"DRUGOVI" SU TUKLI I MUČILI ALEKSU, A ONDA SE ON UBIO: Otac nesrećnog dečaka otkriva šta je moglo da se uradi da mu SIN danas bude živ!

- Suština "Aleksinog zakona" jeste da se promene postojeći zakoni kako bi se efikasnije kažnjavali nasilnici vršnjaci, ali i roditelji i škole koji ne prijave nasilje - kaže Bojan Janković

  • 40

Bojan Janković, otac dečaka Alekse Jankovića (14) koji se ubio 2011. godine zbog maltretiranja od strane svojih vršnjaka čekao je pet godina da u proceduru uđe inicijativa za donošenje "Aleksinog zakona".

 

ZBOG PRIČE O ALEKSI NASILNIK SE POKAJAO: Neverovatna ispovest oca dečaka koji se UBIO JER SU GA MALTRETIRALI u školi (VIDEO)

 

Taj zakon bi trebalo da dopuni propuste u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o zaštiti prava deteta.

 

VRŠNJACI SU GA TUKLI I MUČILI, A ONDA SE ON UBIO: Građani traže "Aleksin zakon" u znak sećanja na dečaka iz Niša

 

- Da je "Aleksin zakon" postojao ranije, naš sin bi bio živ, a prosvetni radnici iz njegove škole ne bi radili u prosveti - kaže za "Blic" Bojan Janković.

 

Aleksa je bio učenik osnovne škole "Sreten Mladenović Mika" u Nišu, a za samo nekoliko meseci nasilnici su ga pretukli nekoliko puta.

 

 

- Suština "Aleksinog zakona" jeste to da se promene postojeći zakoni kako bi se efikasnije kažnjavali nasilnici vršnjaci, ali i roditelji i škole koji ne prijave nasilje. Uvodi se potpisivanje ugovora o ponašanju koji bi suspendovao nasilnike iz škole do 30 dana, a roditelji nasilnika koji se ne odazivaju na pozive škole bili bi novčano kažnjeni sa 100.000 dinara. Samo u najtežim slučajevima neprijavljivanja nasilja, kakav je bio Aleksin, postojala bi i mogućnost davanja otkaza nastavnicima i direktorima i gubitak licence - objašnjava Janković.

 

On kaže da je pozitivno iznenađen reakcijom skupštinskog Odbora za prava deteta i predsednicom Majom Gojković, koji su brzo prepoznali problem i posle sednice saopštili da će "Aleksin zakon" biti predložen Ministarstvu prosvete kao inicijativa za promenu postojećih zakona.

 

- To je početak početka usvajanja "Aleksinog zakona", koji će, siguran sam, u konačnoj formi biti još više poboljšan - dodaje Janković.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • malena

    13. februar 2016 | 12:56

    Ja sam majka decaka ali samo jednom bih prijavila da su mi pretuklidete sledeci put bi majke tih nasilnika njih previjale!!! Pravda za dobru i vaspitanu decu!!!

  • Nikolas

    13. februar 2016 | 11:47

    ZAKAZALA JE SKOLA,POLICIJA -ZAKON SE NESPROVODI,RODITELJI NEMAJU VREMENA ZA DECU I U SRBIJI MNOGI IMAJU VECA PRAVA OD SRBA-ZASTICENI SU KAO BELI. MEDVEDI.!!!

  • milos

    13. februar 2016 | 12:52

    Ja bi sudio i toj deci i njihovim roditeljima.Bas bi me mnogo zanimali uzroci njihovog ponasanja.Kao otac ne zaposlen, majka alkos, dete nije imalo dovoljno paznje.....Kad se ne daj boze desi ono sto ne treba da se desi onda zbogom pameti, izvinjenja, nadoknade i zakoni... Oko za oko , zub za zub.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA