KREĆE LOV NA STANODAVCE KOJI NE PRIJAVLJUJU STANARE: Država godišnje gubi 45 MILIONA EVRA!

- U Srbiji je evidentirano i 136.949 stanova u kojima navodno žive rođaci. Jasno je da tu žive podstanari koji plaćaju kiriju

  • 8

Poreska policija podnela je krivičnu prijavu protiv vlasnika kuće iz Beograda koji nije plaćao porez na prihode od izdavanja svoje kuće, prenose Novosti

Gazde u Srbiji od kirija podstanara utaje čak 50 miliona evra!

On je zaradio oko 30.000 evra za godinu dana, i na to je trebalo da plati da 5.000 evra poreza. Ovo je prvi u nizu slučajeva koji će poreska policija u narednom periodu regulisati. Postoji saznanje da je na delu utaja poreza, jer opada broj onih koji redovno plaćaju porez.

- Ovaj stanodavac u periodu od novembra 2014. godine do novembra ove godine nije platio porez, iako je uzimao novac od podstanara u "kešu" - kažu iz Poreske uprave.

Advokat, Mirko Mirković, zastupnik Udruženja podstanara "Velegrad" pozdravlja rešenost PU da stane na put nesavesnim stanodavcima i napominje da je ovo udruženje pre godinu dana dostavilo izveštaj Ministarstvu finansija apelujući da se što pre iskoreni ovaj oblik sive ekonomije.

- Pored 122.500 stanova koji se izdaju, od kojih je ogroman broj bez ugovora, u Srbiji je evidentirano i 136.949 stanova u kojima navodno žive rođaci. Jasno je da tu žive podstanari koji plaćaju kiriju - navodi Mirković i dodaje da ovim ne čine štetu samo svojim stanarima, već i državi koja ostaje bez ogromnih fiskalnih prihoda.

Ako uzmemo da je prosečna zakupnina 100 evra, 122.500 stanodavaca naplaćuje mesečno oko 12,5 miliona evra, na šta bi morali godišnje da plate porez od 21 milion evra. Kad je reč o "srodničkim" stanovima, potencijalna utaja je oko 24 miliona evra. Dakle, svake godine država na ovome izgubi do 45 miliona evra!

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxxx

    2. decembar 2015 | 15:52

    A koliko je soba u Srbiji izdato studentima koje se debelo naplacuju?

  • Siniša

    2. decembar 2015 | 20:30

    Izdajem stan jer nemam za ratu u švajcarcima! Država ne želi da prepiše rešenja iz okruženja, kažu to nije normalno. Druge države nisu normalne a naša jeste! AKo platim još i porez na podstanara mogu državi da prepišem stan, pa nek ona plaća ratu! Moraju se napraviti klase stanodavaca, pa onda dalje!

  • S.C.

    2. decembar 2015 | 17:02

    Ali svi da placaju sta rade gazde stanarima i kako SE ponasaju a plus ne placaju porez

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA