BLIŽE SE IZBORI U HRVATSKOJ: Da li su Milanovićeve izjave protiv Srba deo predizborne kampanje?

Sve su bliži izbori u Hrvatskoj, a samim tim se i retorika aktuelne vlasti pojačala. Premijer Hrvatske u tome prednjači, a njegove izjave većina tumači kao deo predizborne kampanje

  • 23

Hrvatsku uskoro očekuju parlamentarni izbori, i iako se ne zna još uvek tačan datum, zna se da će se održati u novembru. U poslednjih par dana često se u medijima moglo čuti da premijer Zoran Milanović izbegličku krizu koristi kao deo preizborne kampanje, doduše kao i opozicija u Hrvatskoj.

IZJAVE HRVATSKOG PREMIJERA KOJE SU ZAPALILE BALKAN: Ovo su sve Milanovićeve poruke Srbima (VIDEO)

Sedmi saziv hrvatskog sabora zaključio je u petak svoj nepuni četvorogodišnji rad, a odluku o raspuštanju koja na snagu stupa u ponedeljak, 28. septembra, 123 poslanika su donela jednoglasno.

Pred Hrvatskom su sada parlamentarni izbori koji moraju da se održe najkasnije 60 dana posle raspuštanja, što je krajem novembra. Izbori se po pravilu održavaju nedeljom, a koja će to nedelja biti, odlučiće predsednica Republike.

Foto: Tanjug/FaH/Daniel Kasap Foto: Tanjug/FaH/Daniel Kasap

Većina analitičara i stručnjaka su se složili da su potezi i izjave ministara aktuelne hrvatske vlade u poslednjih par dana, na čelu sa Zoranom Milanovićem, bile usmerene ka biračima i u susretu izbornoj kampanji.

Vodeći slovenački dnevni list, ljubljansko "Delo", donosi novi komentar, drugi dan uzastopno u kome za trgovinsku blokadu granice optužuje hrvatskog premijera, stavljajući sve u kontekst skorašnjih izbora za Hrvatski sabor.

- Milanović sebi zbog izbora ne može da dopusti poraz u odmeravanju s Vučićem, a to mu je najlakše zaoštravanjem politike prema Beogradu i dokazivanjem da je levičar s jakom desnicom - navodi "Delo" i tvrdi da je hrvatski premijer "kako bi se dodvorio evroskeptičnim biračima" sada spreman "da se posvađa sa celom Evropom".

Podsetimo i slovenački zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog odnosa Beograda i Zagreba. Šef diplomatije Slovenije Karl Erjavec je rekao i da se "uočava da predizborno vreme u Hrvatskoj vodi ka nekim iracionalnim aktima Hrvatske".

Foto: Tanjug/ AP/Darko Vojinovic Foto: Tanjug/ AP/Darko Vojinovic

Da li je ovo DOKAZ da je Milanović nazvao Srbe VARVARIMA? (VIDEO)

Mariborski dnevni list "Večer" takođe se osvrnuo na buduće parlamentarne izbore svog suseda.

- Hrvatska je u predizbornoj temperaturi, pa političari različitih boja prstom ukazuju na omrznutu susednu zemlju, a preduzete mere i kontramere bile bi dečja igra kad ne bi imale teške ekonomske posledice - piše ovaj mariborski list

Izbeglički talas koji je zahvatio Hrvatsku, nakon što je Mađarska zatvorila svoje granice, i predizborna kampanja doveli su do toga da predstavnici aktuelne vlasti optužuju opozicionu HDZ, iz koje potiče predsednica Kolinda Grabar Kitarović, da pravi paralelnu vlast.

Foto: AP/Tanjug/Lana Slivar Dominic Foto: AP/Tanjug/Lana Slivar Dominic

Tim optužbama idu i u prilog izjave i potezi Milanovića. Kada je pre par dana pod predsedavanjem predsednice Kolinde Grabar Kitarović održana sednica Veća za odbranu na kojoj je trebalo da se razgovara o predlogu Plana odbrane, sagovornici tvrde kako rasprave zapravo nije ni bilo, a sve zbog ponašanja premijera.

DOĐE MI DA SVOJE PROTIVNIKE NOSIM KO ORDEN NA ODELU: Milanović neće više da razgovara s Vučićem

Prema istim izvorima on je prvo pola sata kasnio na sednicu. Kada je došao, na sastanak je ušao razgovarajući na telefon. Kad je konačno završio razgovor prigovorio je što na čelu stola sedi predsednica, a ne on. Situacija se ipak nekako primirila, ali sagovornici tvrde da nikakve konstruktivne rasprave nije bilo jer je premijer sve minirao.

HRVATSKOG PREMIJERA BAŠ NERVIRA KOLINDA: Sukobi u vrhu države!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ipak, u poslednjih par dana, Milanović je iskoristio izbegličku krizu i više je govorio o Srbiji, nego o konkretnim rešenjima iste. Njegove izjave su "odzvanjale" u medijima u našoj zemlji, kao i u Hrvatskoj, i mnogi su rekli da se političari utrkuju da bi se pokazali da su veliki Hrvati.

"SRBIJA NIJE DRŽAVA": Nova brutalna optužba premijera Hrvatske Milanovića

Čini se da im je veliki priliv migranata sa Bliskog istoka dobro došao, kao i zatezanje odnosa sa našom zemljom, i da će iskoristiti svaku priliku, i SDP i HDZ, na budućim izborima. Svako na svoj način, i kako njima najviše odgovara. 

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Somikg

    28. septembar 2015 | 21:55

    Danas sam iz Slovenije preko hrvatske...onakvo maltretiranje od strane carinika zbog kg tablica je nedopustivo....svaki put pred izbore odnosi se uaostravaju jer zna se da u hrvatskoj izbore dobija onaj ko u tom trenutku najvise mrzi Srbe... ne znam cemu to ...ali je ocigledno da oni imaju kompleks od nas koji nikada nece izleciti!!!

  • DARKO 100%

    28. septembar 2015 | 22:05

    Nema to veze sa predizbornom kampanjom,njihova vekovna mrznja prema Srbima je sve prisutna uvek bila,samo jedna napomena gde je Ruzvelt rekao da nikad u zivotu nije video nigde tu patolosku mrznju jednog naroda prema drugome kao sto su imali hrvati prema Srbima,Njihova takva aktivnost je uvek prisutna kod njih ,i gde god da se nalaze u bilo kojoj evropskoj instituciji ,ili u bilo kojim drzavnickim posetama,koriste priliku da uvek trpaju Srbiju u negativan kontekst,i da govore da smo mi nestabilan parntner u ovom regionu,itd....,MOJA POKOJNA BABA JE UVEK GOVORILA ,,,HRVATIMA NIKAD NETREBA VEROVATI DO KRAJA, BABA JE BILA U PRAVU .Istorija je uciteljica zivota!!!!

  • нато-наци сармица

    28. septembar 2015 | 23:16

    Баш нас брига шта хрваћани "бурају" ... Важније је да хрватице Србе воле и бирају !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA