PREMIJER MAĐARSKE: Evropi preti destabilizacija zbog izbegličke krize

- Ukoliko ne bude promene u aktuelnim trendovima priliva, Evropa će biti destabilizovana - rekao je Orban na sastanku sazvanom kako bi se dogovorio globalni odgovor na izbegličku krizu

  • 6

Premijer Mađarske Viktor Orban upozorio je danas u Ujedinjenim nacijama da će Evropa biti destabilizovana ukoliko se masovni priliv izbeglica i migranata nastavi nesmanjenom žestinom.

STEFANOVIĆ: Migrantska kriza je problem čitave Evrope

- Ukoliko ne bude promene u aktuelnim trendovima priliva, Evropa će biti destabilizovana - rekao je Orban na sastanku sazvanom kako bi se dogovorio globalni odgovor na izbegličku krizu, prenela je agencija AFP.

U toku je intenzivna diplomatska debata oko načina za okončanje rata u Siriji, usled kojeg je tu zemlju napustilo četiri miliona ljudi i krenulo prema bogatim evropskim zemljama, što je rezultovalo izbegličkom krizom.

Mađarska je zauzela tvrd stav po pitanju priliva izbeglica, pa je podigla ogradu na svojoj granici sa Srbijom kako bi sprečila njihov ulazak, podseća AFP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Orban je pozvao generalnog sekretara Ban Ki-muna da pokrene pregovore o podeli tereta priliva izbeglica tako što će biti određene globalne kvote za prihvat izbeglica.

- Želim da budem jasan: Evropa neće moći sama da ponese taj teret -  istakao je mađarski premijer.

Rešenje izbegličke krize će zahtevati posvećenje veće pažnje ojačanju mira i ekonomskog razvoja kako bi "ljudima bili vraćeni njihovi domovi i njihova zemlja", rekao je Orban.

- Naš cilj ne može da bude da im pružimo novi evropski život - istakao je on.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Enzo

    1. oktobar 2015 | 12:08

    Mađari-slobodni zidari. Eksperti za sve vrste zidova.

  • VAN

    1. oktobar 2015 | 08:39

    Evropa a posebno Srbija treba da nauče lekcije iz prošlosti. Da nije bilo mnogobrojnih krstaških pohoda iz Evrope na Bliski istok, nakon sto su doživeli poraz, nikad islamska plemena i turci Osmanlije ne bi vladali zemljama na Balkanu i Evropi, kao što je Madjarska. Da nije bilo americkih i Nato ratnih pohoda na Bliski istok ne bi bilo invazije islamskih izbeglica u Evropu. Što samo potvrdjuje da se istorija ponavlja a lekcije lako zaboravljamo. Ameri su daleko preko bare i njih to ne pogadja.

  • Apokalipsa

    1. oktobar 2015 | 07:29

    U pravu je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA