22

SVIDEO VAM SE STAN NA SAJTU AGENCIJE ZA POSREDOVANJE: Saznajte ima li pravo da vam naplati PROVIZIJU

Čim je nekretnina oglašena podrazumeva se da je za nju zaključen ugovor o posredovanju sa prodavcem odnosno vlasnikom stana, koji za to plaća naknadu, tako da za taj konkretan stan agencija nema pravo i vama da naplati proviziju

Kupovina stana, prodaja nekretnina
Foto: Profimedia/BE&W

Agencije koje posreduju u prodaji i iznajmljivanju nekretnina, nemaju pravo, ako niste znali, da naplaćuju proviziju, jer je po Zakonu o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti to dužan da uradi nalogodavac odnosno prodavac stana sa kojim ona ima potpisan ugovor

U praksi, naime, to i nije baš tako. Ima različitih primera naplate agencijske ili posredničke provizije prilikom posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti. Provizija, koja nije regulisana ovim Zakonom već se slobodno formira na tržištu, u agencijama, uglavnom u Beogradu, iznosi dva odsto prodavac a isto toliko i za kupca iliti zakupca stana.

Za razliku od beogradskih agencija, u unutrašnjosti se ima posrednika koji se striktno pridržavaju Zakona, pa kod njih praksa naplate dvostruke provizije ne postoji.

REVOLUCIJA ZA SVE PODSTANARE: Jednim klikom do idealnog stana bez provizije!

Suština je u tome da one to nemaju pravo da rade, jer agencije već imaju potpisan ugovor sa vlasnikom nekretnine za kog i vrše uslugu.

Foto: Promo

Foto: Promo

- Kada pozovete agenciju koja je oglasila nekretninu koju ste videli na nekom od portala i želite da pogledate isključivo tu nekretninu, agencija po zakonu ne sme da naplati proviziju vama, bilo da kupujete i zakupljujete stan. Ukoliko vam agencija traži kada dođete po nekretninu da potpišete ugovor o posredovanju, to nikako niste u obavezi - objašnjavaju za Telegraf u menadžmenta kompanije "City Expert".

Prema odredbama Zakona o posredovanju u prometu o zakupu nepokretnosti, koje su sasvim jasne, naime, agencijsku proviziju, odnosno usluge posrednika plaća nalogodavac koji je angažovao posrednika da za njegove potrebe posreduje u prodaji, kupovinii ili zakupu nepokretnosti. Obaveza posrednika je da sa nalogodavcem zaključi ugovor o posredovanju u pismenoj formi. Samim tim je jasno, da jedan posrednik za istu nepokretnost, ne može imati više od jednog nalogodavca.

Foto: Foter/Victor 1558

Foto: Foter/Victor 1558

ISTRAŽUJEMO: Kupite ili iznajmite stan bez provizije

- Drugim rečima, ako se potencijalni kupac javi posredniku za nekretninu koju je posrednik javno oglasio, kupac nije u obavezi da plati bilo kakvu proviziju ili troškove posredniku jer ovaj te troškove naplaćuje od nalogodavca odnosno vlasnika nekretnine koju je posrednik oglasio. Jer, prema odredbama predmetnog Zakona nijedna nekretnina ne može biti javno oglašena ukoliko ta nepokretnost nije predmet ugovora o posredovanju između nalogodavca to jest vlasnika nekretnine i posrednika. Čim je nekretnina oglašena podrazumeva se da je za nju zaključen ugovor o posredovanju, a to podrazumeva i plaćanje naknade za usluge posrednika - kažu u kompaniji "City Expert" koja je često na meti i prima pretnje od svih agencija koje krše zakon i naplaćuju proviziju kupcimai zakupcima stanova koje su javno oglasili.

Agencija kupcu ili zakupcu, naime, proviziju može naplatiti jedino ako on želi da mu konkretna agencija traži stan i da ga vodi da ga pogleda. U takvim situacijama se potpisuje ugovor.

Na VRAČARU su najskuplji stanovi u Beogradu, a šta mislite gde su - NAJJEFTINIJI?! (MAPA)

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Inače, i kupac može biti nalogodavac. To se dešava samo u slučaju kada se on obrati posredniku sa zahtevom da mu pronađe adekvatnu nekretninu, a koja se ne nalazi u već oglašenim nekretninama posrednika.

- U ovom slučaju potencijalni kupac je nalogodavac i on zaključuje Ugovor o posredovanju sa posrednikom. U njemu se navodi detaljan zahtev kupca sa opisom nekretnine koju traži da kupi ili zakupi. U ugovoru se, takođe, navodi i cena usluge posrednika u poslu posredovanja. U ovom slučaju, posrednik može da postavi javni oglas za potražnju nekretnine u skladu sa zahtevom nalogodavca-kupca ili zakupca. Dakle, Zakon je potpuno jasan i svaki posrednik koji radi drugacije radi protivzakonito. Posrednik ne može da zahteva naplatu duple provizije bez obzira na iznos iste, jer po zakonu proviziju može da naplati samo od nalogodavca - rečeno nam je u "City Expertu".

SRBIJA SE VRATILA NA INVESTICIONU MAPU SVETA: "Beograd na vodi" najveći evropski projekat!

Foto: Foter/Victor 1558

Foto: Foter/Victor 1558

Kod podposredovanja, gde jedan posrednik ima nalogodavca prodavca, a drugi nalogodavca kupca, svaki od posrednika naplaćuje proviziju od svog nalogodavca. Podrazumeva se i da svaki od posrednika ima ugovor o posredovanju sa svojim nalogodavcem. Ukoliko samo jedna strana ima zaključen ugovor o posredovanju, u tom slučaju se naplaćena provizija deli, obično na pola, između dva posrednika ili na tri ili više delova ukoliko ima tri ili više posrednika.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Agencije, Iznajmljivanje, nekretnine, Provizija, stan

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (22)
Poređaj komentare:
 • M
  Mare

  Koliko placas proviziju agenciji ako im trazis da ti prodaju stan i nadju drugi kakav zelis? 2+2=4%?

 • D
  Dejan

  U nedostatku znanja usluga jeste besplatna kao u slucaju c expert-a. Ono drugo o cemu ovde niko ne misli je sledeca cinjenica, a to je da je stalno zaposlenje u toj privrednoj delatnosti naslo malo vise od 1000 ljudi. A onda dodju experti kao sto su navedeni u tekstu i prave se pametni, a pri tom krse najosnovniju stvar a to je da imaju agente sa licencom. C. Expert ima i slovima i brojevima jednog agenta sa licencom! I pnda oni pricaju o nelagelanim aktivnostima, sram vas bilo!

 • P
  posrednik

  Kupac koji se javlja na agencijski oglas je upoznat sa visinom provizije jer po Zakonu o oglasavanju, posrednik je duzan da to istakne u oglasu!!! Ukoliko mu to ne odgovara, ne treba da kontaktira agenciju.

Ništa zdravije nismo mogli da dobijemo u našoj Šumadiji: Vučić i Brnabić na otvaranju prve fabrike u "MIND Parku" (FOTO) (VIDEO)

Novi program EU kreditnih garancija u ProCredit banci

Danas ćemo saznati da li poskupljuje pretplata za RTS i da li se produžava zabrana zapošljavanja u javnom sektoru

Bez posla ostaje 1.240 radnika železnice do kraja godine

Znojimo se i u kvalitetnijoj novoj garderobi, jer je na etiketi čista prevara, a mi to nismo mogli da znamo

Pored prakse, NSZ uvodi i pripravnički staž: Ne samo što će plata biti veća, nego će poslodavac imati jednu važnu obavezu

Binod Čodri, milijarder sa Forbsove liste: Ako imate jednu veliku i originalnu ideju, uspećete bez obzira gde se nalazite (VIDEO)

Cena goriva pada od 1. novembra, a ministar energetike otkriva šta će se dešavati u ovom mesecu

Brašno je sve skuplje, a ako cena nastavi da skače, mnogo više ćemo plaćati hleb, peciva i keks

Sberbank Srbija podržala "najvrednije" iz segmenta male privrede

Tatjana je pokrenula isplativ posao preko Instagrama i ostala bez profila zbog jedne male, ali kobne greške

Želite li da pokušate i potencijalno zaradite novac? Ovo može biti vaša prilika

"Čiča" opet bez vlasnika: I dalje se traži neko ko će podići Jagodinsku pivaru iz pepela

Srbija u jednom danu vratila 1,03 milijarde dolara starog duga

Srbija dobija registar stvarnih vlasnika kompanija: Ova novina može da spreči pranje novca i finansiranje terorizma

Dobra informacija za vozače: Za mesec dana gorivo pojeftinilo 7 dinara

Radno vreme od 4 sata?! Da li je ovaj srpski san realan i zašto se slepo držimo formule za rad iz 19. veka? (ANKETA)

Plate su i dalje niske, ali idemo ka tome da rastu: Siniša Mali obećava dalji pad nezaposlenosti i veće zarade

Da li su oni najsrećniji radnici u Srbiji? Ova kompanija isplatiće zaposlenima 13. platu, a odmah potom i 14.

I dalje će nas pljačkati na kursu: Menjačnicama ograničeno koliko mogu da nas deru, ali ne i bankama

Ako ste propustili prethodne šanse za prekvalifikaciju za rad u IT sektoru, evo nove: Uskoro obuka i praksa za još 850 ljudi

Moćni Srbin zainteresovan je za mesto za koje je Tramp posebno vezan: Hotel u kom je zaprosio Melaniju kupuje naš biznismen

Srbija zabranila uvoz i izvoz predmeta za mučenje: Stop za giljotine, vešala, električne stolice, metalne pendreke i bičeve sa bodljama

Državni službenici koji se pokažu na radnom mestu moći će da dobiju veću platu, evo za koliko

Subotičanin kupio pica šunku kojoj je rok trajanja istekao pre 10 meseci, a da to niko nije primetio

Za one koji ne mogu bez dozvoljenog minusa: 5 pametnih načina za korišćenje najgore bankarske pozajmice

Za godinu dana posao pronašlo 47.400 ljudi: Najviše ih je zaposleno u ovom gradu

Počela isplata pomoći za penzionere: Na račune im leglo 3.000 dinara, evo kako će da ih potroše

Za penzionere sutra 3.000 dinara: Stručnjaci prognoziraju kakve će penzije biti sledeće godine

Vučić na svečanom otvaranju fabrike "Eseks Jurop" u Zrenjaninu: Srbija u 3. kvartalu godine ima najnižu stopu nezaposlenosti u svojoj istoriji (FOTO) (VIDEO)

Do Nove godine nove cene goriva: Ovog puta biće vrtoglava promena

Demanti zbog izjave Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta: EPS poštuje mere štednje, nije bilo povećanja zarada

Posrednici prevaranti vrebaju negovateljice i nude platu od 1.200 evra: Uzmu im pare za posao u Nemačkoj, pa nestanu!

Srbi sanjaju da rade u državnoj službi, a kako će tek da reaguju kada budu čuli za platu veću za 40 evra nego kod privatnika

Pohvalio se računom za gorivo i potkačio sve vozače: Rasturili su ga u komentarima, pokajao se što je ulazio na Fejsbuk (FOTO)

Premijerka na sastanku sa predstavnicima građevinske industrije: O inspekcijama, uticaju na rast BDP-a, nezaposlenosti i novom zakonu (FOTO)

Matematičari, informatičari i inženjeri spremite pasoše: Imate nikad veću šansu da vam ova zemlja zalepi radnu vizu

Kako će izgledati državna kasa u 2019. godini? Ko će dobiti najviše novca, koliko ide na povećanje plata, a koliko za izgradnju

Srbiju posetilo 103 odsto više kineskih turista, a jedno što traže je mogućnost plaćanja svojim karticama

U Ćupriji se traži 30 radnica: Iskustvo nije potrebno, kao ni visoka stručna sprema

Povećane i nacionalne penzije: Umetnici dobijaju lepu "povišicu"

Za dva dana počinje veliki Božićni post: Tone ribe čekaju kupce, a ovo su cene