• 5

Evo koji poslodavci imaju pravo na VELIKU PORESKU OLAKŠICU za nove radnike!

Fiskalni podsticaji odnose se na one koji zaposle minimum dva nova radnika sa kojima je zaključen ugovor o radu i koji su prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje

 • 5

Poslodavci koji zaposle minimum dva nova radnika imaju pravo na poresku olakšicu i do 75 odsto, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje su stupile na snagu 1. januara 2016. godine.

 

Fiskalni podsticaji ove vrste odnose se na one poslodavce koji sa najmanje dva radnika zaključe ugovor o radu i koje prijave na obavezno socijalno osiguranje. Dodatan uslov je da novi radnik, pre zasnivanja radnog odnosa, bude prijavljen kod Nacionalne službe za zapošljavanje bez prekida najmanje šest meseci, dok je u slučaju pripravnika taj period najmanje tri meseca.

 

SRBI ĆE SE ZAPOŠLJAVATI U NEMAČKOJ! Vučić domaćin inicijative za održivi rast i zapošljavanje (FOTO)

 

Prema izmenama i dopunama ovog Zakona, ovo pravo se može ostvariti ukoliko je poslodavac zasnivanjem radnog odnosa sa novim radnicima povećao broj zaposlenih u odnosu na 31. mart 2014. godine ili ako je poslodavac započeo obavljanje delatnosti posle 31. oktobra 2015. godine.

 

Iznos olakšice je 65, 70 i 75 odsto, prema broju novozaposlenih, po osnovu zarade novog radnika isplaćene zaključno sa 31. decembrom 2017. godine. Povraćaj od 70 odsto se ostvaruje za zapošljavanje od 10 do 99 radnika.

 

Zabrana zapošljavanja na snazi i sledeće godine

 

Prihodi od nepokretnosti oporezivaće se kao posebna vrsta prihoda izvan prihoda od kapitala. Ova novina primenjuje se počev od 1. januara 2017. godine.

 

Prihodi od prodaje sekundarnih sirovina oporezuju se nezavisno da li se naknada isplaćuje na tekući račun fizičkih lica ili se isplaćuje gotovinski, s tim što se iznos poreza umanjuje za 40 odsto.

 

Foto: nsz.gov.rs

Foto: nsz.gov.rs

 

Porez na kapitalne dobitke koje ostvaruju fizička lica opet se utvrđuju rešenjem nadležnog poreskog organa, stoji još na sajtu.

 

Porez na zarade ne plaća se na dnevnice za službeno putovanje u inostranstvu – do iznosa propisanog od strane nadležnog državnog organa, a najviše do 50 evra dnevno. Ovaj neoporezivi iznos odnosi se samo na obveznike iz privatnog sektora.

 

Zapošljavanje OSOBA SA INVALIDITETOM uz podršku STRANIH INVESTITORA! (FOTO)

 

Izmene se odnose i na mikro i mala privredna društva i preduzetnike. Poslodavac u tom slučaju ima pravo na povraćaj 75 odsto plaćenog poreza na zaradu za novozaposleno lice, isplaćenu zaključno sa 31. decembrom 2017. godine.

 

Ako je poslodavac zaposlio jednog novog radnika, pa nakon određenog vremena drugog, moći će da koristi poresku olakšicu za prvog po zasnivanju drugog radnog odnosa. Poslodavac pravo na povraćaj plaćenog poreza za prvog novozaposlenog može da ostvari za zaradu koju mu je isplatio za mesec u kome je stekao uslov za korišćenje poreske olakšice.

 

 

Kako još stoji na sajtu Gdeinvestirati.com, olakšica se ne može koristiti za zaposlenog za kojeg se već koristi neka vrsta podsticaja.

 

(Telegraf.rs/Gdeinvestirati.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Cemu i kome

  6. februar 2016 | 12:21

  Da li moze da se javi neko, koga je Nacionalna sluzba za zaposljavanje zaposlila!! Cemu oni sluze, osim da nas "pribeleze", osorno nam se obrate i kazu da cekamooooooo.....?!!!! Ne razumem dokle ce da postoje¡ Niko, koga god sam pitala, ne razume kome sluze. Ni bazu podataka nemaju tacnu.

  56
  1

  Podelite komentar

 • Suki

  6. decembar 2018 | 18:15

  Eeee. Nelupajte. Mi imamo firmu 10 god i nemate pojma koliko nas je osoba zvalo kao za posao jer ih je biro poslao i kod im mi kazemo ajde dodjite na razgovor oni nama kazu e ne treba meni posao !!! Samo da mi potvrdimo da se on javio.

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA