Ovaj komarac je SVUDA OKO SRBIJE, a PRENOSI ZIKA VIRUS!

Komarac za kojeg se sumnja da prenosi Zika virus postoji u zemljama u našem okruženju - Hrvatskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori

  • 16

Komarac edes albopiktus (Aedes albopictus), poznatiji kao azijski tigrasti komarac, koji je pored edes egipti (Aedes aegypti) prenosilac Zika virusa, postoji u zemljama u našem okruženju.

Njega ima u Hrvatskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori. Konstatovan je i u mnogim evropskim zemljama - Italiji, Grčkoj, Turskoj, Španiji, Rusiji, Holandiji i Nemačkoj.

OPASNOST OD ZIKA VIRUSA NA PLAŽAMA JUŽNE EVROPE: Na ovim letovalištima komarci šire bolesti, ČUVAJTE SE!

Iako je u literaturi zabeležen na granici naše zemlje sa Hrvatskom pre mnogo godina, nadležni kažu da zasad ova vrsta nije ustanovljena na teritoriji naše zemlje.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za Telegraf da ne očekuje da će ovog komarca ni tokom predstojećeg leta biti kod nas, ali ne isključuje mogućnost da se usled poremećaja klime steknu uslovi da u neko vreme dođe.

Foto: freedigitalphotos.net, AP/Tanjug Foto: freedigitalphotos.net, AP/Tanjug

JEDNOM ZA SVAGDA, EVO KOJI KOMARAC PRENOSI ZIKA VIRUS: Prvi NE, ali druga DVA DA! (FOTO)

- Jedino poremećaji klime mogu da stvore uslove da oni iz centralne i mediteranskog dela Afrike stignu kod nas. Poslednjih nekoliko godina on je zabeležen u Grčkoj, Turskoj a Hrvati su imali i jednu turiskinju obolelu od denga groznice koju prenosi komarac iz istog roda, doduše ona je doputovala iz Španije - kaže Tiodorović.

TREBA LI DA SE PLAŠIMO? Evo šta za Srbiju znači to što je u svetu proglašena VANREDNA SITUACIJA zbog ZIKA VIRUSA!

Dosad je ovaj virus predstavljao manju pretnju južnoj Evropi, jer je komarac žute groznice (Aedes aegyptii), koji širi bolest, veoma redak na području Španije, Francuske, Portugala, Italije i Grčke. Ali, sada se veruje da azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus) predstavlja novu opasnost po Evropu.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    4. februar 2016 | 22:56

    Setam malopre knezom i sretnem jednog ovog tigrastog pa mi rece da vam kazem" DA IM JE JOS HLADNO"ali kad bude otoplilo kaze videce ali misle da ce srbiju da zaobidju posto kaze ima vecih krvopija od njih pa im nismo interesantni.a kaze najbolja zastita:"DOBRO DIMLJENA SLANINICA,DOMACA SLJIVIVICA I ...."to je tajna ako vam kazem onda nije zanimljivo

  • ana

    4. februar 2016 | 22:55

    bacali iz aviona. od bombardovanja imamo i lukovu musicu. Sad se radjajte ako možete. Dole su ocistili da mogu da naftare a sad ce ovde nove i stare da limitiraju.

  • Dag

    4. februar 2016 | 22:30

    Prolaze me zmarci,od tak'i - komarci!... (Sta znaci tvrdnja, da su svuda ,oko nas,a nece - kod nas?)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA