RUSIJA GAĐA SIRIJU: Među žrtvama ima i dece, Amerikanci i EU traže precizniji odabir mete! (FOTO) (VIDEO)

Ruske vazduhoplovne snage izvele su u poslednja 24 sata 18 vazdušnih udara na položaje Islamske države u severozapadnom i zapadnom delu Sirije

  • 13

Rusija je pre nekoliko dana pokrenula vojne operacije protiv Islamske države u Siriji. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo. Novi snimci napada na Siriju svedoče o potpunom uništenju štaba i skladišta islamista, a čelnici ove zemlje najavljuju da će ovi udari ruskih vazduhoplovnih snaga potrajati tri-četiri meseca.

PUTIN ŠALJE 150.000 VOJNIKA: Rusi pogodili još pet ciljeva Islamske države u Siriji, hoće i na Irak!

14:48 EU: NAPADI U SIRIJI MORAJU DA BUDU USMERENI PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE

Evropska unija je danas saopštila da vazdušni napadi u Siriji moraju da budu usmereni protiv ekstremista iz Islamske države i da budu koordinisani kako bi se izbegle civilne žrtve.

Zvanična Moskva insistira na tome da su ruski vazdušni udari usmereni isključivo protiv IS, ali zvanični Vašington i ostale zapadne vlade navode da su ciljevi dosad bile uglavnom pobunjeničke grupe koje se bore protiv predsednika Bašara Asada, a imaju podršku Zapada, prenela je agencija AFP.

- Veoma smo zabrinuti zbog izveštaja o udarima koji su rezultovali smrću civila u Homsu. Pozivamo Rusiju da pažljivo gađa.

Foto-montaža: Tanjug/AP Foto-montaža: Tanjug/AP

14:38 TEK KREĆE RUSKA OFANZIVA: Pojačaćemo napade na džihadiste u Siriji, završavamo rat za 4 meseca!

Udari ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji biće intenzivirani i trajaće tri do četiri meseca, izjavio je danas predsednik Spoljnopolitičkog odbora Državne dume Aleksej Puškov

14:20 AMERIKANCI PRIZNALI: Putin je oteo Obami rat protiv Islamske države!

Ruski predsednik Vladimir Putin nije samo počeo da bombarduje ciljeve u Siriji već je postao centalni igrač u borbi protiv takozvane Islamske države, ocenjuje američki portal Dejli bist. Ruski vazdušni napadi su, kako ocenjuje portal, svojevrsna poruka Vašingtonu da ukoliko hoće da se oslobodi Asada ili izgradi snage koje se mogu suprotstaviti ISIL-u, mora da prvo stvar reši sa Moskvom.

- U američkom ratu protiv Islamske države postoji nova osoba koja donosi odluke, ali to nije neki general u Pentagonu ili ministar u Damasku ili Bagdadu, njegova kancelarija je u Kremlju i on se zove Vladmir Putin - navodi se tekstu pod naslovom "Putin oteo Obami rat protiv Islamske države."

13:45 TURSKA OPTUŽILA RUSIJU DA GAĐA SIRIJSKU OPOZICIJU

Turska i njeni partneri u koaliciji protiv Islamske države, predvođenoj SAD, pozvali su danas Rusiju da obustavi napade na sirijsku opoziciju i fokusira se na borbu protiv islamskih militanata. U zajedničkom saopštenju sa SAD, Britanijom, Francuskom, Nemačkom i državama Persijskog zaliva, Turska je istakla da akcije Rusije predstavljaju "dalju eskalaciju" konflikta i da će one samo izazvati intenziviranje ekstremizma, preneo je Rojters.

- Izražavamo svoju duboku zabrinutost povodom nagomilavanja ruske vojne opreme u Siriji i posebno vazdušnih napada ruskog vazduhoplovstva na Hamu, Homs i Idlib, koji su rezultovali civilnim žrtvama, a nisu bili usmereni protiv IS-a - navodi se u saopštenju.

Foto-montaža: Tanjug/AP Foto-montaža: Tanjug/AP

13:04 RUSI GAĐALI SKRIVENO KOMANDNO MESTO ISLAMISTA KOD RAKE

Ruska avijacija prvi put je gađala glavno uporište Islamske države provinciju Raka u Siriji i ubila najmanje 12 džihadista, saopštila je danas sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski avioni u četvrtak uveče gađali Raku, koja se smatra sedištem Islamske države.

- U ruskom bombardovanju periferije Rake poginulo je 12 džihadista - izjavio je Frans presu direktor opservatorije Rami Abdel Rahman i dodao da su tela ubijenih prebačena u obližnju mrtvačnicu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

12:45 MEĐU ŽRTVAMA SU I DECA

Najmanje sedam civila, uključujući dvoje dece, poginulo je u vazdušnim udarima koje su u provinciji Idlib na severozapadu Sirije izvršili ruski vojni avioni, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava, pozivajući se na izveštaje svedoka.

U saopštenju te organizacije se navodi da je u napadima ruskih aviona u okrugu DŽabal al-Zavija, na području pod kontrolom sirijskog ogranka Al Kaide, poginulo četiri civila, uključujući jedno dete i jednu ženu, prenela je agencija AFP. Prema navodima te organizacije sa sedištem u Londonu, 28 ljudi je poginulo u ruskim vazdušnim udarima otkad su oni pokrenuti u sredu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

12:30 SAD POZIVA RUSIJU DA SE BORI SAMO PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE

Pentagon je pozvao Rusiju da se usredsredi na vazdušne napade protiv Islamske države (ISIL), a ne na protivnike sirijskog predsednika Bašara al Asada, kažu američki funkckioneri.

- Važno je da se Rusija ne angažuje u borbi protiv bilo koga osim Islamske drzave. To smo jasno stavili do znanja - rekao je američki državni sekretar Džon Keri.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

12:15 - ZA 24 SATA, 18 RUSKIH VAZDUŠNIH UDARA U SIRIJI

Ruske vazduhoplovne snage izvele su u poslednja 24 sata 18 vazdušnih udara na položaje Islamske države u severozapadnom i zapadnom delu Sirije, tokom kojih su uništeni komandni centar i kamp za obuku te ekstremističke organizacije. Udare, u provincijama Idlib, Hama i Alepo, izveli su vojni avioni "Su-24M", "Su-25" i "Su-34".

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da se 12 objekata Islamske države našlo na meti napada, naveo je Tas s. Pobunjenici u Idlibu i Hami su većinom iz grupa koje se bore protiv snaga sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Takvih grupa ima i u Alepu, gde operiše i Islamska država, preneo je Rojters.

12:02 - PUTINOVI BOMBARDERI UNIŠTILI ŠTAB I SKLADIŠTE ISLAMSKE DRŽAVE: Novi snimci ruskih napada u Siriji (VIDEO)

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je nove snimke o razaranju terorističkih meta u Siriji, uključujući komandni centar Islamske države i trening kamp.

11:06 - PUTIN LIKUJE, PODRŽALA GA ANGELA MERKEL: Rat u Siriji se ne može dobiti bez Rusije!

– Svi znamo da do konačnog rešenja u Siriji može da se dođe samo uz pomoć Rusije – rekla je Angela Merkel o ruskim udarima na Islamsku državu.

10:47 - Ovo je baza Putinovih aviona u Siriji! Odavde ruski borci kreću u borbu sa džihadistima (VIDEO)

Novinar “Raše tudej” posetio je rusku bazu u bliskoistočnoj zemlji, odakle borbeni avioni kreću ka svojim metama.

10:44 - SMRT PUTINU: Islamska država preti da će ubiti ruskog predsednika! (FOTO)

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    2. oktobar 2015 | 17:13

    Evo strucnjaci za gadjanje vozova, kolona izbeglica, bolnica ,televizije se javljaju, Boze me sacuvaj, stvarno vrh licemerja !

  • lanmi

    2. oktobar 2015 | 15:01

    E sada se tek lepo vidi sta su u stvari Ameri radili u Siriji. Rusija je resila to za 3 dana, a Amerima je trebalo 3 meseca i opet nista nisu uradili, a znamo i zasto

  • Република Српска

    2. oktobar 2015 | 14:08

    А како агенције попут AFP знају колико је цивила погинуло на теритирији под контролом ИСИЛ-а за време бомбардовања од стране руске авиације,да агенција AFP можда нема своје људе на територији под контролом ИСИЛ-а?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA