HRVATSKA ŠALJE VOJSKU NA GRANICU: Vlada donela odluku o izmeni zakona

Oružane snage RH mogu pružati podršku policiji u zaštiti državne granice u skladu s posebnim zakonom kojim se uređuje nadzor državne granice

  • 31

Hrvatska vlada odlučila je danas o izmeni Zakona o odbrani kojima se omogućava da, u slučaju potrebe, iz bezbednosnih ili humanitarnih razloga, mogu da izvedu vojsku na granicu koja bi bila podrška policiji.

HRVATI OPTUŽUJU SLOVENCE: Pljačkate izbeglice, miigranti dolaze kod nas praznih džepova!

Ove izmene će se, kako je navedeno u obrazloženju odluke, razmatrati po hitnom postupku s obzirom da to zahtevaju posebno opravdani razlozi koji se odnose na razmere trenutne migracijske krize. Napominje se i da za njihovo sprovođenje nisu potrebna dodatna sredstva.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je novinarima rekao da se radi o refleksu na trenutnu situaciju i okruženje i da će se Oružane snage u nadzoru granice koristiti samo iznimno i prema uputama policije.

Predloženom dopunom Zakona o obrani propisuje se da Oružane snage RH mogu pružati podršku policiji u zaštiti državne granice u skladu s posebnim zakonom kojim se uređuje nadzor državne granice, a odluku o tome donosi vlada na predlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsednika Republike i vrhovnog komandanta Oružanih snaga, pojasnio je ministar obrane Josip Buljević.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U obrazloženju predloga se navodi da se migrantske krize s kojom se suočavaju države na tzv. "balkanskoj ruti“ i članice Evropske unije pojavila mogućnost potrebe da Oružane snage Hrvatske daju podršku u zaštiti državne granice, koja je ujedno i spoljna granica EU.

To je potrebno radi otklanjanja moguće ugroženosti suvereniteta Hrvatske te omogućavanja policiji da nesmetano obavlja svoj posao, objašnjava predlagač. Stoga se, ako Ministarstvo unutarnjih poslova ili predsednik Vlade RH procene, na temelju analize rizika zbog velikog pritiska migranata i potencijalnog izbijanja humanitarne krize, da je povećana ugroza unutarnje sigurnosti i da postoji prijetnja sigurnosti državne granice, Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragorad Original

    4. mart 2016 | 13:23

    Za razliku od nas oni imaju vojsku

  • Pa dobro

    4. mart 2016 | 20:11

    Njihova drzava,njihova stvar gde ce da rasporedjuju njihovu vojsku.

  • Kole

    4. mart 2016 | 17:10

    Koju vojsku da šaljemo, kad smo sve pretopili za vreme Tadića . Ne možemo ništa da prizvedemo jer ja Dinkić skroz uništio vojnu industriju. Sve nam u vojsku poprimane krivine preko veze, da bi samo primale plate za džabe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA