Matija, NAJŽELJENIJI DEČAK U SRBIJI danas je napunio OSAM GODINA! (FOTO)

Svi lekari su odvraćali Željku od potomstva jer ima samo jednu srčanu komoru, a samo četiri žene u svetu sa takvom anomalijom su rodile. Peta je bila Željka

  • 7

Matija Dušan Prokić, sasvim običan dečak iz Ćuprije danas proslavlja osmi rođendan i jedinstven je po tome što je najželjeniji dečak u Srbiji.

 

Njegova majka Željka Prokić (42) odlučila je da ga rodi iako ima samo jednu srčanu komoru i srce na desnoj strani, zbog čega su joj trudnoća i porođaj ugrožavali život. Iako su joj skoro svi lekari odvraćali od potomstva, ona nije odustajala od svoje želje za detetom.

 

Postala je prva žena u Srbiji, a peta u svetu koja je donela dete na svet sa takvom srčanom manom, iako je nekoliko meseci morala da održava trudnoću na Ginekološko-akušerskoj klinici u Beogradu.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

- Mesec dana pre nego što su lekari odlučili da me u sedmom mesecu porode carskim rezom, neprestano sam nosila masku sa kiseonikom na licu. Sve sam mogla da izdržim jer sam u svojoj glavi videla samo cilj - svoje dete i imala sam bezrezervnu podršku supruga Saše. Znala sam da mogu da umrem prilikom carskog reza na operacionom stolu, ali ni taj strah nije bio jači od moje želje za detetom.

 

 

Morala sam da potpišem da sam svesna svih rizika koje moja trudnoća nosi. Isto su morali da potpišu moj suprug i otac – priča ova neverovatno hrabra žena, koja je ipak preživela porođaj i dočekala osmi rođendan svog deteta.

 

Željki je carski rez obavio lekarski tim sa GAK-a na Vojno-medicinskoj akademiji jer su tamo bili najbolji uslovi za zbrinjavanje teških kardioloških pacijenata. Mali Matija Dušan, koji nosi dva imena, od kojih je drugo po dr Dušanu Stanojeviću, po rođenju imao je samo 1.140 grama i odmah je smešten u inkubator.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Uprkos tome što je zaostajao u razvoju u majčinoj materici jer Željkino srce nije moglo da ispumpa dovoljno kiseonika za dvoje, Matija je brzo dostigao potrebnu težinu i izašao iz inkubatora.

 

Danas je on zdrav i vrlo nemiran dečak koji prosto ne može da se skrasi na jednom mestu. Ide u drugi razred osnovne škole i pomaže mami.

 

- Doda mi nešto, prinese, donese, što god da mu zatražim. Već je veliki i zna da mi je pomoć potrebna jer se brzo zamaram. Bez njega i supruga Saše ne znam šta bih – priča Željka.

 

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

Njeno srce nakon porođaja oslabilo je još više tako da su lekari morali da joj ugrade pejsmejker 2012. godine. Imala je veoma mali broj otkucaja u minutu. Prošle godine aparat je zakazao, pa joj je ugrađen novi. Danas je Željka srećna, najsrećnija na svetu, uprkos tome što sporo hoda, brzo se zamara i ne može ništa teško da podigne, a kamoli da nosi.

 

- Treba biti zadovoljan onim što život daje, a meni je darivao potomstvo. Zbog toga sam ja ostvarena žena i savetujem svim roditeljima ovog sveta da se bore da dobiju svoju decu čak i ako ima naizgled velikih prepreka – zaključuje Željka.

 

(Z.R.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    24. decembar 2015 | 16:20

    Da li je ova zena na listi za transplantaciju srca u Srbiji posto je sigurno kandidat? Svaka cast za hrabrost!

  • Tina

    26. decembar 2015 | 11:20

    Ko je pisao pricu o dva irena? Ti nemas poems sta citas! Ova zena je osoba za primer svima nama, koji odustajemo i pri manjim preprekama. Svaka cast za hrabrost. Neka je on ziv I zdrav.

  • Ludi Milojko@

    25. decembar 2015 | 06:31

    Koji ludaci daju djeci dva imena?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA