• 22

SVIDEO VAM SE STAN NA SAJTU AGENCIJE ZA POSREDOVANJE: Saznajte ima li pravo da vam naplati PROVIZIJU

Čim je nekretnina oglašena podrazumeva se da je za nju zaključen ugovor o posredovanju sa prodavcem odnosno vlasnikom stana, koji za to plaća naknadu, tako da za taj konkretan stan agencija nema pravo i vama da naplati proviziju

 • 22

Agencije koje posreduju u prodaji i iznajmljivanju nekretnina, nemaju pravo, ako niste znali, da naplaćuju proviziju, jer je po Zakonu o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti to dužan da uradi nalogodavac odnosno prodavac stana sa kojim ona ima potpisan ugovor

U praksi, naime, to i nije baš tako. Ima različitih primera naplate agencijske ili posredničke provizije prilikom posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti. Provizija, koja nije regulisana ovim Zakonom već se slobodno formira na tržištu, u agencijama, uglavnom u Beogradu, iznosi dva odsto prodavac a isto toliko i za kupca iliti zakupca stana.

Za razliku od beogradskih agencija, u unutrašnjosti se ima posrednika koji se striktno pridržavaju Zakona, pa kod njih praksa naplate dvostruke provizije ne postoji.

REVOLUCIJA ZA SVE PODSTANARE: Jednim klikom do idealnog stana bez provizije!

Suština je u tome da one to nemaju pravo da rade, jer agencije već imaju potpisan ugovor sa vlasnikom nekretnine za kog i vrše uslugu.

Foto: Promo

Foto: Promo

- Kada pozovete agenciju koja je oglasila nekretninu koju ste videli na nekom od portala i želite da pogledate isključivo tu nekretninu, agencija po zakonu ne sme da naplati proviziju vama, bilo da kupujete i zakupljujete stan. Ukoliko vam agencija traži kada dođete po nekretninu da potpišete ugovor o posredovanju, to nikako niste u obavezi - objašnjavaju za Telegraf u menadžmenta kompanije "City Expert".

Prema odredbama Zakona o posredovanju u prometu o zakupu nepokretnosti, koje su sasvim jasne, naime, agencijsku proviziju, odnosno usluge posrednika plaća nalogodavac koji je angažovao posrednika da za njegove potrebe posreduje u prodaji, kupovinii ili zakupu nepokretnosti. Obaveza posrednika je da sa nalogodavcem zaključi ugovor o posredovanju u pismenoj formi. Samim tim je jasno, da jedan posrednik za istu nepokretnost, ne može imati više od jednog nalogodavca.

Foto: Foter/Victor 1558

Foto: Foter/Victor 1558

ISTRAŽUJEMO: Kupite ili iznajmite stan bez provizije

- Drugim rečima, ako se potencijalni kupac javi posredniku za nekretninu koju je posrednik javno oglasio, kupac nije u obavezi da plati bilo kakvu proviziju ili troškove posredniku jer ovaj te troškove naplaćuje od nalogodavca odnosno vlasnika nekretnine koju je posrednik oglasio. Jer, prema odredbama predmetnog Zakona nijedna nekretnina ne može biti javno oglašena ukoliko ta nepokretnost nije predmet ugovora o posredovanju između nalogodavca to jest vlasnika nekretnine i posrednika. Čim je nekretnina oglašena podrazumeva se da je za nju zaključen ugovor o posredovanju, a to podrazumeva i plaćanje naknade za usluge posrednika - kažu u kompaniji "City Expert" koja je često na meti i prima pretnje od svih agencija koje krše zakon i naplaćuju proviziju kupcimai zakupcima stanova koje su javno oglasili.

Agencija kupcu ili zakupcu, naime, proviziju može naplatiti jedino ako on želi da mu konkretna agencija traži stan i da ga vodi da ga pogleda. U takvim situacijama se potpisuje ugovor.

Na VRAČARU su najskuplji stanovi u Beogradu, a šta mislite gde su - NAJJEFTINIJI?! (MAPA)

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Inače, i kupac može biti nalogodavac. To se dešava samo u slučaju kada se on obrati posredniku sa zahtevom da mu pronađe adekvatnu nekretninu, a koja se ne nalazi u već oglašenim nekretninama posrednika.

- U ovom slučaju potencijalni kupac je nalogodavac i on zaključuje Ugovor o posredovanju sa posrednikom. U njemu se navodi detaljan zahtev kupca sa opisom nekretnine koju traži da kupi ili zakupi. U ugovoru se, takođe, navodi i cena usluge posrednika u poslu posredovanja. U ovom slučaju, posrednik može da postavi javni oglas za potražnju nekretnine u skladu sa zahtevom nalogodavca-kupca ili zakupca. Dakle, Zakon je potpuno jasan i svaki posrednik koji radi drugacije radi protivzakonito. Posrednik ne može da zahteva naplatu duple provizije bez obzira na iznos iste, jer po zakonu proviziju može da naplati samo od nalogodavca - rečeno nam je u "City Expertu".

SRBIJA SE VRATILA NA INVESTICIONU MAPU SVETA: "Beograd na vodi" najveći evropski projekat!

Foto: Foter/Victor 1558

Foto: Foter/Victor 1558

Kod podposredovanja, gde jedan posrednik ima nalogodavca prodavca, a drugi nalogodavca kupca, svaki od posrednika naplaćuje proviziju od svog nalogodavca. Podrazumeva se i da svaki od posrednika ima ugovor o posredovanju sa svojim nalogodavcem. Ukoliko samo jedna strana ima zaključen ugovor o posredovanju, u tom slučaju se naplaćena provizija deli, obično na pola, između dva posrednika ili na tri ili više delova ukoliko ima tri ili više posrednika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kić

  4. mart 2016 | 18:40

  Oduvek su te agencije bile na lošem glasu ali od kad se City Expert pojavio sve više čujem da ljudi njih angažuju. Napokon neko ko nije alav. Bravo!

  3773
  37

  Podelite komentar

 • Dragan

  4. mart 2016 | 19:33

  Baš danas sam zaključio ugovor o posredovanju sa CITY EXPERT, po kome me zastupaju kao zakupodavca. Njihova terenska ekipa izišla je na lice mesta, premerila stan, napravila foto i video snimke stana. Sve u vreme kada smo se i kako dogovrili! Na osnovu toga, kao i prethodnih kontakata - kao advokat koji se, prevashodno, bavi poslovnim pravom, mogu samo da zaključim da imponuju svojom poslovnošću i profesionalizmom!

  190
  50

  Podelite komentar

 • Petar

  4. mart 2016 | 18:28

  Lepo objašnjeno. Još samo kada bi se svi toga pridržavali.

  157
  11

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok