Autor srpske himne "Bože pravde" dobio svoju poštansku marku!

U saradnji sa "Poštom Slovenije", preduzeće "Pošta Srbije" pustilo je u opticaj poštansku marku posvećenu Davorinu Jenku, poznatom slovenačkom i našem kompozitoru i dirigentu, i autoru muzike za srpsku himnu "Bože pravde"

  • 0

Javno preduzeće "Pošta Srbije" pustila je u opticaj izdanje poštanske marke posvećene Davorinu Jenku, poznatom slovenačkom i srpskom kompozitoru i dirigentu, i autoru muzike za srpsku himnu "Bože pravde". Ovo filatelističko izdanje, koje je štampano u tiražu od 25.000 primeraka, urađeno je u saradnji sa "Poštom Slovenije".

Šef Kabineta direktora "Pošte Srbije" Snežana Petrović, na svečanosti održanoj u PTT muzeju, pozdravila je u ime direktora Pošte Milana Krkobabića, goste iz Slovenije i ljubitelje filatelije, i izrazila očekivanje da će ovaj filatelistički uspeh podstaći i poslovnu saradnju dve poštanske uprave, dajući novu dimenziju čvršćem regionalnom povezivanju i predstavljajući novo poglavlje u prijateljstvu poštara i naroda Srbije i Slovenije.

POŠTA ZA PRIMER: Neto dobitak preko 21 milion evra za 9 meseci!

Jenkov rad je ovenčan brojnim priznanjima, i evo danas ovde u Beogradu, na dan njegovog rođenja, posle 180 godina, zasluženo dobija i jedno sasvim drugačije odličje - njegov lik je glavni motiv prigodnog filatelističkog izdanja "Pošte Srbije" i "Pošte Slovenije". Na ovaj način, dve poštanske uprave neguju posebno sećanje na Davorina Jenka, koji je svojim stvaralaštvom, kako po obimu tako i po značaju, zadužio muzičke scene obe domovine - rekla je Petrovićeva.

Ona je podsetila da je "Pošta Srbije" prošle godine objavila najlepšu marku u Evropi, sa srpskim gajdama kao motivom i najavila reprint prve marke na svetu - engleskog "Crnog penija” a koja ove godine, kao i "Pošta", slavi jubilej od 175 godina.

Foto: Wikipedia/Sporti Foto: Wikipedia/Sporti

OVO NISTE ZNALI: Evo kako da se VAŠ LIK nađe na POŠTANSKOJ MARKI! (FOTO) (VIDEO)

Predstavnik menadžmenta "Pošte Slovenije "Martin Mlakar zahvalio se "Pošti Srbije" na kreativnoj saradnji i istakao značaj kreiranja poštanskih marki, koji je okarakterisao kao jedan od najvećih zadataka za svaku poštansku upravu.

Foto: Pošta Srbije Foto: Pošta Srbije

- Jenko je stvarao muziku i njome ostavio pečat u obe države. To je dokaz da muzika ne poznaje ni granice ni razlike. Ona je univerzalni jezik koji progovara kada nam ponestanu reči. To je povezuje sa svetom marki, jer ni marke ne poznaju granice. Kao što sitnim notama mogu da se ispišu melodije i priče koje ostaju za sva vremena, i poštanske marke u sebi kriju priče o državama, događajima, ljudima i pronose ih širom sveta - kaže Mlakar.

"Pošta" preuzima telefonske veze tajnih službi!

Foto: Pošta Srbije Foto: Pošta Srbije

Kada je 1868. godine osnovano Kraljevsko srpsko pozorište, današnje Narodno pozorište, Davorin Jenko bio je njegov prvi dirigent. Pod uticajem srpskog muzičkog nasleđa, stvara muziku za više od 80 pozorišnih komada. Autor je i muzike za komad Markova sablja, pesnika Jovana Đorđevića, koji je izveden 1872. godine povodom stupanja na presto Milana Obrenovića, u kojem je prvi put izvedena i pesma Bože pravde, današnja srpska himna.

VEK OD SMRTI DAVORINA JENKA: Slovenac koji je napisao srpsku himnu! (VIDEO)

Foto: Pošta Srbije Foto: Pošta Srbije

Davorin Jenko je i kompozitor nekih od najlepših starogradskih pesama, koje svi smatraju narodnim, između ostalih Ukor poznatiju kao ''De si dušo, 'de si rano", na stihove Branka Radičevića i "Tijo noći" na Zmajeve stihove. Zajedno sa Stanislavom Biničkim smatra se utemeljivačem srpske opere. Bio je član Srpskog učenog društva (današnje Srpske akademije nauka i umetnosti), a za svoje zasluge odlikovan je ordenom Svetog Save.

Marka je 70 dinara, sadrži i FDC koverat prvog dana. Umetnička obrada marke delo je mr Marine Kalezić, akademskog slikara, kreatora marki "Pošte Srbije".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA