AZILANTI KOJE ODBIJE EU NE MOGU DA BUDU VRAĆENI U SRBIJU: Odluka Evropske komisije

Više članica EU je uvelo kontrolu na unutrašnjim šengenskim granicama zbog pretnje da njihova bezbednost bude ugrožena nekontrolisanim prilivom imigranata

  • 2

Evropska komisija (EK) je danas ponovo stavila do znanja da u Srbiju ne mogu biti vraćeni imigranti kojima neka članica Evropske unije ne želi da odobri azil, iako su oni na putu ka EU prošli kroz teritoriju Srbije.

 

IZBEGLICE ZATVARAJU GRANICE: Sedam država EU ukinulo šengen

 

To je istakla predstavnica za štampu u EK Nataša Berto koja je predočila da Srbija nije članica EU i nije u sistemu Dablinskih pravila EU o odobravanju azila, prema kojima se postupak za eventualno odobravanje azila mora pokrenuti u članici EU preko čijih je granica neki imigrant najpre ušao na teritoriju Unije.

 

To, kako je objasnila portparolka Berto, ne važi i ne odnosi se na Srbiju jer nije članica EU i ne podleže Dablinskim pravilima. Nataša Berto je time odgovorila na pitanje novinara da li imigranti koji, recimo zapadnobalkanskim putem dodju na nemačku granicu i bude im odbijen azil, a popisani su tokom prolaska ka EU u Srbiji, mogu ipak ući u Nemačku, ili će biti vraćeni u Srbiju.

 

Portparolka Berto je dala i sasvim uopšten odgovor na pitanje da li Evropska komisija raspolaže tačnim saznanjima da li Nemačka odbija da primi imigrante koji dolaze sa severa Afrike, što su zatražili visoki nemački zvaničnici. Ona je podsetila da je više članica EU uvelo kontrolu na unutrašnjim šengenskim granicama zbog pretnje da njihova bezbednost bude ugrožena nekontrolisanim prilivom imigranata.

 

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Kako je rekla, odredbe šengenskog režima dozvoljavaju državama članicama da uvedu proveru lica koja ulaze na njihovu teritoriju.

 

Ako neko lice dođe na šengensku granicu države EU koja je uvela privremenu proveru isprava identiteta pridošlica, vlasti te članice EU mogu odbiti da odobre azil imigrantu, ako procene da on na to nema pravo. Kad je reč o prolasku imigranata preko granica država EU, Evropska komisija svake nedelje razmatra s vlastima država Zapadnog Balkana situaciju s prilivom imigranata i nastojanja da se povećaju kapaciteti za duži privremeni smeštaj izbeglica, dodala je Nataša Berto.

 

Mediji u EU su danas javili da, uz sedam država Unije koje su zavele privremenu proveru identiteta i isprava imigranata na unutrašnjim šengenskim granicama, Slovenija i Hrvatska takođe pripremaju takve mere.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Tako je navedena izjava austrijskih vlasti da je "priliv imigranata tokom zime još veći preko Balkana" i da je Austrija od 1. januara odbila ulazak 1.700 izbeglica i migranata koji su na austrijske medje došli preko Srbije.

 

Nemačka je istovremeno vratila u Austriju 2.500 pridošlica mahom iz Sirije. Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc je rekao da veoma sumnja da se brzo može doći do evropskog rešenja izbegličke krize i posebno kritikovao Grčku "i one zemlje koje izgleda da su jako zadovoljne mišlju da svi imigranti idu u Srednju Evropu".

 

Nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint je oštro osporio politiku "otvorenih vrata za imigrante" kancelarke Angele Merkel i zatražio da se odmah zaustavi dalji dolazak imigranata u Evropu.

 

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Momo

    19. januar 2016 | 16:55

    Onda mi njih u MAKEDONIJU,OVI U GRCKU A OVI U MORE...

  • Deda

    19. januar 2016 | 16:12

    Prvo smo culi od Rusa a najposle od Nemaca da ce sankcije Bacuskama kostati novih DESET MILIONA iz raznih pravaca severno od Ekvatora. To nisu ljudi sa keshom kao prvih milion i koji su dnevno donosili Beogradu milione dolara. To je posast cijih razmera i posledica niko ovde nije svestan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA