• 12

SELFI ZA VREME CARSKOG REZA: Nova moda među srpskim porodiljama!

Novi zahvat omogućava budućoj majci da bude budna i da bez bolova posmatra kako njena beba dolazi na svet. Lekari kažu da može da se radi i nešto drugo kao na primer da se čitaju knjige, sluša muzika i prave selfiji!

  • 12

Carski rez je sve popularniji među srpskim porodiljama koji se radi samo pod regionalnom anestezijom.

OVAKO ĆE SE USKORO PORAĐATI I KOD NAS: Gas smejavac umesto epidurala!

Taj zahvat omogućava budućoj majci da bude budna i da bez bolova posmatra kako njena beba dolazi na svet. Lekari kažu da može da se radi i nešto drugo kao na primer da se čitaju knjige, sluša muzika i prave selfiji!

U poslednje vreme trećina majki koje se porađaju carskim rezom odlučuju se za regionalnu anesteziju, koja se ubrizgava u kičmeni stub i nakon davanja porodilji se potpuno oduzme donji deo tela od trbuha nadole, tako da ne može ništa da oseti.

Carski rez se do sada obavljao samo pod totalnom anestezijom.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Dr Aleksandar Stefanović, direktor klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj ulici u Beogradu, kaže da je veliko interesovanje za ''carski rez na živo''.

- Na našoj klinici više od 400 pacijentkinja godišnje želi ovakvu vrstu anestezije tokom carskog reza i taj broj je svakodnevno u porastu. Uz dogovor sa akušerom i anesteziologom najčešće se odlučuju za regionalnu anesteziju, jer se plaše totalnog upsavljivanja, a uz to imaju i veliku želju da vide bebu odmah po rođenju. Ova procedura ima komplikacije poput jakih glavobolja, ali su veoma retke - rekao je dr Stefanović.

Prema rečima dr Mijomira Paštara načelnika odeljenja anestezije i intezivne terapije u GAK ''Narodni front'', ta metoda se primenjuje tek nakon detaljnog uvida u zdravstveno stanje pacijentkinje.

Foto-ilustracija: Foter/Code Arachnid

Foto-ilustracija: Foter/Code Arachnid

- Od ukupnog broja carskih rezova bar 30 odsto se uradi u nekoj od regionalnih anestezija. Kao i običan carski rez i ova vrsta porođaja zahteva određenu pripremu. Nakon razgovora sa pacijentkinjom, uvidom u njeno zdravstveno stanje pristupa se pripremi koja se vrši pred samu operaciju - objasnio je dr Paštar.

Nakon što se obave svi pregledi, porodilja se uvodi u salu gde dobija anesteziju u donji deo kičmenog stuba.

- Sve vreme majka je budna, komunicira sa osobljem i odmah po rađanju vidi svoju bebu. To je i glavni razlog što mnoge žele da se porode na ovaj način. Rizici su minimalni, a za vreme porođaja trudnica spontano diše, ne zamara se, ne znoji, spokojna je, bez bolova i muka - kaže dr Paštar.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Beograđanka Milica M. (31) potvrđuju da je ova metoda rađanja mnogo lakša i daje motivaciju za rađanje. Ona je oba sina rodila pod regionalnom anestezijom.

- Ubod igle gotov i ne osetite, a posle samo 15 min donji deo tela polako počinje da trne. Dok je trajao porođaj, čitala sam novine i ćaskala sa osobljem. Kada su mi rekli da je beba blizu izlaza odmah sma uzela telefon i počela da slikam, čak sam uspela da napravim i prvi selfi sa sinovima. Već sutradan sam bila spremna da idem kući - ispričala je ova majka svoje iskustvo i dodala da tako može roditi još petoro dece.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Komentari

  • Malisa

    Ne mogu da verujem!!! Rodila sam troje dece na carski prvo pre 5,5 godina a trece pre 1 god i telefon sam dobila samo da se javim muzu a tek posle jednog dana sam mogla da imam tel stalno uz sebe

  • Vis

    Hahaha,sutradan posle carskog kuci.Joj ne lupetaj zeno

  • Necu da kazem,ko sam.........

    Zasto su lude????Lepo je imati uspomenu,zbog cega da se ne ovekoveci taj trenutak ako se to zeli????Ja imam slike sa porodjaja i jako su mi drage...ovekovecila sam taj izuzetan trenutak radjajnja i dolaska mog deteta....to je divno....nikako za osudu......:-)Radjajte i slikajte zivot......Osuda je slikanje nasilja i njegovo podrzavanje...ne,ovo......

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima