OVO JE RUSKO ORUŽJE KOJE JE RASPOREĐENO U SIRIJI: Pogledajte Putinove raketne lansere! (FOTO) (VIDEO)

"S-400 trijumf" je protivvazdušni sistem koji koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata, od aviona do balističkih i krstarećih projektila

  • 19

Rusija je rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400 u Siriji, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

RUSKA ZVER STIGLA U SIRIJU: Ratni brod "Moskva" naoružan "do zuba" braniće ruske avione!

- Prema odluci vrhovnog komandanta odbrane, sistem PVO S-400 isporučen je u rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji i već je aktivan na pokrivanju područja - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na video-snimku postavljenom na zvaničnu Fejsbuk stranicu ruskog ministarstva prikazano je istovarivanje raketnih lansera iz teretnog aviona, njihov transport i postavljanje.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.

Odluka Rusije da u svojoj bazi u Siriji rasporedi najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400 izazvao je "značajnu zabrinutost" za američku vojsku, saopštili su američki zvaničnici.

Neimenovani američki zvaničnik je za AFP rekao da taj sistem "predstavlja značajnu pretnju za svakog".

NAJVEĆA TAJNA ISISA: Odakle džihadistima helikopteri, puške i drugo moćno oružje (FOTO) (VIDEO)

S-400 imaju domet od oko 400 kilometara, što znači da mogu da prodru duboku u tursku teritoriju ili bi mogle da predstavljaju i potencijalnu pretnju za avione iz koalicije, predvođene SAD, navodi francuska agencija. Sistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

PAKLENA OSVETA: Posle obaranja aviona, Rusija šalje u Siriju BROD UBICU! (FOTO) (VIDEO)

"S-400 trijumf" je protivvazdušni sistem koji koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata, od aviona do balističkih i krstarećih projektila. Sistem istovremeno prati do 36 ciljeva, domet pogađanja mu je do 400 kilometara, a obara ciljeve na visini do 30 kilometara. Čitav sistem smešten je na mobilna vojna vozila, a može da se postavi i aktivira za samo pet minuta.

Spada u novu generaciju protivavionskih sistema oružja, a razvijen od strane Rusije 1990-ih, kao nadogradnja na "porodicu" S-300. Koristi tri različite rakete, izuzetno velikog dometa 40N6, dubinsku 48N6 i srednjeg dometa 9M96. Svaka od ovih raketa ima različite sposobnosti.

OVO JE PUTINOVO NAJJAČE ORUŽJE: A sada je "prošetalo" i centrom Moskve! (VIDEO)

Početak razvoja raketnog sistema S-400 počeo je u kasnim devedesetim, a rusko vazduhoplovstvo ga je zvanično predstavilo u januaru 1999. U februaru uspešno su izvedeni prvi testovi, a ruska vojska je trebala da rasporedi S-400 2001. godine.

U 2003. godine je prvi put postalo jasno da sisitem nije bio spreman za raspoređivanje. Konačno, 2004. godine u aprilu tokom testa, balistički projektil je presreo svoju metu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ovo je PRAVI RAZLOG zbog čega su Turci oborili ruski avion? (FOTO) (VIDEO)

Rusija je najavila da će razmestiti protivvazdušni odbrambeni sistem S-400 u vazdušnoj bazi Hmeimim u Siriji nakon rušenja borbenog aviona "Su-24" na tursko-sirijskoj granici.

Ministarstvo odbrane objavilo je ranije da će ubuduće svi avioni koji učestvuju u vazdušnimn udarima u Siriji imati zaštitu, da će vazdušna odbrana biti pojačana razmeštanjem brodova sa krstarećim raketama u blizini obale Latakije i da su suspendovani svi vojni kontakti sa Turskom.

ERDOGAN HOĆE DA SE POMIRI S PUTINOM: Traži sastanak u Parizu, čeka se odgovor ruskog predsednika

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bakir

    27. novembar 2015 | 18:41

    Putine razvali bagru podmuklu da ne sramote vise posten svijet nek ti i allah pomogne.

  • Deksi

    27. novembar 2015 | 17:04

    Sad ce Putin da odrzi cas ljubavi i harmonije

  • Pero

    27. novembar 2015 | 22:04

    Море Турци, не газ'те орања!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA