ONI NE ČEKAJU POSAO: Najplaćenije i najtraženije zanimanje u Srbiji su - JAVA PROGRAMERI!

Jedan od osnovnih razloga je taj što su sva razvojna okruženja koja se odnose na Javu "open source", odnosno besplatna za razvoj, tako da nemate dodatnih ulaganja

  • 0

Najtraženije zanimanje u Srbiji, prema nedavno objavljenom istraživanju sajta Infostud, u 2015. godini bili su Java programeri, a prema TEOBE indeksu koji meri popularnost programskih jezika, Java je proglašen za najpopularniji programski jezik na svetu u 2015. godini.

 

Odmah iza Java programera, tražene su njihove kolege specijalizovane za PHP, NET i IOS programiranje. Otud ne čudi što je prosečna zarada programera i IT inženjera u januaru 2016. godine, prema Republičkom zavodu za statistiku, bila 127.363 dinara.

 

- I prema istraživanjima na našim portalima, Java je najzastupljeniji programski jezik i ima tendenciju rasta od 2013. godine. Jedan od osnovnih razloga je taj što sva razvojna okruženja koja se odnose na Javu su "open source",  odnosno besplatni za razvoj, tako da nemate dodatnih ulaganja. Ako, na primer, kreirate softversku aplikaciju morate da imate licencu za to, a licence nisu baš jeftine, pogotovo za komercijalne svrhe - ističe pomoćnik direktora za nastavu Visoke škole strukovnih studija zainformacione tehnologije (ITS) Svetlana Anđelić.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Naime, Java je, kako tvrdi profesorka Anđelić, objektno orjentisan programski jezik novije generacije. Osnovana je početkom 90-ih godina od strane kompanije "Syn microsistems".

 

SRBIJI TREBA 16.000 RADNIKA: Ovo su najtraženija zanimanja!

 

Objektno orijentisana paradigma iz realnog sveta da se na sve okolo gleda kao na objekat prebačena je na programski jezik. Java se koristi za kreiranje klasičnih desktop aplikacija, a može da se programira i za web i mobilne aplikacije, jer Android programiranje se zasniva na JAVA programskom jeziku.

 

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

Google Android operativni sistem instaliran je na oko 80 procenata mobilnih telefona i 60 procenata tablet računara širom sveta.

 

NE, NISU PROGRAMERI: Najtraženija zanimanja u Srbiji su - inženjeri, frizeri, automehaničari i kuvari!

 

U svetu radi čak devet miliona Java programera, pokazuje Statistika objavljena na zvaničnoj Java veb stranici. Uzrok sve veće popularnosti Jave, a time i potražnje za njihovim programerima je, osim u tome što je besplatna, i ta što je svuda primenjiva.

 

Prednost JAVE je ta što podržava sve operativne sisteme. Ideja je da kad se jednom kreira aplikacija, da ne mora da se kompajlira na drugim operativnim sistemima, tako da, recimo nešto kreirano na MAC operativnom sistemu posle radi i na Windowsu - kaže za "Telegraf" Anđelićka.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Zvanična statistika objavljena na java.com veb stranici pokazuje da Javu pokreće preko milijardu računara i oko tri milijarde mobilnih telefona.

 

Želite da se selite u Ameriku? Ovo su najtraženija zanimanja u SAD!

 

Inženjeri vodeće švajcarske softverske kompanije Namics, našli su da je jedan od osnovnih razloga ogromne popularnosti Jave injena sveprisutnost.

 

Programi pisani u Javi mogu se pokrenuti gotovo na bilo kom računaru, bilo da se radi o Windows operativnom sistemu, Mekintoš računarima, Uniksu ili Linuksu, velikim mejnfrejm kompjuterima ili mobilnim telefonima, pa čak i na mnogo manjim uređajima čija uzajamna povezanost gradi ono što se sve popularnije naziva Internet stvari (Internet of Things) - objašnjava Jurg Štuker iz Namics-a i dodaje:

 

Foto: Flickr/DownloadsourceES

Foto: Flickr/DownloadsourceES

 

- Svaka aplikacija koju otvorite na vašem Androidu napisana je u Javi. Sada uzmite u obzir milione i milione telefona koji koriste Javu i broj aplikacija koje se svakodnevno pojavljuju i odmah će vam biti jasno zbog čega je tolika potražnja za Java programerima.

 

Stručnjaci švajcarskog Namicsa procenjuju da će se potražnja za Java programerima nastaviti i u narednom periodu, pogotovo što će Android kao i tzv. tržište velikih podataka (Big Data Market), nastaviti sa daljim razvojem.

 

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA