlada je narušila odnose sa susedima

- Celo leto insistirala sam da se razgovara, sasvim je bilo jasno da će migranti pre ili kasnije početi ulaziti u Hrvatsku. Trebalo je napraviti odgovarajuće procene i simulacije, moralo se razgovarati sa susedima i EU o tome koliko je spremna prihvatiti izbeglica - izjavila je Kolinda

  • 3

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je večeras u razgovoru za Dnevnik Nove TV da je reakcija hrvatske vlade na izbegličku krizu narušila diplomatske odnose Hrvatske sa susedima.

VUČIĆ PORUČIO HRVATSKOJ: Omogućite saobraćaj ili preduzimamo kontramere

- Naravno da su odnosi narušeni, o tome piše celi svet, umesto da smo iskazali solidarnost. Možemo se mi slagati ili ne slagati s politikom susednih država, ipak način na koji se to rešavalo nije bio u redu. Mislim da treba razgovarati, trebalo se dogovarati na koji način će ići taj izbeglički talas - rekla je Grabar Kitarović, a prenela HINA.

HRVATSKI PREMIJER: Srbija uopšte ne kontroliše svoju granicu i ne funkcioniše kao država!

Ona je istakla da je nemačka premijerka Angela Merkel nedavno pozivala izbeglice da dođu u Nemačku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ovih dana je povukla ručnu kočnicu i rekla da Nemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante. To je učinila, a da zapravo nije svesna da je, u gužvi u kojoj je bilo toliko automobila, povukavši ručnu kočnicu, napravila haos na putu i taj haos sada treba rešiti - poručila je predsednica.

Ona je "plan B" hrvatske vlade za izbeglice nazvala "reakcijom na plan A koji nije postojao".

SUTRA HITNA SEDNICA VLADE SRBIJE: Vučić i ministri o merama za zaštitu državne teritorije i odluci Hrvatske

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Celo leto insistirala sam da se razgovara, sasvim je bilo jasno da će migranti pre ili kasnije početi ulaziti u Hrvatsku. Trebalo je napraviti odgovarajuće procene i simulacije, moralo se razgovarati sa susedima i EU o tome koliko je spremna prihvatiti izbeglica, odnosno migranata i kako će Hrvatska reagovati na to. Plan B je zapravo stihija prebacivanja izbeglica u susedne zemlje - uverena je Grabar Kitarović.

NIKO NE MOŽE DALJE: Potpuno zatvoreni granični prelazi između Slovenije i Hrvatske!

Ona je upozorila i da je nejasno šta će se dogoditi narednih dana ako susedne zemlje zatvore granice.

- Na nama je da se organizujemo i da konačno napravimo čvrste planove, da krenemo u zaštitu svojih nacionalnih interesa i sigurnosti građana - poručila je ona.

Foto: Tanjug/AP/MTI Foto: Tanjug/AP/MTI

AGONIJA SE NASTAVLJA: Hrvatska policija preusmerava migrante ka mađarskoj granici i ilegalnim prelazima (FOTO)

- Čvrsto insistiram da na sednici Evropskog saveta koja će se održati u sredu u Briselu, premijer Milanović, odnosno hrvatska vlada, čvrsto istupi s nekim zahtevima - istakla je Grabar Kitarović.

HRVATSKI MINISTAR PORUČIO SRBIJI: Otvorićemo granicu tek kad PRESTANETE DA ŠALJETE IZBEGLICE SAMO KOD NAS!

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prema njenim rečima, pre svega treba definisati koliko Evropa može primiti migranata, zatim solidarnost, ko će sve to zajedno platiti, kako će se pomoći Hrvatskoj, kako ulagati u zemlje koje su prve zemlje prihvata, kao što su Turska, Liban i Jordan.

Kako osigurati granicu između Turske i Grčke, koja je zapravo prva granica prihvata i na kraju kako osigurati hrvatsku granicu, tražiti pomoć od EU da se osigura da se preko hrvatske granice ne prelazi ilegalno.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    22. septembar 2015 | 07:05

    Nisu Hrvati ni sumnjali da će izbeglice doći i kod njih zato su se sve vreme rugali što Mađari podižu ogradu prema Srbiji.

  • Vlada

    22. septembar 2015 | 07:44

    Ma zatvaraj granice i oni da idu u minus.

  • Mali

    22. septembar 2015 | 08:04

    Bravo kolinda prava istina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA