Slađana, Milena i Dubravka rade u RUDNIKU i ŽIVOT IM NIJE LAK: Priča SRPSKIH RUDARKI će vas ostaviti bez reči! (FOTO)

Rade predano i vredno na odgovornim i najosetljivijim mestima ne prigovarajući smenskom i radu u teškim uslovima, one rade u rudniku i život im nije lak

  • 5

Da li ne vole muziku i vole ritam jak, kao u pesmi Vlade Divljana, nismo proveravali, ali jedno je sigurno, rade predano i vredno, ne prigovarajući smenskom i radu u teškim uslovima. Jer, one su zaposlene u jedinom srpskom rudniku bakra, zlata i srebra – u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

DANAS JE 8. MART, ALI I VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Venici slave OBRETENJE GLAVE JOVANA KRSTITELJA!

Od 4.968 radnika RTB-a Bor, petinu "drži" lepši pol. Imajući u vidu činjenicu da ovi podaci važe za kompaniju kojoj je osnovna delatnost kopanje rude bakra, procenat nije za potcenjivanje. A, kada se uzme u obzir da polovina od 890 zaposlenih žena radi direktno u proizvodnji, poput Slađane, Milene i Dubravke, rodna ravnopravnost kojoj težimo ne čini se tako dalekom.

U proizvodnji Rudnika bakra Majdanpke rudarski "hleb sa sedam kora" zarađuje stotinu žena koje rame uz rame sa svojim kolegama ispisuju nove stranice vekovne istorije rudarenja u ovom kraju.

Ne voze teška vozila, ne upravljaju bagerom i bušilicama, ali predstavljaju deo lanca u kojem nema slabih karika. Na odgovornim i najosteljivijim mestima, predano i vredno, rade poverene im poslove ne prigovarajući smenskom i radu u teškim uslovima. Jer, "one rade u rudniku i život im nije lak".

- Moja neostvarena želja je da naučim da upravljam bagerom. Teška vozila me ne privlače, to prepuštam drugima, ali bager, to bih baš volela - kaže Slađana Trailović (43), jedina žena dispečer u Rudniku bakra Majdanpek koji posluje u sastavu RTB-a Bor.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

- Posao dispečera fizički nije težak, mada podrazumeva odgovoran rad za koji treba biti odmoran i spreman jer zahteva veliku koncentraciju, stabilnost i smirenost. Nakon toliko informacija koje se prime i proslede, jer treba ispratiti svaku mašinu, svako vozilo, a posebno eventualnim problemima, izvestiti sve koji o tome treba da budu obavešteni, ponekad se oseti umor i iscrpljenost. Ali, ne toliko da se posao ne obavi kako treba, sa osmehom na licu i uz lepu reč.

- Kako sam jedina žena u smeni, kolege se trude da mi olakšaju posao, da pomognu i to je ono na čemu sam im zahvalna. Uz kolegijalnost, solidarnost je posebna odlika rudara koju moje kolege pokazuju u svakoj prilici, zbog čega sam, naravno, ponosna, ali i srećna što radim sa njima - dodaje Trailović.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Rad u potpuno muškom okruženju ima i mane, otkriva nam Slađana i dodaje: "Ne nedostaju mi mali ženski razgovori, ali zasmeta kada primetim da sam nesvesno prihvatila neki njihov, tipično muški izraz".

Milena Knežević, po struci rudarski tehničar, već četvrtu godinu radi u najvećem borskom rudniku na kriveljskom površinskom kopu.

Rukovodi primarnim drobljenjem rude i sistemom transportnih traka kojima se ruda, kroz tunel, odvozi na deponiju. Odatle ide dalje na sekundarno drobljenje, mlevenje i flotiranje, pa se slobodno može reći da od Mileninog pogona počinje priprema rude da se iz nje izvade bakar, srebro i zlato.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Kod Milene je sve pod kontrolom i zato je mirna, sigurna i vedra. Damperi natovareni sa oko 200 tona rude prilaze čas jednoj, čas drugoj rampi i pod njenim pogledom, uz tresak i prašinu, sručuju tovar u snažne čeljusti drobilice.

Milena sa prstom na alarmu pazi da se ne omakne veća stena ili zalutali komad metala koji bi se zaglavio i oštetio drobilicu. Čim tako nešto uoči, crvenim signalom daje znak vozaču da odmah zaustavi kipanje.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Kad se istovari, kamion odbrunda po novi tovar, a Milena u svoje blokče upiše njegov broj i turu.

- U proseku je po 80-ak tura u smeni, a jednom smo istovarili čak 102 - kaže ona, sada već pogledom prateći niz kazaljki, displeja i dugmadi na pultu. Prati, kaže, amperažu motora i tako zna kako rade trake.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Dubravki Stanković, rukovodiocu hemisjke laboratorije u Topionici u Boru u potpunosti su se poklopila očekivanja koja je imala pre zaposlenja i posao koji sada obavlja.

Za nekoga ko je zaljubljenik u hemiju i smatra je jednom od najlepših nauka njeno radno mesto i milje koji je svakodnevno okružuje su ostvarenje željenog sna "hemisjke analize su san svakog hemičara".

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Ova tridesetogodišnja Boranka u rodnom gradu je završila osnovnu, u Zaječaru srednju medicinsku školu, a u Beogradu Hemijski fakultet. Zaposlila se 2014. godine u Elektrolizi, gde je radila kao pripravnik u elektrolitičkoj rafinaciji bakra. Posle dva meseca prešla je u Topionicu i nastavila u hemijskoj laobratoriji u kojoj je zaposleno njih 12, od kojih sedam žena.

(D. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tdex

    8. mart 2016 | 16:34

    U Elektrolizi u RTB Boru rade dve žene, rođene sestre, na mašini za sečenje ušica. Ta mašina je veoma opasna te je ranijih godina bilo teških povreda sa posledicom trajne invalidnosti. Njih dve nikad niko nije slikao i intervjuisao. Zašto! Ne znam

  • топлистанадреалиста

    8. mart 2016 | 13:22

    Она ради у руднику и живот јој није лак!

  • Tutor

    8. mart 2016 | 20:37

    Zna li ova dispečerka pitu d'ispeče? Srećan 8. mart svim pravim ženama koje se bore i rade da svoju decu izvedu na pravi put pored nas neozbiljnih muških.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA