PROBALA SAM MAĐARSKE EROTSKE ŠNICLE NA SRPSKOM SVINJOKOLJU: A onda su mi otkrili njihovu najveću TAJNU! (FOTO)

U Ruskom selu nadomak Kikinde utrošena je tona mesa za čvarke, kobasice, paprikaš, ali i čuvene mađarske šnicle koje se spremaju na svadbama

  • 6

Jedan od najomiljenijih događaja domaćinima širom Srbije su čuveni disnatori ili svinjokolji. I ove godine ukusne kobasice, majuške, čvarci, mađarski paprikaš i gulaš, barena slanina, džigerica sa mozgom ali i čuvene "erotske šnicle" koje su spremali gosti iz Mađarske, bili su deo bogatog gastronomskog užitka na petom disnatoru održanom u Ruskom selu nadomak Kikinde.

Kako običaju nalažu, uz kuvano vino i čašicu rakije, u ranim jutarnjim satima u etno kući "Torontal" počeo je "Svinjokolj", velika tradicionalna manifestacija koja je privukla više stotina posetilaca koji su mogli da se "omaste" ukusnim kobasicama, hurkama, ali i specijalitetima koje su vešti majstori iz Slovačke, Rumunije i Mađarske po prvi put spremali svojim banatskim domaćinima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Da je više od jedne tone mesa pretvoreno u prave domaće specijalitete bez aditiva i veštačkih dodataka, potvrdio je i Imre Kabok, predsednik mesne zajednice Rusko Selo:

-Meso je pregledano, te straha od trihinele nema, jasan je Kabok. Na tržištu je dosta veštačkih proizvoda, prezasićenih aditivima i konzervansom, mi ovde hranu spremamo tradicionalno, na naš starinski način uz dodatak svežih začina. Manifestacija je bila prekinuta na dve godine, ali smo odlučili da je ponovo organizujemo kako bismo ponudili prave banatske specijalitete pravljene na naš način, objasnio je Kabok.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

VOZ JE JURIO, RAMPA PODIGNUTA, A KOLA PRELAZE PRUGU! Ova srpska drama zapalila je INTERNET (FOTO)

"Erotske šnicle" na mađarski način

Čuveni banatski disnator ove godine okupio je deset ekipa: Vatrogasno društvo, Lovačko društvo “Zec”, UG “Zavičaj moj”, AD “Sloga“ iz Ruskog Sela, ekipu iz Novih Kozaraca, ali po prvi put učešće su uzeli i gosti iz Rumunije, Slovačke i Mađarske. Kobasice sa rižom bile su prava atrakcija, ali i barena slanina sa crvenom paprikom, jelo od iznutrica u koje se stavlja svinjski mozak sa različitom vrstom začina bilo je pravi izazov za sve one koji su hteli nešto novo da probaju. Međutim, najatraktivnije su bile "erotske šnicle". O kakvim šniclama je reč, zanimalo je novinarku Telegrafa:

- Kada sam se udala, na mojoj svadbi su se spremale “erotske šnicle” začinjene sa puno luka, bibera, crvenih paprika i raznih začina koji ostaju tajna velikih majstora. Reč je o običajima u Mađarskoj da se ove šnicle spremaju na svadbama - objašnjava nam Ivo Forkoš Eržebet, predsednica opštine Mako.

ŠTA DANAS ZA KLOPU: E ovo se zove sendvič! Ko može da ga pojede? (VIDEO) (RECEPT)

Takođe na štandu gostiju iz Mađarske mogli ste da probate pravi mađarski gulaš, paprikaš, čorbu čija je receptura jednostavna. Kako su za Telegraf otkrili vešti kuvari, draž je u načinu pripreme, puno povrća-belog, crnog luka, ljute papričice, raznih začina po ukusu i meso koje se polako krčka, na kraju se dodaje i pavlaka, po želji.

Da ova velika gastronomsko-turistička manifestacija ne može da prođe bez kolača, uverili smo se kada su nas vredne domaćice počastile kiflicama sa salom, pekmezom, slanim i slatkim đakonijama.

Organizatori manifestacije ovom prilikom pokazali su da imaju veliko srce - odlučili su da proizvode sa banatskog disnatora poklone Narodnoj kuhinji Crvenog krsta i novootvorenom Domu za stare.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    1. februar 2016 | 22:37

    Uf,gulas.

  • Pedja

    1. februar 2016 | 23:25

    Mozda cu vas smoriti, ali pravi gulas se kuva od juneceg mesa, luka, paprike i vode... Madjari dodaju pavlaku i u riblji paprikas, ali Sremci i Baclije ne...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA