HAOS U PRIŠTINI: Bačena tri suzavca u Skupštini, oštećeno šest vozila, uhapšeno troje demonstranata! (VIDEO)

Kosovska opozicija se protivi formiranju Zajednice srpskih opština i Sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, opozicioni poslanici su i danas aktivirali suzavac u Skupštini Kosova, a na ulicama pristalice opozicije i danas su organizovale nasilne demonstracije

  • 1

Jedna od četiri poslanice opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje, koje je policija uz saglasnost predsednika Skupštine Kadri Veseljija popodne pustila da uđu u zgradu parlamenta, aktivirala je suzavac i u pomoćnoj sali gde je bila u toku sednica.

PRIŠTINA NA NOGAMA, KAMENICE LETE NA POLICIJU: Haos iz parlamenta se preneo na ulice! (VIDEO)

HAOS U PRIŠTINI: Bacali crvenu farbu i kamenje na policiju, oni im odgovorili SUZAVCEM!

Prema saznanjima policije suzavac je aktivirala Besa Baftiu, a sa njom su bile Tima Kadrijaj, Valjdete Bajrami i Šukrije Bitići, objavila je Koha.net. To je treći po redu suzavac koji je aktiviran danas u zgradi parlamenta.

HAOS U PRIŠTINI: Centar bio u OBLAKU SUZAVCA, uhapšeno 13 osoba! (FOTO) (VIDEO)

Prvi suzavac je bačen u plenarnoj sali pre podne, pola sata pre početka sednice, drugi tokom zasedanja skupštinskog rukovodstva, dok je treći aktiviran popodne u pomoćnoj sali, gde je bila u toku sednica na kojoj su bili samo poslanici vladajuće koalicije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Poslanica Samoopredeljenja Aida Derguti aktvirala je suzavac na sednici Predsedništva kosovske Skupštine, koje je razmatralo posledice jutrošnjeg haosa u parlamentu, koji je nastao takođe aktiviranjem suzavca u sali za plenarna zasedanja.

Predsedništvo je, naime, pozvalo Dergutijevu da bi saznali, kako se navodi, namere opozicije, ali je ona na to odgovorila aktiviranjem suzavca. Nakon toga su svi čalnovi Predsedništva napustili prostoriju.

Kosovska opozicija se protivi formiranju Zajednice srpskih opstina i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Svoj otpor opozicija demonstrira bacanjem suzavca i na taj način gotovo četiri meseca blokira rad parlamenta. Jedina sednica koja je održana u punom sastavu je ona na kojoj je ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa EU.

Veselji je, nakon što je u skupštinskoj sali aktiviran suzavac pre početka zasedanja, da je opozicija svojim postupanjem sama sebe isključila sa sednice.

Iako je prvobitno objavljeno da je Time Kadrijaj bacio suzavac, on to ipak nije uradio jer nije uspeo da ga aktivira. Suzavac je aktivirao samo Palj Ljekaj.

Aktiviranju prvog suzavca je prethodio sukob poslanika radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenja i skupštinskog obezbeđenja u holu. Uhapšen je poslanik Ismailj Kurteši, a Samoopredelejnje kaže da vlada pokušava da izvrši pritisak na opoziciju.

U zgradi skpštine danas je bio i američki ambasador u Prištini Greg Delavi koji je opoziciji poručio da je zabrinut njihovim nedemokratskim ponašanjem, te da ne slušaju poruke koje im je nedavno uputio američki državni sekretar Džon Keri.

Opredeljenje je Delaviju odgovorilo da se nad poslanicima opozicije vršsi progon kao u Stajinovoj Rusii, a da istovremeno u vladi sedi zločinac Džabir Žarku.

Suzavac u kosovskoj skupštini, danas po podne, bačen je tokom govora predsednika "Srpske liste" Slavka Simića, koji je u svom obraćanju zahtevao da se kazne napadači na Srbe u Goraždevcu i Srbobranu, piše "Blic".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Tačno je. Obratio sam se danas Skupštini uprkos teškim uslovima sa namerom da skrenem pažnju da i dalje niko nije kažnjen za napad na Srbe. Bacili su mi suzavac bukvalno pod noge - rekao je Simić za taj list.

Neredi sa opozicijom počeli su od ranog jutra, sukobom obezbeđenja Skupštine u Prištini i poslanicima radikalnog pokreta Samoopredeljenje, koji su potom bacili suzavac u skupštinsku salu. Sednica je prekinuta, a potom je doneta odluka da se po podne održi u alternativnoj sali bez prisustva opozicije.

Kako prenosi "Blic" u svom onlajn izdanju, Simić se prvi obratio poslanicima, podsećajući ih na nedavni niz napada na Srbe, u kojima je, izmeđju ostalog, pucano i na kuću u kojoj se nalazila i sedmogodišnja devojčica.

- Kao što ste svi upoznati, poslednjih nekoliko dana desio se niz napada na Srbe na KiM. To je još jedan od pokazatelja da bezbednosna situacija na Kosovu nije zadovoljavajuća. Prošle nedelje sam posetio naše građane u Goraždevcu i Srbobranu. Oni se suočavaju sa konstantnom represijom i u razgovoru sa njima mogu se uočiti samo strah i strepnja. Oni ne veruju da će se situacija promeniti na bolje ili da će počinitelji ovih krivičnih dela biti privedeni pravdi. Štaviše, oni navode da je to njihova svakodnevnica - rekao je Simić.

On je naveo da smatra da ogromna većina albanske zajednice želi da živi u miru sa svojim komšijama Srbima i da se zato ne sme dozvoliti da celo društvo bude talac grupe ekstremista.

- Zato ne želim odavde da pozivam međunarodnu zajednicu da ih zaštiti, već ove institucije koje treba da preuzmu odgovornost i pokažu nepritrasnost. Došlo je krajnje vreme da se pređe sa reči na dela i da se preduzmu konkretni koraci kako bi se počinioci ovih groznih dela priveli pravdi - poručio je Simić.

Međutim, u tom trenutku su u salu uletele četiri poslanice opozicije, a prema podacima policije, suzavac je bacila Besa Baftiu. Sednica je nakon toga prekinuta, ali se haos prelio na ulice Prištine.

Kosovska opozicija blokira rad parlamenta zahtevajući da premijer Isa Mustafa povuče potpis sa Briselskog sporazuma kojim je dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) sa širokim ovlašćenjima.

Kosovska policija je saopštila da je u današnjim neredima u Prištini oštećeno šest vozila i da je uhapšeno troje nasilnih demonstranata.

Na sajtu Policije Kosova precizira se da je u neredima u Prištini oštećeno pet službenih vozila, od kojih je jedno zapaljeno, kao i jedno civilno.

Demonstranti su, kako se dodaje, tokom protesta bacali molotovljeve koktele na jedno blindirano vozilo i na dva patrolna, a neki su pokušavali da blokiraju saobraćaj u Prištini uz upotrebu vozila i kontejnera. Trojica nasilnih demonstranata lišeni su slobode, navodi se u saopštenju.

Kosovska opozicija se protivi formiranju Zajednice srpskih opština i Sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, opozicioni poslanici su i danas aktivirali suzavac u Skupštini Kosova, a na ulicama pristalice opozicije i danas su organizovale nasilne demonstracije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • todor

    14. decembar 2015 | 23:11

    loše odigrana, perfidno smišljena i vrlo opasna predstava. Novi kontejneri, nehajno razbacani po ulici bez i jednog papirića u njima, a kamoli đubreta. Kamenje "leti" na sve strane. da li je neko vide neki bačeni kamen? uparađena do zuba opremljena policija sa ispeglanim i zategnutim uniformama... kao manekeni..okolna publika zbunjena. ne znaju kako da se ponašaju. sećaju se oni pravih rušilačkih demonstracija po kosovu. sve miriše na još jednu lanžiranu situaciju. a toliko ih je na kosovu bilo. od trovanja do proterivanja. na kraju će se završiti širokim ustupcima mladoj nezadovoljnoj demokratskoj državi kosovo, ali na račun srpskog naroda i srbije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA