TREBA LI DECA DA UČE VERONAUKU U ŠKOLI? Evo šta kažu teolog, istoričar i sociolog, A ŠTA - VI! (VIDEO)

U javnosti se odavno vodi polemika treba li deca uopšte da uče veronauku u školi. Odgovor na ovo pitanje potražili smo od sociologa, teologa i istoričara

  • 68

Ministar prosvete Srđan Verbić nedavno je najavio da će broj časova izbornih predmeta, veronauke i građanskog vaspitanja biti smanjen, odnosno da se neće učiti kroz celo školovanje.

(VIDEO) TREBA LI DECA VEĆ OD SEDME GODINE DA UČE VERONAUKU? Pitali smo vas, evo šta ste odgovorili!

U javnosti se odavno vodi polemika treba li deca uopšte da uče veronauku u školi. Odgovor na ovo pitanje potražili smo od sociologa, teologa i istoričara.

POP OSVEŠTAVA CISTERNU U NOVOM SADU: Građani čekaju u redu za ČUDOTVORNU VODU IZ VODOVODA (FOTO)

- Crkva bi po prirodi stvari trebalo da bude razdvojena od države. Pitanje učenja veronauke je nešto što svaka porodica treba da odluči u svom krugu i to nije zadatak škole. Crkve mogu pri svojim ustanovama napraviti škole u koje će roditelji slati decu. U školi bi pre trebalo da se uči istorija religija ili neki sličan predmet, a ne veronauka. Treba da to bude nauka o religijama, a ne samo o jednoj religiji - priča za Telegraf sociolog Ratko Božović.

Pravoslavni teolog i protojerej Srpske pravoslavne crkve Dimitrije Kalezić takođe smatra da učenje veronauke mora da potekne iz porodice.

- Veronauka se uči od rođenja. Uzalud veronauka u školi ako roditelji od malena ne vaspitaju dete u hrišćanskom duhu. Škola mu može dati samo smernice, ali roditelji su ti koji mu daju osnovno vaspitanje, a veronauka je ujedno i vaspitanje - tvrdi Kalezić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On naglašava da veronauku u školi ne treba doživljavati kao slepo praktikovanje pravoslavne ili hrišćanske vere.

- Veronauka je korisna stvar samo treba utvrditi tačne metode kako će se predavati. Ona ne treba da bude puko učenje biblijskih priča. Decu treba naučiti da shvate hrišćanstvo, da shvate određene metode i tako nauče kako da razmišljaju kada budu odrasli ljudi. U suprotnom, pohađanje veronauke gubi smisao zbog koje je uvedena u škole - naglašava Kalezić.

Istoričar Čedomir Antić smatra da veronauka treba da se uči u školi, ali da ona u srpsko obrazovanje nije uvedena kako treba.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Uslovno rečeno, veronauka treba da se uči u školi, ali ne ovako kako je kod nas postavljena. Veronauka je u srpske škole uvedena na brzinu. Bila je to jednokratna ponuda Đinđićeve vlade po principu "uzmi ili ostavi", protivusluga za ćutanje SPC na izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu. Nije napravljen prelazni period, plan uvođenja novog predmeta. Crkvi se žurilo da što brže sprovede ponudu koju je iznenada dobila. Kod nas je veronauka uvedena kao posledica političke igre, pa zato ne treba da čudi što danas o ovome polemišemo - zaključuje Antić.

Srbija nije jedina zemlja regiona koja je takoreći na brzinu uvela veronauku. Ovaj predmet je u hrvatske škole uveden 1991. godine. Od 2002. godine uči se u Republici Srpskoj. Makedonija je takođe 2002. uvela veronauku, ali ju je ukinula 2009. godine. Crna Gora spada među retke zemlje regiona koje nisu ni pokušavale da uvode veronauku u obrazovanje.

Pitali smo i vas treba li deca od sedme godine da uče veronauku u školi i evo kakve ste nam odgovore dali:

Napišite nam u komentarima šta mislite o izučavanju veronauke i građanskog vaspitanja kao izbornih predmeta u školi.

(Vlada Živanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg.

    23. januar 2016 | 19:53

    Naravno da treba, jer bez toga se udaljavamo od svojih korenova i identiteta. Samo sluge djavolje nisu za to.

  • Sarlo

    23. januar 2016 | 21:36

    Veronauka je u redu kao istorija religija sa akcentom na hrišćanstvu. Treba deca da imaju uvid i u druge religije, ne samo u svoju. Da bi poštovao svoje moraš poštovati tudje.

  • Jorga (jovostruja@gmail.com)

    23. januar 2016 | 21:35

    Za ulazak u nato i eu se podrazumeva da je ok i to se ne dokazuje a za Veronauku treba proveriti, jer sta cemo ako se Srbi Sloze Oboze i Umnoze i u Slavu Boga pocnu da napreduju, svako dobro od Gospoda zelim, Bog se javi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA