DAN D ZA EU! Da li će Velika Britanija izaći iz UNIJE?

U četvrtak će, takođe, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, biti održana i neka vrsta sporednog samita o raspodeli izbeglica u Evropi, na kojem će učestvovati zemlje koje su primile najveći broj izbeglica, među kojima su i Austrija, Švedska i Grčka

  • 5

U Briselu danas počinje dvodnevni samit šefova država i vlada EU, na kojem će glavne teme biti izbeglička kriza, zaštita spoljnih granica Unije, borba protiv terorizma i mogući izlazak Velike Britanije iz EU.

Velika Britanija će se raspasti ako izađe iz Evropske unije! Ovo tvrdi bivši britanski premijer!

U četvrtak će, takođe, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, biti održana i neka vrsta sporednog samita o raspodeli izbeglica u Evropi, na kojem će učestvovati zemlje koje su primile najveći broj izbeglica, među kojima su i Austrija, Švedska i Grčka.

Učestvovaće i Turska, a EU se nada da će Ankara pre svega zaustaviti dolazak izbeglica.

Otkako su Slovačka i Mađarska pre nedelju dana podnele tužbu Evropskom sudu pravde zbog planirane preraspodele oko 140.000 izbeglica unutar Unije, nemačka i druge zapadnoevropske vlade pojačano traže rešenja nezavisno od istočne Evrope.

Kada je reč o spoljnoj politici, na samitu EU moglo bi da dođe do postizanja sporazuma o vladi nacionalnog jedinstva u Libiji, prenosi Dojče vele.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kada je reč o Siriji, napredak u pregovorima je "još daleko", a EU nastavlja da apeluje na Tursku da pruži podršku u pronalaženju rešenja za Siriju i za izbeglice.

Evropska komisija je u ponedeljak predstavila plan za Evropske granične trupe za kontrolu spoljnih granica u okviru kojih bi trebalo da deluje korpus od 1.500 policajaca koji bi mogao da reaguje brzo i koji bi bio opremljen sopstvenim brodovima i helikopterima.

Ubuduće bi Brisel trebalo da može da angažuje novoformirane trupe i protiv volje neke zemlje-članice kako bi kontrolisao spoljne granice, a Fronteks bi trebalo da bude angažovan i prilikom vraćanja u domovinu onih čiji je zahtev za azil odbijen.

Tema samita biće i želje Velike Britanije da reformiše svoje veze sa EU.

Međutim, kako se navodi, brzog rešenja neće biti jer je premijer te zemlje Dejvid Kameron tek početkom novembra izrazio polukonkretne zahteve tražeći da se referendum o članstvu u EU održi već tokom leta 2016. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA