MAJSTOR ZVONKO DOBIO NAGRADU: Povelja za doprinos profesiji prvi put otišla u ruke obućara! (FOTO)

- Hvala majstor Zvonko, čast je što si nam pružio svoju čistotom zanata "zaprljanu" ruku

  • 0

Povelja za doprinos profesiji, otišla je u ruke kragujevačkog obućara Zvonka Božovića, a nagradu mu je dodelio Rotari klub Kragujevac. Tako je jedan zanatlija prvi put dobio ovu nagradu.

SRPKINJE NE ZNAJU ŠTA RADE ASURDŽIJE: A njihove ZLATNE RUKE prave ČUDO, bez kojeg žene NE MOGU! (FOTO)

O Božoviću smo već izveštavali, kao o obućaru koji ne može glavu da digne od posla, i čoveku koji i danas sam pravi opanke i snabdeva Srbiju.

OVAJ SRBIN JE POSLEDNJI OD SVOG KOVA: Iglom i koncem čini čuda (FOTO)

Božović je potomak stare kragujevačke opančarske porodice, čija radnja "Božović" postoji od 1963. godine. I Zvonkov deda bio je opančar. On je saobraćajni tehničar po obrazovanju, ali po opredeljenju je obućar i to već 30 godina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Njegova supruga Slavica, možda je poslednja osoba u gradu na Lepenici koja se bavi ručnom izradom narodne nošnje, jeleka, fermana i anterija. Bratislav Bata Uraković, osnivač Rotarija u Kragujevcu kaže da je klub jednoglasno ove godine odlučio da nagrada ide u ruke obućaru.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Naš je primarni cilj bio da vrednujemo najbolje u jednoj profesiji, a zašto to ne bi bile zanatlije. Prethodnih godina ovu nagradu dobili su poznati urbanista Veroljub Trifunović, glumac Ljubomir Ubavkić Pendula i psihijatar Slavica Đukić Dejanović. Ove godine odlučili smo, jednoglasno, da to bude možda najpoznatiji gradski obućar, Zvonko Božović, objašnjava Uraković.

Srbi spremaju nešto spektakularno što će ući u Ginisovu knjigu rekorda!

Na uručenju Povelje rečeno je da je nagradu dobio obućar koji je "sociološko - političko - sportski analitičar, psiholog, skriveni hroničar ove naše pomalo utonule čaršije", rekla je Zorica Jestrović, predstavnica kluba.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Hvala majstor Zvonko, čast je što si nam pružio svoju čistotom zanata "zaprljanu" ruku, rekla je Zorica Jestrović.

Obućar Zvonko Božović ima radnjicu u centru grada, mali prostor u koji se jedva može ući, a ko tamo uđe ima osećaj da će se sve one cipele sručiti na njega te neće ni izaći. Majstor Zvonko je ćutljiv, i svakome prvo kaže da će stići tek za nedelju dana da mu opravi cipele. Ali, majstor je meka srca. Ako neko u poslednji čas donese svoje jedine "paradne" cipele, pred doček Nove godine ili važno veselje, neće biti odbijen, neće na proslavu morati u staroj ili pozajmljenoj obući. Stići će Zvonko na vreme da ih popravi. Srediće ih tako da traju, tako da će sve drugo da se odlepi ili pukne, samo ne ono što je Zvonko popravljao.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ja ne moram da čitam novine i gledam vesti. Sve mi je jasno kada narod donese cipele. Sada mladi masovno donose i patike na popravku. Ranije ih nije bilo ovoliko. Kada se pocepaju, mladi su ih nosili na manje bitna mesta, ali sada ih popravljaju. Nema se za nove. Sve je više lepljenja, ušivanja, krpljenja. Tako je sa budžetom, tako i sa cipelema, ispričao je lane za "Telegraf" Božović, koji na lageru ima oko 200 pari obuće po koje mušterije nikada nisu došle i naravno, nisu ni platile.

DEDA ŽIVORAD JE I MENE OBESIO O PLAFON: Evo šta mi se tada dogodilo! (VIDEO)

Slavica Božović, supruga obućara iz familije opančara ukopila se u familiju brzo po udaji, zavolela staru srpsku odeću i obuću i danas je jedna od malobrojnih koji izrađuju srpsku narodnu nošnju, o čemu smo nedavno pisali.

PO TOME SE ZNAJU SRBIJANCI: Evo kako nastaju JELEK i ANTERIJA! (FOTO)

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA