ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: Kada je Ajnštajn o ovome pričao niko mu nije verovao, a sada se tome divi cela planeta!

Naučnici u Vašingtonu objavili su da su otkriveni gravitacioni talasi, što će uneti revoluciju u svet nauke pa će se fizika kakvu znamo, promeniti

  • 9

Naučnici su danas u Vašingtonu objavili zapanjujuće otkriće - da su otkriveni gravitacioni talasi, koje je pre sto godina hipotetički opisao Albert Ajnštajn, a što je još jedan korak ka razumevanju gravitacije i svemira

KONAČNO SE TESTIRA AJNŠTAJNOVA TEORIJA RELATIVITETA: Vega raketa poletela u svemir! (FOTO)

Tim naučnika iz asocijacije LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) posmatrali su "uvrtanje" prostora i vremena usled sudara dve crne rupe. Ove crne rupe, naime, kružile su jedna oko druge, a potom su se u spiralnoj putanji sudarile. Talasi su bili rezultat sudara crnih rupa koje su bile 30 puta masivnije od našeg Sunca, na udaljenosti od 1,3 milijardi svetlosnih godina od Zemlje.

Talasi su registrovani korišćenjem dva gigantska laserska detektora u SAD, koji su bili smešteni u državama Luizijana i Vašington.

Naučnici su na konferenciji za novinare istakli da ovo prvo detektovanje gravitacionih talasa otvara novu eru astronomije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

SVETSKA SENZACIJA: Srbi prave letelicu za put u SVEMIR! (VIDEO)

Detektovali smo gravitacione talase - izjavio je na konferenciji za novinare u Vašingtonu Dejvid Rajc, direktor projekta a prenosi Bi-Bi-Si (BBC)

Da bi ovi talasi mogli da se detektuju, bilo je potrebno da se izvrši merenje laserskih zraka dužine četiri kilometra preciznošću 10.000 puta manjom od protona.

Dva laserska instrumenta radila su usklađeno i mogli su da detektuju veoma male vibracije od prolazećih gravitacionih talasa. Nakon što je gravitacioni signal "uhvaćen", naučnici su ga preveli u zvučne talase, pa su preko zvučnika mogli da slušaju spajanje dve crne rupe.

Ovako iz SVEMIRA izgleda stravična snežna oluja koja BESNI Amerikom! (FOTO)

Naučnici kažu da su gravitacioni talasi prvi put detektovani 14. septembra prošle godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

 

- Zaista smo svedoci nastanka novog alata u astronomiji. Uključili smo novo čulo. Do sada smo mogli da gledamo, a sada ćemo moći i da slušamo - izjavila je Nergis Mavalvala, astrofizičar sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu.

Ovaj naučni rad finansirala je Nacionalna fondacija za nauku, nezavisna agencija administracije SAD. Reč je o eksperimentu vrednom milijardu dolara, koji još od 2002. godine, uz pomoć lasera, traga za fenomenom gravitacionih talasa.

Ajnštajn je 1916. godine hipotetički opisao postojanje gravitacionih talasa u okviru razvoja svoje opšte teorije relativiteta, koja opisuje gravitaciju kao poremećaj vremena i prostora koji nastaje prisustvom materije. Naučnici su do sada raspolagali samo indirektnim dokazima o postojanju ovih talasa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tes

    11. februar 2016 | 20:40

    To bese prvo Tesla otkrio i primenio kroz Filadelfijski eksperiment,a kasnije i kroz potvrdu da je stupio u vezu sa vanzemaljskim civilizacijama. Tada mu se svi rugase i smejase, a sada tu tezu potvrdise.

  • Za vas BOG ENKI jer drugog nemate

    11. februar 2016 | 19:07

    Amerika i njena otkrica haha dok nemci sad nesto smuckaju u njihov ahcelerator i izadju sa vojskom i kazu samo smo se bili primirili od danas nas slusate ili ima da vas nema pa ozive hitlera jos ludjeg nego sto je bio

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    11. februar 2016 | 21:20

    Ajnštajn je samo potpisao rad Mileve Marić @

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA