• 5

Izbeglice su rešile da se dokopaju Amerike, i to ne preko balkanske rute!

Veliki broj izbeglica je rešio da je bolje da krenu put Amerike, i to rutama koje su utabali migranti pre njih... Izgleda da im se ne dopada ruta kroz našu državu

  • 5

Kada se osam Sirijaca predao imigracionim vlastima na granici Teksasa i Meksika prošle nedelje, ovaj incident je od strane konzervativinih političara ocenjen kao zabrinjavajući i odraz novih pretnji s kojima se suočava SAD, nakon terorističkih napada u Parizu.
DA LI SE ISTORIJA PONAVLJA? Amerikanci nisu pustili Anu Frank i njenu porodicu kao izbeglice u SAD! (FOTO) (VIDEO)

Slično ovom događaju, petorica Sirijaca je pre toga bilo zatočeno u Hondurasu sa lažnim grčkim pasošima. Obe grupe predstavljaju stalni tok migranata iz celog sveta, koji su poslednjih nekoliko godina tiho počeli da prate dobro utabane rute koje koriste Latinoamerikanci da stignu do SAD.
Kao i Sirijci, migranti iz Nepala, Somalije, Eritreje, Etiopije i Pakistana sada redovno kruže kroz Latinsku Ameriku, pridružujući se bujici migranata iz Centralne Amerike koji traže utočište bežeći od nasilja.

Da li izbeglice treba vratiti u svoje matične zemlje?

Glasajte

 
- Tokom protekle decenije, Latinska Amerika je definitivno postala put ulaska u SAD za azijske i afričke migrante - rekao je Ernesto Rodrigez, stručnjak za migrancije.
Taj pomak postaje ozbiljan problem u regionu, pa su vlasti iz tranzitnih zemalja sazvale hitan sastanak na temu "ekstra-teritorijalnih" migranata u Kostariki.
AMERIČKI KONGRES PROTIV OBAME: Izglasao zabranu ulaska sirijskih izbeglica
Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP


Tokom protekle decenije, Kolumbija je postala glavni centar za migrante koji nisu iz Latinske Amerike, a koji idu ka SAD, zbog svog strateškog položaja i obilja kriminalnih mreža trgovine ljudima.
Put od Azije i Afrike do SAD preko ovih ruta može da košta oko 12.000 dolara, saopštili su kolubijski istražitelji. Ipak, i rute variraju i stalno se menjaju: Sirijci koji su se predali na meksično-američkoj granici, putovali su preko Turske, Brazila, Argentine i Kostarike pre nego što su ušli u Tegusigalpu, gde su tražili politički azil jer su njihovi životi bili u opasnosti u Siriji.
Veliki broj migranata iz Afrike, Azije i Bliskog istoka lete za Brazil, Venecuelu ili Ekvador, čiji su vizni režimi "labavi". Izbeglice putujući preko Kolumbije, hrabro prolaze kroz gustu džunglu kako bi dospeli do Paname i nastavili svoj put prema severu.
Američka zastava
Ali, ipak i dalje, broj migranata sa Bliskog istoka, Azije i Afrike je mali u poređenju sa Kubancima koji u poslednje vreme više koriste kopneni nego vodeni put kako bi ušli u "obećanu zemlju", SAD.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    A kako stignu do njihovih obala , gumenim camcima ???

  • Перагеније

    Одлично. Ако треба и да им помогнемо.

  • Duki

    Jasta more samo idite tamo oni su Vas i oterali od kuce.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima