• 3

Ako imate PSA, ovde SIGURNO GREŠITE i to nas sve KOŠTA mnogo!

U knjizi su predstavljene osnove odgovorne brige o psima, kako kućnim ljubimcima, tako i napuštenim psima koji žive na ulici i u prihvatilištima u Srbiji

  • 3

Danas je u Kući ljudskih prava u Beogradu predstavljen Priručnik za odgovornog vlasnika psa, prva knjiga na našim prostorima koja se bavi principima odgovornog vlasništva i održivim sistemskim rešenjem problema napuštenih kućnih ljubimaca.
Na promociji su govorili autori knjige Dunja Kovač, Darko Drobnjak i Nataša Vukmirović, a takođe i Maja Stojanović (izvršna direktorka Građanskih inicijativa), prof. dr Marijana Vučinić (redovna profesorka Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu) i Marina Koblenc (saradnica Link plusa).

Priručnik za odgovornog vlasnika psa nastao je u periodu izmene zakonske regulative tokom kojeg organizacije javno zastupaju stvaranje zakonskog okvira za efikasno rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca. Za sprovođenje održivog sistemskog rešenja, neophodno je da vlasnik psa poštuje niz mera odgovornog vlasništva.
U idealnoj situaciji, kada bi ljudi odgovorno postupali sa svojim kućnim ljubimcima, napuštene životinje ne bi živele na ulici, a prihvatilišta bi pružala smeštaj samo životinjama koje su oduzete zbog zlostavljanja ili ako vlasnik iz opravdanih razloga ne može dalje da brine o njima. S obzirom da živimo u društvu koje još uvek nije spremno za skladan suživot sa životinjama, naše ulice postale su dom velikom broju napuštenih pasa i mačaka.

Da li vodite vašeg psa na povocu?

Glasajte

U knjizi su predstavljene osnove odgovorne brige o psima, kako kućnim ljubimcima, tako i napuštenim psima koji žive na ulici i u prihvatilištima u Srbiji. Naglasak je na temama koje dosad nisu bile na odgovarajući način predstavljene u našoj javnosti. Stoga je priručnik namenjen i predstavlja doprinos edukaciji budućih i sadašnjih vlasnika pasa, kao i staratelja napuštenih pasa, te predstavnika državne uprave, lokalnih samouprava i zoohigijenskih službi, i predstavlja stručno i edukativno štivo sa pouzdanim informacijama.
Priručnik je podeljen u više tematskih celina. U okviru poglavlja o odgovornoj brizi o psu, razmatraju se: odabir, usvajanje i kupovina psa, odnos deteta i psa, odlike zdravog psa, zdravstvena zaštita i bezbednost psa, pružanje prve pomoći i postupanje sa psom na putovanju.
Poglavlje o komunikaciji čoveka i psa sadrži objašnjenja bitna za verbalnu i neverbalnu komunikaciju sa psom, socijalizaciju i habituaciju psa, njegovo treniranje, vaspitanje i šetnju, boravak u parkovima za pse i prevenciju ujeda. Poglavlje o odgovornom starateljstvu napuštenih pasa, osim razmatranja uzroka tog problema, sadrži objašnjenja načina pomaganja napuštenim psima, uključujući i starateljstvo i prihvatilišta, a predložene su i solucije umesto napuštanja pasa. Na kraju, predstavljeno je i pravilno postupanje u slučaju smrti psa.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    Dunja Kovac !!!! Sve je jasno! Mislim da je ona jedini biheviorista kod nas .Odlicna je, iz Novog Sada je.Ja Dunju pratim vec duze vreme i jako volim ono sto ona radi. Devojka je iznad svega obrazovana i strucna u svom poslu , sticala iskustvo i u Americi, radila i sa divljim zivotinjama, radila sa najpoznatijim bihevijoristima u svetu, prezenotvala svoj rad u inostranstvu itd. Za neke druge znam preko fb iz grupa za zivotinje i to je sve.

  • NS

    Jednu osobu od pomenutih poznajem i mogu samo da budem tužan.

  • D

    Da li je neko od njih kinolog?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima