NOVI MAMAC ZA SRPSKE KUPCE U TRGOVINAMA: Prodaju suvomesnate proizvode po cenama za 100 grama! (FOTO)

Trgovci "izbacili" cene suvomesnatih proizvoda za 100 grama, pa se stiče utisak da kilogram kulena košta 80, a najviše 100 dinara, mortadela 76, a vrat neverovatnih 70 do 83 dinara

  • 56

Dovitljivi trgovci smislili su nov način kako da navuku ili sačuvaju broj potrošača. Vođeni, verovatno, logikom, da će kupci u Srbiji pre kupiti nešto na čemu je istaknuta cena 30, 60, 70 iliti 120 dinara, počeli su takve cene i da stavljaju, ali koje važe za - 100 grama.

Telegraf je obišao markete svih trgovinskih lanaca u Srbiji, i ustanovio da su pojedini trgovci, eksperiment sa ovakvim cenama, prvo sproveli sa suvomesnatim proizvodima.

PAŽNJA, OVAKO NAS VARAJU U PRODAVNICAMA: Napisana jeftinija cena, a kucaju skuplju!

S obzirom na to da su cene istaknute, a gramaža ispisana sitnim slovima, ko se ne zagleda malo bolje u papirić na kojem je istaknuta cena od, primera radi, 86 dinara, teško da će znati da toliko košta 100 grama nekog proizvoda.  Tako se stiče utisak da kilogram kulena košta 80, a najviše 100 dinara, mortadela 76, a vrat neverovatnih 70 do 83 dinara.

UŠTEDA NEDELJE: Evo kako da platite čak 800 DINARA manje za JEDAN LITAR ULJA!

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže za portal Telegraf da je ovakvo ponašanje potrošača nedopustivo iz dva razloga.

- Pored toga što krše Zakon jer cena mora da se izražava u jedinici mere, a to je kilogram, ovde se radi i o klasičnom navođenju potrošača, jer je sigurno da ovakva cena psihološki deluje na potrošače. Oni mogu pomisliti da je došlo do pojeftinjenja nekog proizvoda, a to u stvari nije tako, kao što mogu pomisliti da je u određenoj trgovini zbog takve cene nešto jeftinije, iako je možda kilogram u trgovini drugog lanca mnogo povoljniji - ističe Papović.

Potrošači, evo kako vas varaju na deklaracijama!

Zakon o trgovini, naime, trgovcima ne zabranjuje cenu koja važi za grame, ali jasno ističe da u prvi plan mora da bude istaknuta cena koja govori koliko košta kilogram nekog proizvoda.

I u tome je problem. Telegraf je, išašvši u "inspekciju" trgovina, primetio da su te cene, koje važe za kilogram, veoma neuredno poređane, kao i da nisu pored samog proizvoda gde je istaknuta i cena koja se odnosi na gramažu.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    16. oktobar 2015 | 16:22

    A koliki debil trebas da budeš pa da pomisliš da kilo kulena košta 80 dinara... Možda, ako si prespavao od doba deda Avrama 1DM = 1 Din

  • ognjen

    16. oktobar 2015 | 21:16

    ja ovde ne vidim nikakvu prevaru,bolje da pise cena za 100 g nego 1 kg pa kad neko dodje vidi ima 200 dinara i hoce da kupi kobasice za 200 dinara sta ce on sad da racuna deli mnozi da vidi koliko moze kupiti za 200 dinara.

  • Ssss

    16. oktobar 2015 | 16:09

    Tako se prodaje svuda u svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA