HAOS NA SRPSKO-HRVATSKOJ GRANICI: Više od hiljadu izbeglica zarobljeno, pale ćebad da se ugreju! (FOTO)

Hrvatska policija blokirala je juče prolaz desetinama izbeglica koje su pokušale da uđu u Hrvatsku iz Srbije da bi nastavili put ka Zapadnoj Evropi novom rutom kroz Sloveniju, pošto je Mađarska zatvorila granični prelaz sa Hrvatskom

  • 13

Odluke Slovenije i Austrije da više ne primaju izbeglice pojačale su tenzije na hrvatsko-srpskoj granici gde čeka pedesetak autobusa sa više od hiljadu ljudi, javio je danas hrvatski Indeks hr.

SLOVENIJA ZATVORILA GRANICU SA HRVATSKOM: Podignuta žičana ograda, policajci s psima sprečavaju ulazak izbeglica (FOTO)

Hrvatska policija blokirala je juče prolaz desetinama izbeglica koje su pokušale da uđu u Hrvatsku iz Srbije da bi nastavili put ka Zapadnoj Evropi novom rutom kroz Sloveniju, pošto je Mađarska zatvorila granični prelaz sa Hrvatskom.

Izbeglice su naišle i na hrvatsku policiju u poljima kukuruza na granici između Srbije i Hrvatske koje su koristili za za nelegalni ulazak u Hrvatsku od sredine septembra.

Hina navodi, prenoseći svetske agencije, da je među izbeglicama počela da raste napetost kada se policija rasporedila i zaustavila ih.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Humanitarne organizacije zabrinute su zbog potencijalnog zastoja i činjenica da bi zbog njega izbeglice mogle ostati na milost i nemilost hladnoći, vetru i kiši.

Rojtresov novinar, koji se nalazi na srpskoj strani granice, navodi da hrvatska policija zadržava izbeglice da uđu u zemlju, jer su joj kapaciteti puni.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U blizini nema policije da održava red, a prehlađene i umorne izbeglice viču "Otvorite vrata, otvorite vrata", pošto su prošlu noć bili prisiljeni da čekaju na hladnoći i kiši, promrzli, premoreni i prestrašeni.

Na hrvatsko-srpskoj granici nalazi se nekoliko hiljada izbeglica, navodi izveštač britanske agencije.

Hina navodi da je kasno sinoć u saopštenju za javnost slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova prenelo da je austrijska resorna ministarka u telefonskom razgovoru kazala slovenačkoj koleginici Vesni Gjerkeš Žnidar da ne primaju nove izbeglice.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međutim, slovenački mediji prenose rano jutros vest austrijske agencije APA u kojoj se navodi da Austrija nije u potpunosti obustavila prijem izbeglica iz Slovenije, nego da se prijem izbeglica ne može povećati i da će ga zadržati na dosadašnjem nivou.

U međuvremenu, makedonska policija saopštila je da je u tu zemlju za 24 sata ušlo oko 10.000 izbeglica.

Veliki talas izbeglica tokom vikenda rezultat je straha od novog "uskog grla" na zapadnoj balkanskoj ruti, a to se odnosi na zatvaranje granice između Slovenije i Hrvatske, kao i blokada graničnog prelaza između Austrije i Slovenije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Od grčko-makedonske granice, balkanska izbeglička ruta sada ide kroz Makedoniju i Srbiju, zatim preko Hrvatske, Slovenije i Austrije do Nemačke, koja je za mnoge konačna i najpoželjnija destinacija.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 535 god robije

    19. oktobar 2015 | 14:29

    Ispadoše Madjari najpametniji, zatvorite granicu sa Makedonijom inače preti haos.

  • Vladimir

    19. oktobar 2015 | 13:19

    Neka ih salju u SAD e brodovima. One su i napravile sve ovo.

  • major Milan Tepic RSK

    19. oktobar 2015 | 16:44

    Srbi i Hrvati budite dobri dogovarajte se je treba izdrzati dolazi jos 3 miliona izbjeglica nemojte vise dozvoliti da dobre odnose urusavate. Mi obicni gradjani isapastamo ako se vi politicari prepucavate. Sirici ce ostatiu i u Srbiji i Hrvatsko jer europa nece moci da njih primia tek onda nama komsijama i susjedima sljedi pakao prokleti cemo i Ameriku i Vatikan Slobu i Franju koji nam stavise rogove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA