IZBEGLICE KREĆU NAZAD IZ EVROPE: Šokirani i razočarani Zapadom vraćaju se kući!

- Shvatio sam da je u Iraku daleko bolje nego tu, gledajući uslove u kampu. Jednostavno, bilo je sasvim logično da se vratim u Erbil - priča Mohamed Aziz Kadir

  • 40

Mohamed Aziz Kadir jedan je od iračkih Kurda koji nije mogao da pronađe sreću u Evropi, jer kako kaže niko ih nije dočekao raširenih ruku i na svakom koraku su osećali da nisu dobrodošli.

REKE IZBEGLICA NA GRANICI HRVATSKE I SLOVENIJE: Dronovi snimili scene od kojih ćete zanemeti! (FOTO) (VIDEO)

- Kada sam konačno došao do izbegličkog kampa u blizini Berlina, bio sam šokiran razlikom u odnosu na ono što sam očekivao. Svi su nas gledali kao građane drugog reda, nisu nas poštovali. Kada bih i otišao do centra grada, svi su nas tretirali kao izbeglice i pokazivali na nas - priča Kadir.

BALKAN PRIHVATA JOŠ 100.000 IZBEGLICA: Evropa će nadgledati prelaze između SRBIJE I HRVATSKE

Iako je Nemačka glavna destinacija za one koji dolaze u Evropu, prošle sedmice je organizovan let za 50 kurdskih Iračana, koji su se vratili u grad Erbil, gde su živeli i pre odlaska u Evropu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kadir kaže da je proveo dva i po meseca u izbegličkom kampu i da se svega nagledao.

- Shvatio sam da je u Iraku daleko bolje nego tu, gledajući uslove u kampu. Jednostavno, bilo je sasvim logično da se vratim u Erbil - kaže Kadir.

I dok Kadir ima kuću gde će se vratiti, druge izbeglice poput Navafa Aliasa u Iraku nemaju ništa osim šatora u izbegličkom kampu. Ipak, čak ni to ga nije sprečilo da okrene leđa svom evropskom snu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Alias je rekao da je i u Iraku bio smešten u izbegličkom kampu, nakon što je ID zauzela njegovo selo.

- Nemačka vlada nam je dala 540 evra za mene i sina, ali to jednostavno nije bilo dovoljno. Sin je bio uplašen i tužan jer je u Iraku ostavio prijatelje. Na kraju sam odlučio da se, ipak, vratimo kući, pa makar u onaj šator u izbegličkom kampu. Bilo je zaista divno kako su me moji iz sela dočekali. Svima je bilo drago što nas vide. Sedeli smo do dugo u noć, pili i prepričavali sve što mi se desilo na putu ka Evropi, Ipak, neke stvari nemaju cenu - rekao je Alias.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stamenko R.

    27. oktobar 2015 | 08:19

    Kod kuće je uvek najlepše. Svako je gazda na svom. Razlike u kulturama su prevelike.

  • Ja pa ja pa ja

    27. oktobar 2015 | 08:13

    Pa zasto mislis da bi neki trebao tebe cekati rasirenih ruku? ? Vidi nas svijet; rasut po svijetu i da li ih je iko ikada dočekao rasirenih ruku? Ne, nikada. Ajde sjedi i budi zahvalan sto su ti i vodu ponudili. Ako ti ne odgovara...put pod noge.

  • Ljuba

    27. oktobar 2015 | 10:00

    Ko je to video srecu od izbeglistva nego idite i branite zemlju od olosa koji su vam amerikanci napravili i uredite je kako god mozete drugi drugima ne uredjuju i ne prave srecu to samo ludi Srbi veruju a neradnici sanjaju da ce nam se desiti kada nam se dogodi EU ropstvo ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA